Lurer du på hvordan det fungerer å få boliglån som student? Som ny i boligmarkedet er det mye å sette seg inn i. Vi i Renteradar gir deg en oversikt over tips og triks for studenter for å komme inn på bolgilånsmarkedet.
Boliglån som student – eie eller leie?
Lønner det seg å kjøpe bolig nå, eller bør du vente til du har fast jobb og stabil lønn? Dette er individuelt, og det er en rekke faktorer du bør ta med i vurderingen. Dersom du vet du bare skal bo i en by i en liten periode, som et til to år, kan det på kort sikt være gunstigere å leie bolig. Dette er fordi det påløper engangskostnader ved å kjøpe og selge bolig.
Det lønner seg ofte å komme inn på boligmarkedet så tidlig som mulig
Generelt sett lønner det seg alltid å komme inn i boligmarkedet så tidlig som mulig. Har du planlagt å bo i studiebyen over flere år kan det lønne seg å kjøpe bolig om du har god nok betjeningsevne. Boligverdien øker som regel over tid, og å nedbetale boliglån istedenfor å betale husleie kan derfor sees på som en investering. Dersom du likevel velger å leie en leilighet, bør du lese innlegget vårt om depositumskonto.
Få hjelp med finansieringsbevis
Det kan virke både komplisert og tidskrevende å finne ut av hvor mye du kan låne, og hvilken bank som vil gi deg det beste tilbudet. Renteradar har en gratis tjeneste for deg som skal kjøpe bolig for første gang. Slik fungerer det:
- Du fyller inn hvor mye du har i egenkapital, din alder og hvor mye du vil låne. Da forteller vi deg hvor mye du estimert kan kjøpe bolig for.
- Informasjon om hvor stor sannsynlighet det er for at du får innvilget lån får du også fra oss her. Dette regner vi ut i fra din gjeld og belåningsgrad.
- Vi gir deg også en oversikt over boligmarkedets beste lånetilbud, og finner banker som kan tilby finansieringsbevis og lån der du vil bo. Å søke om finansieringsbevis er helt uforpliktende.
Kjøpe bolig som student – krav
For å få boliglån, må du ha spart opp nok egenkapital. Hovedregelen er at du må kunne med stille med egenkapital tilsvarende 15 % av boligens kjøpesum. Mange unge velger å spare opp egenkapital i BSU. Sparer du fortsatt opp BSU-konto, er det lurt å sjekke renten. Banker har svært forskjellig innskuddsrente på BSU. Ser du at du kan få høyere BSU-rente i en annen bank, er det lett å bytte, og mye å spare! Ønsker du å spare mer enn maksimalt BSU-innskudd hvert år kan det være verdt å sjekke ut BSU Pluss.
Når du søker om boliglån er det en rekke faktorer som banken ser på før de gir deg et finansieringsbevis. Disse faktorene er blant annet studiegjeld, billån, belåningsgrad og betjeningsevne. Et finansieringsbevis er viktig å få på plass før du går inn i en eventuell budrunde.
Boliglån som student – hjelp med egenkapital
Dersom du mangler egenkapital kan du få hjelp av en medlåntaker eller kausjonist. Med en medlåntaker har du delt ansvar for boliglånet, mens en kausjonist kan velge å garantere for enten hele lånet eller deler av det. Studenter som er nye i boligmarkedet bruker ofte foreldre som medlåntakere eller kausjonister.
Er du vanskeligstilt og av ulike grunner ikke har mulighet til å spare opp egenkapital, bør du se på om startlån kan være en mulighet. Vi har skrevet en artikkel som samler sammen ulike tips til hvordan du kan få boliglån uten egenkapital.
Andelsbolig eller eierleilighet?
Som student og ny i boligmarkedet er det viktig å vite om forskjellen mellom ulike boliger.
Andelsbolig
En andelsbolig er en boligform der man eier en andel i et boligselskap. Man kjøper ikke selve boligen, men får retten til å bo i en bestemt leilighet i boligselskapets eiendom. Eieren av andelen blir medlem i boligselskapet og har stemmerett i generalforsamlingen. Det er veldig vanlig at slike boliger har fellesgjeld, som brukes til oppussing og renovering av fellesarealer.
Selveierleilighet
En selveierleilighet, derimot, er en boligform der man eier leiligheten i sin helhet. Man kjøper den fysiske boligen og eierdommen til leiligheten, samt en andel av fellesarealene i sameiet. Som eier har man full kontroll over boligen og kan selv bestemme over vedlikehold og eventuelle utbedringer.
Fordeler og ulemper ved ulike eieformer
Andelsleilighet: Ved kjøp av andelsleilighet bortfaller dokumentavgiften. For unge studenter med kort perspektiv kan det være positivt å slippe denne avgiften. Du har ikke mulighet til å bruke andelsboligen som utleiebolig før du selv har bodd der i et år. Dette kan være en ulempe for studenter som vil leie ut leiligheten mens de er borte en stund, for eksempel på utveksling.
Selveierleilighet: Med selveierleilighet har du rett til å bruke leiligheten til hva du vil. I tillegg kan det være lettere å ta opp rammelån med selveierleilighet enn med andelsbolig. Dette er fordi banken kan ta pant direkte i leiligheten.
Akskjeleilighet: Et annet alternativ er aksjeleilighet. Her blir du medeier i boligaksjeselskapet. Med andre ord blir du aksjonær (medeier) i boligaksjeselskapet. I tillegg slipper du å betale dokumentavgift. Det er ikke alle banker som tilbyr lån til aksjeleilighet, så her råder vi deg til å høre med egen bank.
Boliglån for studenter
Som student har du flere alternativer når det kommer til boliglån.
Førstehjemslån: Dette lånet gir deg gode lånebetingelser og en gunstig rente. Det er konkurranse blant bankene om å få inn førstegangskjøpere, og derfor er det gode muligheter for senkede krav fra bankene.
Boliglån for unge: Dette lånet tilbys til unge i etableringsfasen, og har også gode lånebetingelser. Lånet tilbys blant annet av Nordea, OBOS-banken og Danske Bank. Hos oss kan du alltid sjekke boligmarkedets beste lånetilbud. Nedenfor ser du en tabell som viser nåværende renter på førstehjemslån. Tabellen viser også etableringsgebyr og termingebyr.
Boliglån som student – sjekkliste for kjøp av bolig
Her kommer det en kjapp liste av faktorer som er verdt å ta med i vurderingen når du skal kjøpe din første bolig.
- Tidsperspektiv: Dersom du vet at du kommer til å flytte ut av byen innenfor et år, kan det lønne seg å vente med boligkjøp. Dette er for å unngå ulike engangsgebyrer. Bestemmer du deg allikevel for å kjøpe bolig med kort tidsperspektiv bør du vurdere andelsbolig, da du her slipper å betale dokumentavgift.
- Finansieringsbevis: Ha finansieringsbevis i orden før du drar på visning. Du må ha dette beviset før du kan by på en bolig. Et tips her er å søke finansieringsbevis hos flere banker, og se hvem som vil gi deg best lånevilkår.
- Tilstand og energimerking: Undersøk bad, kjeller og og våtrom. Her bør du se etter tegn på mugg og fukt. Du bør også sjekke boligens energiforbruk og det elektriske anlegget. Har boligen din energimerking A eller B, kan boligen kanskje godkjennes til grønt boliglån, som er blant markedets billigste.
FAQ – Boliglån som student
Dette varierer fra person til person. Vet du at du bare skal bo i studiebyen i 1-2 år kan det på kort sikt lønne seg å leie bolig. Vet du at du skal bo i byen over lengre tid, kan det lønne seg å kjøpe bolig.
Ja, du kan få ordinært boliglån. Likevel kan boliglån for unge eller førstehjemslån gi noe bedre lånebetingelser. Det er verdt å logge inn på Renteradar og fylle inn din informasjon, så gir vi deg oversikt over de beste lånetilbudene for deg.
Med en andelsbolig kjøper man en andel i et borettsslag, og ikke selve leiligheten. Med en eierleilighet kjøper man da hele leiligheten. Du kan lese mer om forskjellene over, og hva som er lurt å vurdere før du velger boligtype.
BSU-oppsparing kan være en god og sikker måte å spare opp egenkapital på. En BSU-konto gir ofte en svært god innskuddsrente. I tillegg bør du sjekke ut BSU Pluss dersom du vil spare mer enn maksimalt innskudd i BSU hvert år.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.