Close sidebar

Finansieringsbevis – bli klar til å kjøpe bolig

finansieringbevis

Et finansieringsbevis er en bekreftelse du får fra banken på hvor mye du kan kjøpe bolig for.

Når du har skaffet et finansieringsbevis er du klar for å delta i budrunder på en primærbolig, sekundærbolig eller hytte. Det kan også være nødvendig å ha dette dersom du ønsker å ta opp et billån.

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er et viktig dokument som bekrefter at en person har fått sin lånesøknad godkjent og har dermed rett til å motta et lån fra en bank eller annen långiver. Dette beviset gir en verdifull indikasjon på hvor mye lånesøkeren er godkjent for, og det fastsetter også betingelsene for lånene i en spesifikk tidsperiode.

Det totale beløpet som er angitt i finansieringsbeviset består av både egenkapitalen som banken anser at du har tilgjengelig, samt den mengden penger du kan låne fra dem. Disse tallene blir deretter summen som du kan benytte deg av under en budrunde eller lignende situasjoner.

Kort oppsummert om finanseringsbevis

 • Oversikt over hvor mye du kan kjøpe bolig for
 • Må være på plass før budrunde av bolig
 • Gyldig i 3-6 måneder
 • Det kan enkelt gjøres om til boliglån

Hvordan skaffe finansieringsbevis?

De fleste banker tilbyr finansieringsbevis, men ikke alle. For å få et finansieringsbevis må du kontakte en bank eller søke på bankens nettsider. Da vil du få svar på hvor mye du kan få i lån av banken.

Ved å søke om finansieringsbevis i banken må informasjonen din fra Skatteetaten innhentes. Banken får da de nødvendige opplysninger om inntekt og egenkapital. Noen banker har en digital og rask søknadsprosess for å skaffe finansieringsbevis til sine kunder. Banken henter da med fullmakt fra deg opplysningene fra Skatteetaten.

Mange banker fremmer at det kun tar noen minutter å søke om finansieringsbevis, så lenge du er kunde av banken på forhånd. Dersom du skal benytte deg av medlåntaker eller kausjonist er dette også relevant informasjon for banken. Det kan også være viktig å tenke på at jo mer informasjon banken har om deg, jo bedre grunnlag har de for å gi deg et godt tilbud.

Finansieringsbevis til bolig

Finanseringsbevis fra flere banker – gratis og uforpliktende

Det er viktig å vite at det vanligvis er kostnadsfritt å søke om finansieringsbevis i en bank, og du forplikter deg ikke til å ta opp et lån. Det kan derfor være gunstig å søke om finansieringsbevis hos flere banker hvis muligheten er til stede. Deretter kan du ta et informert valg basert på hvilken bank som tilbyr deg de beste betingelsene. Når du har et finansieringsbevis fra en bank, er det enkelt å konvertere det til et lån senere.

Forskjellen mellom finansieringsbevis og lån

Et finansieringsbevis er en forhåndsvurdering av lånebeløpet banken kan innvilge deg. Det er imidlertid ikke det samme som et faktisk lån. Finansieringsbeviset er bankens forsikring om at du kan låne det godkjente beløpet. Ditt faktiske lån blir det endelige beløpet du får etter å ha kjøpt boligen og betalt selgeren. De avdragene du betaler, inkludert egenkapital, vil bestemme det faktiske lånebeløpet du skylder banken.

Viktig å vite

Finansieringsbevis er som regel gyldig i 3 eller 6 måneder, og kan enkelt fornyes etter at tiden er utløpt. De fleste banker fremmer også at det kun tar et par minutter å skaffe seg finansieringsbevis. Banken prioriterer ofte sine egne kunder, så som regel må være kunde i den aktuelle banken for å få beviset raskere.

Lurer du på hvor mye du kan låne til bolig? Det avhenger blant annet av din årsinntekt, egenkapital og utgifter.

Få lavere rente

Det er mange ulike faktorer som kan påvirke hvilken rente du kan få på lånet ditt. Noen av de kan du påvirke selv, som for eksempel din nedbetalingstid og lånetype, og du kan forsikre deg om å sjekke ut tilbudene på rente fra flere ulike banker. Din betjeningsevne avhenger av inntekt, egenkapital og annen gjeld og det påvirker hva banken har mulighet til å tilby deg. Banken fokuserer også på risikoen og sikkerheten du kan stille med.

Det er alltid en god idé å forhandle med banken du velger. Dersom du idag sitter med et boliglån, og tror at du kan få bedre rente kan du sjekke ut dette ved å trykke på knappen under!

Ulike typer av finansieringsbevis

Det finnes mange ulike formål der en vil trenge et finansieringsbevis fra banken. Det kan være både til bolig, hytte og billån.

For mange er det helt essensielt å ha et finansieringsbevis på hvor mye man kan låne til de ulike formålene. Spesielt for unge er det ofte ikke mulig å kjøpe bolig uten å ta opp et lån fra banken, noe som gjør at man må søke om finansieringsbevis for å kunne gjøre dette. I tillegg til finansieringsbevis er det mange andre punkter å sette seg inn i når man er ung boligkjøper. Både egenkapital og låntype er temaer det er viktig å ha kunnskap om før du skal gå inn på boligmarkedet.

Finansieringsbevis og budrunde

Et annet poeng som er viktig å ta med seg når du skal kjøpe bolig er at megler ikke trenger å vite summen på hva ditt finansieringsbevis er på. Du kan heller be din megler om å kontakte banken din for å få informasjon om at du har fått innvilget finansieringsbevis av banken.

Du slipper da i budrunder å avsløre overfor megler hvor høyt du kan by. Det kan være greit at melger ikke vet hvor smertegrensen din går. Du kan opplyse til megler om at du har en kontaktperson i banken som er ansvarlig for deg med tanke på budprosess. Megleren får da informasjon direkte fra din kontaktperson om det man trenger.

Søk hos din bank

Her er en samling av direkte linker til flere banker sin side for å søke om finansieringsbevis. Dersom din bank ikke står på listen, kan du kontakte din bank direkte for å skaffe ditt bevis, det er som regel veldig enkelt å finne frem til dette på nettsiden deres.

 1. Landkreditt
 2. DNB
 3. Storebrand
 4. Sbanken
 5. Nordea
 6. Danske Bank
 7. SpareBank1

Vår tjeneste for finansieringsbevis

Skal du kjøpe din første bolig og lurer på hvor mye du kan låne? Vi har utviklet en gratis tjeneste som hjelper deg med å finne ut av hvor mye du kan låne. Slik fungerer det:

 1. Logg inn på tjenesten og fyll inn diverse informasjon. Da får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hvor mye du kan kjøpe bolig for.
 2. Vi forteller deg også sannsynligheten din for å få boliglån ved å se på belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
 3. Du får en oversikt over banker sine beste tilbud for akkurat deg. Her trykker du deg videre og får tilbud av banken. Du kan også be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.
tjeneste for finansieringsbevis

Få en verdivurdering fra eiendomsmegler via Renteradar

Har boligverdien steget, betyr dette bedre sikkerhet for banken, og du kan derfor få lavere boliglånsrente ved å prute med banken. Når du logger inn på Renteradar, hentes automatisk inn et estimat på boligverdien din. Dette bruker vår partner, Virdi.no, til å estimere.

I tillegg har vi laget en funksjon hvor du kan be om få en oppdatert verdivurdering av en eiendomsmegler. Da blir du kontaktet av en eiendomsmegler i nabolaget ditt for å få en verdivurdering som kan brukes inn mot banken din for å refinansiere boliglånet ditt.

Få en verdivurdering av bolig via Renteradar


FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er bekreftelse du får fra banken som sier hvor mye du har mulighet til å låne fra de. Du kan først delta i en eventuell budrunde når du har fått dette.

Hvordan søker jeg om finansieringsbevis?

Det er enkelt å søke hos banken. Du kan søke hos flere banker og se hvilken bank som gir deg best tilbud. Det er allikevel verdt å merke seg at banker ofte prioriterer egne kunder. Det kan derfor gå raskere å søke hos din egen bank.

Hvor mye egenkapital trenger jeg?

Etter Finanstilsynet sine retningslinjer kreves det at du har spart opp 15 prosent av boligens kjøpesum som egenkapital.

Kan man søke om finansieringsbevis fra flere banker?

Ja. Å søke om finansieringsbevis fra banken er ikke bindende og gir deg ingen forpliktelser ovenfor banken. Ofte lønner det seg å søke om finansieringsbevis i flere banker.

Hvor lenge er et finansieringsbevis gyldig?

Normalt sett er beviset gyldig i 3 eller 6 måneder. Etter det kan finansieringsbeviset fornyes.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.