lån til oppussing

Lån til oppussing? Her får du tre alternativer!

27.08.21

Trenger du å ta opp lån til oppussing? Det finnes flere måter å finansiere oppussing av bolig på. Renteradar.no gir deg oversikten over de tre vanligste alternativene her.

1. Øke boliglånet

En måte du kan finansiere oppussingen din på er å øke boliglånet. Syv av ti refinansierer boliglånet sitt for å pusse opp. Da låner man mer penger, og stiller boligen som sikkerhet. Dette er billigere enn andre lånetyper eller kreditter. Normalt kan du ikke øke boliglånet ditt med mer enn 100 000 kroner.

Dersom du vurderer å øke boliglånet ditt for å pusse opp er det viktig å huske at du ikke kan låne mer enn 85 % av boligverdien. I tillegg må du kanskje betale tinglysningsgebyr.

2. Forbrukslån som lån til oppussing

For å pusse opp boligen kan du ta opp forbrukslån. Dette er et usikret lån, og som regel bestemmer du selv nedbetalingstiden. Med et forbrukslån slipper du å stille sikkerhet i egne eiendeler for å få lånet. Dette gir høy frihet, men usikret lån har også høyere rente enn sikret lån. Velger du å ta opp forbrukslån er det derfor viktig å prioritere nedbetalingen av lånet.

Det er viktig å ikke påta deg mer lån enn du klarer å betjene. Du bør derfor tenke på hva lånet totalt kommer til å koste deg. Du bør også sjekke ut hvilken bank som kan tilby deg lavest rente. Renten varierer mye fra bank til bank, og ligger på alt mellom 7 og 25 prosent.

3. Søke om boligkreditt

Et annet alternativ for å finansiere oppussing av bolig er å søke om boligkreditt. Dette kan være nyttig hvis du har planlagt å bygge på huset, eller utføre et større renoveringsprosjekt.

Boligkreditt er et midlertidig rammelån, og du betaler bare for renten på den delen av kreditten du har brukt. Denne lånetypen passer godt for prosjekter som koster litt mer. Når du er ferdig med prosjektet blir lånet gjort om til vanlig boliglån. Da begynner du også å betale avdrag og renter på lånet.

Et eksempel på boligkreditt er byggelån. Nedenfor finner du listepriser til ulike banker på byggelån. Tabellen oppdateres daglig. Rentene på byggelån er noe høyere enn ved vanlig boliglån, men husk at disse prisene er veiledende. Ofte han du forhandle med banken for å få både lavere gebyr og rente på lånet.

Se hva du kan spare på boliglånet på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

Byggelån - Renter

Nytt fra juli 2021: Bruke BSU til oppussing

Fra 1. juli 2021 har det vært mulig å bruke midlene fra BSU til oppussing. Tidligere har ikke dette vært lov. Det stilles ikke noe krav til tidsmessig sammenheng med selve boligkjøpet, slik det i noen tilfeller har vært tidligere.

Har du derfor BSU stående som du ikke skal bruke som egenkapital eller lignende, kan du nå vurdere å bruke dette til oppussing istedenfor!

aksjeleilighet

Hvilket lån til oppussing bør jeg velge?

Å øke boliglånet ditt for å finansiere oppussing er ofte det rimeligste alternativet. Lånet gir deg også stor fleksibilitet, for eksempel hvis du ønsker å gjøre ekstra innbetalinger eller har behov for avdragsfrihet.

Boligkreditt har noe høyere rente enn boliglån, mens forbrukslån har den høyeste renten av de tre alternativene. Forbrukslån kan derimot være et alternativ hvis du har et kort tidsperspektiv på lånet, og ikke har mulighet til å øke boliglånet ditt. Likevel finnes det flere fallgruver ved å ta opp forbrukslån. Dette er ofte den dyreste og mest risikofylte løsningen. Du bør derfor tenke nøye gjennom før du velger å ta opp forbrukslån.

Viktig å tenke på før du tar opp lån til oppussing

Det er flere ting du må ta stilling til før du tar opp lån til oppussing. Her får du en kort oversikt:

  • Du må finne ut av hvor mye du trenger å låne. Hva vil oppussingen koste? Her bør du sammenligne pris på ulike materialer, håndverkere og lignende for å finne den beste prisen.
  • Du bør sette opp et budsjett over lånesum og kostnader. Da får du et bedre overblikk over hva lånet vil koste totalt, og om du har god nok betjeningsevne til å tilbakebetale lånet.
  • Ha planen klar for hva som skal pusses opp og hvordan før du tar opp lån. Endres planene underveis kan det fort bli dyrere enn først antatt. Er sjansen stor for at oppussingen endrer seg underveis, bør du vurdere å ta opp lån mer enn én gang i perioden. Da betaler du flere gebyrer, men slipper å betale for renter på hele lånesummen med én gang.
lån til oppussing

Få ny verdivurdering etter oppussingen

Etter oppussing kan det vært lurt å få en ny verdivurdering av boligen din. Dette kan skaffe deg bedre betingelser på boliglånet ditt. Har boligen din økt i verdi, og du samtidig har nedbetalt gjeld, øker du sikkerheten banken har for lånet. Dette gjør at du kan forhandle det til en lavere boliglånsrente. Med lavere belåningsgrad har du også mulighet til å øke boliglånet ditt.

Oppussing og verdistigning – hva lønner det seg å pusse opp?

Hvis du vil øke verdien på boligen din, kan det lønne seg å pusse opp. Men hva øker egentlig taksten på huset?

Det enkle er ofte det beste

Oppussing som kan gjøres billig og raskt, men som blir lagt merke til, gir deg ofte mest for kronene. For eksempel gir lett overflatebehandling, nye lister og nymalte vegger et godt inntrykk, men koster lite.

Badet

Det anbefales ofte å ikke prioritere å pusse opp badet. Det er som regel dyrest å oppgradere. I tillegg er det usikkert om en oppgradering av badet vil øke verdien på boligen din nok til å gjøre opp for oppussingskostnadene. Dette varierer fra objekt til objekt, og du bør høre med en megler om det vil lønne seg for akkurat din bolig.

Kjøkkenet

Kjøkkenet er også noe som er relativt dyrt å pusse opp. Om det lønner seg å pusse opp kjøkkenet varierer fra objekt til objekt. En megler kan gjerne hjelpe deg med å vurdere om det vil lønne seg, basert på markedet boligen vil bli solgt i. I mindre leiligheter kan det for eksempel lønne seg å flytte kjøkkenet inn i stuen, for å lage et ekstra soverom.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om lån til oppussing

Hvilke alternativer har jeg for å finansiere oppussing av bolig?

Her kan du øke ditt nåværende boliglån, ta opp forbrukslån eller søke om boligkreditt. Andre alternativer er også å bruke kredittkort, eller å spare opp penger til oppussingen.

Hva er boligkreditt?

Denne lånetypen kalles også for fleksilån eller rammelån. Du blir enig sammen med banken om en ramme for hvor mye du kan låne, og du betaler bare renter av det du faktisk bruker.

Hva er fordeler og ulemper ved å ta opp forbrukslån?

Fordelene med forbrukslån er at du slipper å stille sikkerhet i egne eiendeler, og du får stor fleksibilitet i nedbetalingsplanen. Dette gjør også at renten er høyere enn ved boliglån og boligkreditt.

Lønner det seg å pusse opp baderommet før boligsalg?

Å pusse opp badet er ofte det dyreste å oppgradere. Det er ikke sikkert at oppgradering av badet vil øke boligverdien nok til at det lønner seg. Skal du selge boligen din er det likevel noen rimelige grep du bør ta for å oppgradere badet. Er dusjkabinettet eller toalettet gammelt og slitt, vil det skape et renere helhetsinntrykk å bytte dette ut.

Kan jeg bruke BSU-midler til oppussing?

Ja! Dette ble lov 1. juli 2021.