boliglån student

Boliglån som student? Se våre beste tips!

30.08.21

Lurer du på hvordan det fungerer å få boliglån som student? Som ny i boligmarkedet er det mye å sette seg inn i. Renteradar.no gir deg en oversikt over tips og triks for studenter som vil inn i boligmarkedet for første gang.

Boliglån som student – eie eller leie?

Lønner det seg å kjøpe bolig nå, eller bør du vente til du har fast jobb og en stabil lønn? Dette er individuelt, og det er en rekke faktorer du bør ta med i vurderingen. Dersom du vet du bare skal bo i en by i en liten periode, som 1-2 år, kan det på kort sikt være gunstigere å leie bolig. Dette er fordi det påløper engangskostnader ved å kjøpe bolig.

Generelt sett lønner det seg alltid å komme inn i boligmarkedet så tidlig som mulig. Har du planlagt å bo i studiebyen over flere år kan det lønne seg å kjøpe bolig dersom du har god nok betjeningsevne. Boligverdien øker som regel over tid, og å nedbetale boliglån istedenfor å betale husleie kan derfor sees på som en investering.

Krav for å få boliglån

For å få boliglån, må du ha spart opp nok egenkapital. Hovedregelen er at du må kunne med stille med egenkapital tilsvarende 15 % av boligens kjøpesum. Mange unge velger å spare opp egenkapital i BSU. Når du søker om boliglån er det en rekke faktorer som banken ser på før de gir deg et finansieringsbevis. Disse faktorene er blant annet studiegjeld, billån, belåningsgrad og betjeningsevne.

Boliglån for studenter – hjelp med egenkapital

Dersom du mangler egenkapital kan du få hjelp av en medlåntaker eller kausjonist. Med en medlåntaker har du delt ansvar for boliglånet, mens en kausjonist kan velge å garantere for enten hele lånet eller deler av det. Studenter som er nye i boligmarkedet bruker ofte foreldre som medlåntakere eller kausjonister.

Er du vanskeligstilt og av ulike grunner ikke har mulighet til å spare opp egenkapital, bør du se på om startlån kan være en mulighet.

Andelsbolig eller eierleilighet?

Som student og ny i boligmarkedet er det viktig å vite om forskjellen mellom ulike boliger. Hvilken eierform vil passe deg best?

Andelsleiligheter kalles også for borettslagsleiligheter. Her kjøper du ikke selve leiligheten, men du kjøper en andel i et borettslaget. Det er veldig vanlig at slike boliger har fellesgjeld, som brukes til oppussing og renovering av fellesarealer.

Se hva du kan spare på boliglånet på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

Leter du etter en andelsbolig er det viktig å huske på at den totale prisen du betaler for boligen din vil være salgssum + fellesgjeld. Du må betale renter og avdrag på din andel av fellesgjelden. Det er også verdt å nevne at denne gjelden med renter skal føres på skattemeldingen din. Dette er fordi du får skattefradrag fra det.

Med selveierleilighet blir du medeier i et sameie, hvor du eier din egen eierseksjon. Fellesarealer som gang, uteareal og trappeoppgang eier du i fellesskap med de andre som bor i komplekset. Her har du ofte en fast sum i felles avgifter hver måned, som går til drift. Denne avgiften er ofte lavere enn ved andelsbolig.

lånetakst

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Det kan virke både komplisert og tidskrevende å finne ut av hvor mye du kan låne, og hvilken bank som vil gi deg det beste tilbudet.

Renteradar.no har en boliglånskalkulator for deg som skal kjøpe bolig for første gang. Her kan du enkelt fylle inn hvor mye du har i egenkapital, din alder og hvor mye du vil låne. Vi gir deg en oversikt over boligmarkedets beste lånetilbud.

I tillegg kan du bruke vår bankguide for å få en oversikt over ulike banker over hva slags produkter hver bank tilbyr.

Boliglån for studenter

Som student har du flere alternativer når det kommer til boliglån. Førstehjemslån gir deg gode lånebetingelser og en gunstig rente. Det er konkurranse blant bankene om å få inn førstegangskjøpere, og derfor er det gode muligheter for  for senkede krav fra bankene.

Boliglån for unge er en annen mulighet. Dette lånet tilbys til unge i etableringsfasen, og har også gode lånebetingelser. Lånet tilbys blant annet av Nordea, OBOS-banken og Danske Bank. Hos oss kan du alltid sjekke boligmarkedets beste lånetilbud, som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.

Fordeler og ulemper ved ulike eieformer

Begge eieformer har både fordeler og ulemper. Ved kjøp av andelsleilighet bortfaller dokumentavgiften. For unge studenter med kort perspektiv kan det være positivt å slippe denne avgiften. Du har ikke mulighet til å bruke andelsboligen som utleiebolig før du selv har bodd der i et år. Dette kan være en ulempe for studenter som vil leie ut leiligheten mens de er borte en stund, for eksempel på utveksling. Med selveierleilighet har du rett til å bruke leiligheten til hva du vil. I tillegg kan det være lettere å ta opp rammelån med selveierleilighet enn med andelsbolig. Dette er fordi banken kan ta pant direkte i leiligheten.

Boliglån som student

Boliglån som student – sjekkliste for kjøp av bolig

Her kommer det en kjapp liste av faktorer som er verdt å ta med i vurderingen når du skal kjøpe din første bolig.

  • Tidsperspektiv. Dersom du vet at du kommer til å flytte ut av byen innenfor et år, kan det lønne seg å vente med boligkjøp. Dette er for å unngå ulike engangsgebyrer. Bestemmer du deg allikevel for å kjøpe bolig med kort tidsperspektiv bør du vurdere andelsbolig, da du her slipper å betale dokumentavgift.
  • Ha finansieringsbevis i orden før du drar på visning. Du må ha dette beviset før du kan by på en bolig. Et tips her er å søke finansieringsbevis hos flere banker, og se hvem som vil gi deg best lånevilkår.
  • Undersøk bad, kjeller og og våtrom. Her bør du se etter tegn på mugg og fukt. Du bør også sjekke boligens energiforbruk og det elektriske anlegget.

Førstehjemslån - Renter

FAQ – Boliglån som student

Lønner det seg å eie eller leie som student?

Dette varierer fra person til person. Vet du at du bare skal bo i studiebyen i 1-2 år kan det på kort sikt lønne seg å leie bolig. Vet du at du skal bo i byen over lengre tid, kan det lønne seg å kjøpe bolig.

Hva slags boliglån kan jeg få som student?

Du kan få ordinært boliglån. Likevel kan boliglån for unge eller førstehjemslån gi der noe bedre lånebetingelser. Det er verdt å logge inn på Renteradar.no og fylle inn din informasjon, så gir vi deg oversikt over de beste lånetilbudene for deg.

Hva er forskjell på selveierleilighet og andelsbolig?

Med en andelsbolig kjøper man en andel i et borettsslag, og ikke selve leiligheten. Med en eierleilighet kjøper man da hele leiligheten. Du kan lese mer om forskjellene over, og hva som er lurt å vurdere før du velger boligtype.