finansieringbevis

Finansieringsbevis – Tips og oversikt til budrunden

19.08.21

Et finansieringsbevis er en bekreftelse du får fra banken på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det totale beløpet i finansieringsbeviset består av egenkapitalen banken mener du har og hvor mye du kan låne av dem. Dette blir da summen du kan gå opp til i en budrunde.

Når du har skaffet et finansieringsbevis er du klar for å delta i budrunder på en primærbolig, sekundærbolig eller hytte. Det kan også være nødvendig å ha dette dersom du ønsker å ta opp et billån.

Hvordan skaffe finansieringsbevis?

De fleste banker tilbyr finansieringsbevis, men ikke alle. For å få et finansieringsbevis må du søke på din bank sine nettsider. Da vil du få svar på hvor mye du kan få i lån av banken.

Ved å søke om finansieringsbevis i banken må informasjonen din fra Skatteetaten innhentes. Banken får da de nødvendige opplysninger om inntekt og egenkapital. Noen banker har en digital og rask søknadsprosess for å skaffe finansieringsbevis til sine kunder. Banken henter da med fullmakt fra deg opplysningene fra Skatteetaten.

Mange banker fremmer også at det kun tar noen minutter å søke om finansieringsbevis, så lenge du er kunde av banken på forhånd. Dersom du skal benytte deg av medlåntaker eller kausjonist er dette også relevant informasjon for banken. Det kan også være viktig å tenke på at jo mer informasjon banken har om deg, jo bedre grunnlag har de for å gi deg et godt tilbud.

Forskjellen mellom finansieringsbevis og lån

Et finansieringsbevis er en forhåndsvurdering av hvor mye banken vil innvilge deg i lån. Dette er derimot ikke det samme som et faktisk lån. Finansieringsbeviset er at banken «lover» deg at du kan låne den summen du har fått innvilget. Ditt faktiske lån blir det du får etter at du har kjøpt boligen og skal betale over til selger. Det du da får i avdrag fra lånesummen, som for eksempel egenkapital, vil da resultere i beløpet på ditt faktiske lån altså det du skylder banken.

Kort oppsummert om finanseringsbevis

 • Oversikt over hvor mye du kan kjøpe bolig for
 • Må være på plass før budrunde av bolig
 • Gyldig i 3-6 måneder
 • Det kan enkelt gjøres om til boliglån

Renteradar.no finner automatisk de beste tilbudene på boliglån for deg

Renteradar.no_De beste tilbudene

Viktig å vite

Finansieringsbevis er som regel gyldig i 3 eller 6 måneder, og kan enkelt fornyes etter at tiden er utløpt. De fleste banker fremmer også at det kun tar et par minutter å skaffe seg finansieringsbevis. Banken prioriterer ofte sine egne kunder, så som regel må være kunde i den aktuelle banken for å få beviset raskere.

Lurer du på hvor mye du kan låne til bolig? Det avhenger blant annet av din årsinntekt, egenkapital og utgifter.

Få lavere rente

Det er mange ulike faktorer som kan påvirke hvilken rente du kan få på lånet ditt. Noen av de kan du påvirke selv, som for eksempel din nedbetalingstid og lånetype, og du kan forsikre deg om å sjekke ut tilbudene på rente fra flere ulike banker. Din betjeningsevne avhenger av inntekt, egenkapital og annen gjeld og det påvirker hva banken har mulighet til å tilby deg. Banken fokuserer også på risikoen og sikkerheten du kan stille med.

Det er alltid en god idé å forhandle med banken du velger. Dersom du idag sitter med et boliglån, og tror at du kan få bedre rente kan du sjekke ut dette ved å trykke på knappen under!

Ulike typer av finansieringsbevis

Det finnes mange ulike formål der en vil trenge et finansieringsbevis fra banken. Det kan være både til bolig, hytte og billån.

For mange er det helt essensielt å ha et finansieringsbevis på hvor mye man kan låne til de ulike formålene. Spesielt for unge er det ofte ikke mulig å kjøpe bolig uten å ta opp et lån fra banken, noe som gjør at man må søke om finansieringsbevis for å kunne gjøre dette.

I tillegg til finansieringsbevis er det mange andre punkter å sette seg inn i når man er ung boligkjøper. Både egenkapital og låntype er temaer det er viktig å ha kunnskap om før du skal gå inn på boligmarkedet.

Gratis og uforpliktende

Noe det er viktig å vite når du søker om finansieringsbevis er at det normalt sett ikke koster noe å søke om dette hos banken. Du binder deg heller ikke til å måtte ta opp et lån. Det kan derfor være lurt å søke om finansieringsbevis i flere banker hvis du har mulighet til det.

Deretter kan du ta et valg etter hvilken bank som gir deg det beste tilbudet. Dersom du har et finansieringsbevis fra en bank, er det veldig enkelt å gjøre om dette til et lån senere.

finansieringsbevis

Finansieringsbevis og budrunde

Et annet poeng som er viktig å ta med seg når du skal kjøpe bolig er at megler ikke trenger å vite summen på hva ditt finansieringsbevis er på. Du kan heller be din megler om å kontakte banken din for å få informasjon om at du har fått innvilget finansieringsbevis av banken.

Du slipper da i budrunder å avsløre overfor megler hvor høyt du kan by. Det kan være greit at melger ikke vet hvor smertegrensen din går.

Du kan opplyse til megler om at du har en kontaktperson i banken som er ansvarlig for deg med tanke på budprosess. Megleren får da informasjon direkte fra din kontaktperson om det man trenger.

Søk hos din bank

Her er en samling av direkte linker til flere banker sin side for å søke om finansieringsbevis. Dersom din bank ikke står på listen, kan du kontakte din bank direkte for å skaffe ditt bevis, det er som regel veldig enkelt å finne frem til dette på nettsiden deres.

 1. Landkreditt
 2. DNB
 3. Storebrand
 4. Sbanken
 5. Nordea
 6. Danske Bank
 7. SpareBank1
Hvilken bank er best


FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er bekreftelse du får fra banken som sier hvor mye du har mulighet til å låne fra de. Du kan først delta i en eventuell budrunde når du har fått dette.

Hvordan søker jeg om finansieringsbevis?

Det er enkelt å søke hos banken. Du kan søke hos flere banker og se hvilken bank som gir deg best tilbud. Det er allikevel verdt å merke seg at banker ofte prioriterer egne kunder. Det kan derfor gå raskere å søke hos din egen bank.

Hvor mye egenkapital trenger jeg?

Etter Finanstilsynet sine retningslinjer kreves det at du har spart opp 15 prosent av boligens kjøpesum som egenkapital.

Er finansieringsbeviset bindende?

Nei. Å søke om finansieringsbevis fra banken er ikke bindende og gir deg ingen forpliktelser ovenfor banken.

Hvor lenge er et finansieringsbevis gyldig?

Normalt sett er beviset gyldig i 3 eller 6 måneder. Etter det kan finansieringsbeviset fornyes.