Lån til oppussing – 3 alternativer

Trenger du å ta opp lån til oppussing? Det finnes flere måter å finansiere oppussing av bolig på. Renteradar gir deg oversikt over de tre vanligste alternativene her.

1. Øke boliglånet

En måte du kan finansiere oppussingen din på er å øke boliglånet. Syv av ti refinansierer boliglånet sitt for å pusse opp. Da låner man mer penger, og stiller boligen som sikkerhet. Dette er billigere enn andre lånetyper eller kreditter. Normalt kan du ikke øke boliglånet ditt med mer enn 100 000 kroner.

Dersom du vurderer å øke boliglånet ditt for å pusse opp er det viktig å huske at du ikke kan låne mer enn 85 % av boligverdien. I tillegg må du kanskje betale tinglysningsgebyr.

2. Forbrukslån som lån til oppussing

For å pusse opp boligen kan du ta opp forbrukslån. Dette er et usikret lån, og som regel bestemmer du selv nedbetalingstiden. Med et forbrukslån slipper du å stille sikkerhet i egne eiendeler for å få lånet. Dette gir høy frihet, men usikret lån har også høyere rente enn sikret lån. Vi anbefaler i utgangspunktet ikke at du tar opp forbrukslån. Velger du å ta opp forbrukslån er det derfor viktig å prioritere nedbetalingen av dette lånet.

Det er viktig å ikke påta deg mer lån enn du klarer å betjene. Du bør derfor tenke på hva lånet totalt kommer til å koste deg. Du bør også sjekke ut hvilken bank som kan tilby deg lavest rente. Renten varierer mye fra bank til bank, og ligger på alt mellom 7 og 25 prosent.

3. Søke om boligkreditt

Et annet alternativ for å finansiere oppussing av bolig er å søke om boligkreditt. Det kan være nyttig hvis du har planlagt å bygge på huset, eller utføre et større renoveringsprosjekt.

Boligkreditt er et midlertidig rammelån, og du betaler bare for renten på den delen av kreditten du har brukt. Lånetypen passer godt for prosjekter som koster litt mer. Når du er ferdig med prosjektet blir lånet gjort om til vanlig boliglån. Da begynner du også å betale avdrag og renter på lånet.

Et eksempel på boligkreditt er byggelån. Rentene på byggelån er noe høyere enn ved vanlig boliglån, men husk at disse prisene er veiledende. Ofte han du forhandle med banken for å få både lavere gebyr og rente på lånet. I tillegg er det verdt å merke seg at du kan få grønt byggelån av enkelte banker som SpareBank 1 SMN, hvis oppussingen vil føre til at boligen blir mer miljøvennlig.

Nedenfor finner du listepriser til ulike banker på byggelån. Tabellen oppdateres jevnlig.

Byggelån - Renter

Lån til oppussing – BSU kan brukes

Fra 1. juli 2021 har det vært mulig å bruke midlene fra BSU til oppussing. Tidligere har ikke dette vært lov. Det stilles ikke noe krav til tidsmessig sammenheng med selve boligkjøpet, slik det i noen tilfeller har vært tidligere. Har du derfor BSU stående som du ikke skal bruke som egenkapital eller lignende, kan du nå vurdere å bruke dette til oppussing istedenfor! Få full oversikt over BSU-reglene her.

Hvilket lån til oppussing bør jeg velge?

Å øke boliglånet ditt for å finansiere oppussing er ofte det rimeligste alternativet. Lånet gir deg også stor fleksibilitet, for eksempel hvis du ønsker å gjøre ekstra innbetalinger eller har behov for avdragsfrihet.

Boligkreditt og boliglån har omtrent samme rente, mens forbrukslån har høyest rente. Forbrukslån kan være et alternativ med kort tidsperspektiv, uten mulighet til å øke boliglånet. Likevel har forbrukslån flere fallgruver. Det er ofte dyrt og risikofylt – tenk nøye før du velger det.

Hvorfor bør jeg pusse opp leiligheten?

Det er flere grunner til hvorfor det kan være lurt å pusse opp boligen din:

  1. Øke eiendomsverdien: Oppussing kan øke verdien på boligen din. Hvis du planlegger å selge boligen din i nær fremtid, kan oppussing være en god investering.
  2. Forbedre hjemmet: Oppussing kan hjelpe deg med å forbedre funksjonaliteten i hjemmet ditt. Du kan for eksempel utvide kjøkkenet ditt eller legge til et ekstra bad.
  3. Forbedre energieffektiviteten: Oppussing kan hjelpe deg med å gjøre boligen din mer energieffektiv, ved for eksempel å isolere bedre og erstatte gamle vinduer med nye. Dette kan gjøre strømregningen din billigere.

Viktig å tenke på før du tar opp lån til oppussing

Oppussing kan være en investering i hjemmet ditt og din livskvalitet. Men før du starter en oppussing, bør du lage en plan og budsjett for å sikre at prosjektet er realistisk og overkommelig for deg.

Det er flere ting du må ta stilling til før du tar opp lån til oppussing:

  • Finn ut av hvor mye du trenger å låne. Hva vil oppussingen koste? Her bør du sammenligne pris på ulike materialer, håndverkere og lignende for å finne den beste prisen.

  • Sett opp et budsjett over lånesum og kostnader. Da får du et bedre overblikk over hva lånet vil koste totalt, og om du har god nok betjeningsevne til å tilbakebetale lånet.

  • Ha planen klar for hva som skal pusses opp og hvordan før du tar opp lån. Endres planene underveis kan det fort bli dyrere enn først antatt. Er sjansen stor for at oppussingen endrer seg underveis, bør du vurdere å ta opp lån mer enn én gang i perioden. Da betaler du flere gebyrer, men slipper å betale for renter på hele lånesummen med én gang.

Få ny verdivurdering etter oppussingen

Etter oppussing kan det vært lurt å få en ny verdivurdering av boligen din. En ny verdivurdering kan gi deg bedre betingelser på boliglånet ditt. Har boligen din økt i verdi, og du samtidig har nedbetalt gjeld, øker du sikkerheten banken har for lånet. Dette gjør at du kan forhandle det til en lavere boliglånsrente. Med lavere belåningsgrad har du også mulighet til å øke boliglånet ditt. Vi har en funksjon på tjenesten vår hvor du kan be om å få ny verdivurdering. Da vil du bli kontaktet av en eiendomsmegler i ditt nærområde.

Lån til oppussing

Oppussing og verdistigning – hva lønner det seg å pusse opp?

Hvis du vil øke verdien på boligen din, kan det lønne seg å pusse opp. Men hva øker egentlig taksten på huset?

Det enkle er ofte det beste

Oppussing som kan gjøres billig og raskt, men som blir lagt merke til, gir deg ofte mest for kronene. For eksempel gir lett overflatebehandling, nye lister og nymalte vegger et godt inntrykk, men koster lite.

Badet

Det anbefales ofte å ikke prioritere å pusse opp badet. Det er som regel dyrest å oppgradere. I tillegg er det usikkert om en oppgradering av badet vil øke verdien på boligen din nok til å gjøre opp for oppussingskostnadene. Dette varierer fra objekt til objekt, og du bør høre med en megler om det vil lønne seg for akkurat din bolig.

Kjøkkenet

Oppussing av kjøkkenet er generelt kostbart. Lønnsomheten av å pusse opp kjøkkenet varierer avhengig av eiendommen. En megler kan bistå med å vurdere om det er fornuftig, basert på boligmarkedet. I mindre leiligheter kan det være gunstig å flytte kjøkkenet til stuen for å skape et ekstra soverom.

Spare til oppussing

Et siste alternativ er så klart å heller spare opp til oppussing, istedenfor å låne penger. Lager man en mer langsiktig plan for oppussingsprosjektet, er det veldig mulig å spare penger opp selv. Vi har laget en artikkel med sparetips som kan være nyttige for deg. Blant annet forteller vi deg hvordan du kan spare penger på boliglånsrenten din, forsikringene dine og strømforbruket ditt.

Byggstart – trygg gjennomføring av ditt byggeprosjekt

Byggstart er en anbudstjeneste for bygg og renovering. Tjenesten kobler privatpersoner og sameier med kvalitetssikrede byggefirmaer. 

På Byggstart.no kan du lese alt du trenger om ulike bygg- eller oppussingsprosjekter. Etter du har registrert prosjektet ditt på nettsiden vil du bli oppringt av en av Byggstarts prosjektkoordinatorer som går gjennom prosjektet med deg. Dette er for å kunne velge ut de beste byggefirmaene for akkurat ditt prosjekt. 

Flere byggefirmaer med passende erfaring vil gi deg tilbud. Byggstart har grundig kvalitetssikret dem, sjekket økonomi, gode referanser, og nødvendige godkjenninger. Alle henvendelser og tilbud er gratis og uforpliktende.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om lån til oppussing

Hvilke alternativer har jeg for å finansiere oppussing av bolig?

Her kan du øke ditt nåværende boliglån, ta opp forbrukslån eller søke om boligkreditt. Andre alternativer er også å bruke kredittkort, eller å spare opp penger til oppussingen.

Hva er boligkreditt?

Denne lånetypen kalles også for flexilån eller rammelån. Du blir enig sammen med banken om en ramme for hvor mye du kan låne, og du betaler bare renter av det du faktisk bruker.

Hva er fordeler og ulemper ved å ta opp forbrukslån?

Fordelene med forbrukslån er at du slipper å stille sikkerhet i egne eiendeler, og du får stor fleksibilitet i nedbetalingsplanen. Dette gjør også at renten er høyere enn ved boliglån og boligkreditt.

Lønner det seg å pusse opp baderommet før boligsalg?

Oppgradering av badet er vanligvis den dyreste oppgraderingen. Ved salg av boligen, bør du likevel vurdere rimelige grep for å oppgradere badet. Hvis dusjkabinettet eller toalettet er gammelt og slitt, kan det skape et renere inntrykk å erstatte dem.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.