Nedbetalingstid på boliglån – Hva bør du velge?

26.08.21

Lurer du på hva som er vanlig nedbetalingstid på boliglån? Kanskje du er førstegangskjøper, og synes det virker komplisert å navigere deg rundt i boligmarkedet? I denne artikkelen skal vi i Renteradar.no ta for oss nedbetalingstid på blant annet boliglån.

Hva betyr nedbetalingstid?

Nedbetalingstid er tiden du og utlåner blir enige om at du skal bruke på å betale tilbake et lån eller kreditt på. Tiden oppgis i hele år. Det er ikke uvanlig å ha en nedbetalingstid på boliglån mellom 25-30 år. Som regel er banken fleksibel på hvor lang nedbetalingstid, også kalt løpetid, som du kan få.

Låneformer

Det finnes forskjellige lånetyper, blant annet rammelån. Med et slikt lån kan du låne opp til en viss ramme, og du har da ikke en fast tilbakebetalingsplan. Dette gir deg som lånetaker mere fleksibilitet, men du må også ha høy selvdisiplin for å kunne ha nytte av fordelene et rammelån gir.

Annuitetslån blir sett på som den mest vanlige låneformen, fordi den er veldig forutsigbar. Annuitetslån betyr at man har et lån hvor man nedbetaler samme beløp hver måned, dersom renten er lik gjennom hele lånets løpetur.

Serielån er en annen type lån. Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned lånet.

Avdragsfrihet

Avdragsfrihet på et lån betyr at du ikke betaler avdrag på lånet, men kun rente til banken. For eksempel, får du 2 års avdragsfrihet på et lån med 20 års løpetid tilbake, så betaler du mindre hver måned de neste 2 årene ettersom du slipper å betale avdraget. Som følge av koronakrisen har banker gjort dette lettere tilgjengelig. Avdragsfrihet kan være enn god løsning dersom du er permittert, eller vet at du kommer til å ha mindre inntekter i tiden fremover.

Lang nedbetalingstid betyr at det er mye å spare på boliglånet

Renteradar.no hjelper deg med å finne den beste renten i markedet for deg på boliglånet. 4 av 5 av våre brukere kan spare på boliglånet og i snitt er det snakk om over 100 000 kroner over hele lånets løpetid.

Årsaken til at man kan spare så mye er den lange løpetiden på boliglånet. Har man et boliglån på 3 millioner kroner og får 0.5 %-poeng lavere rente sparer man 15 000 kroner i året. For et nedbetalingslån over 25 år blir det nærmere 200 000 kroner man sparer.

Sjekk hva du kan spare på boliglånet ditt på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

Hva bør du tenke på når du velger nedbetalingstid?

Det er flere ting du bør tenke på når du velger nedbetalingstid. Burde du for eksempel velge lang eller kort nedbetalingstid? Begge deler har fordeler og ulemper. Både løpetiden og lånesummen påvirker hvordan nedbetalingsplanen din kommer til å se ut. Hvis du velger en lang nedbetalingstid får du lavere beløp å betale hver måned, men dette gjør at de totale rentekostnadene blir høyere.

Du lurer kanskje på hvor store forskjeller disse kostnadene utgjør? Vi har regnet på dette ved å bruke bruke annuitetskalkulatoren nedenfor. Ved å nedbetale fire millioner over 25 år blir den totale summen for renter og gebyrer 522700 kroner. Velger du en løpetid på 30 år øker summen til 631960 kroner. Det utgjør 109260 kroner forskjell!

Tinglysningsgebyr

Hva slags type lån passer deg best?

Du bør også vurdere hva slags type lån du ønsker. I motsetning til annuitetslån vil rentekostnaden i et serielån synke med tid.

Dette er fordi at med et serielån betaler du raskere ned på lånet enn ved annuitetslån. Annuitetslån er mest brukt, og er den mest forutsigbare lånetypen.

Hvilken lånetype som passer best avhenger av den økonomiske situasjonen din. Annuitetslån er den mest vanlige låneformen, og er mest forutsigbar. Lånet kan også være et godt valg dersom du skal låne et høyt beløp i forhold til din betjeningsevne. Ved å velge annuitetslån bør du også være sikker på du har en nokså stabil inntekt gjennom hele løpetiden. Dersom du ikke har problemer med å betale høyere terminbeløp i starten av nedbetalingsperioden vil et serielån passe best. I tillegg kan serielån passe fint dersom du tror du kommer til å få lavere inntekt mot slutten av løpetiden.

Vil du få se et helhetlig bilde over hvordan nedbetalingstiden påvirker den totale rentekostnaden ved et annuitetslån? Da kan du bruke kalkulatoren nedenfor.

Hvordan påvirker nedbetalingstiden avdrag og renter?

I kalkulatoren kan du legge inn ulik nedbetalingstid på boliglånet og se hvordan det påvirker dine totale kostnader på lånet.

nedbetalingstid
Taneli Lahtinen / Unsplash

Vanlig nedbetalingstid på andre typer lån

Nedbetalingstid på forbrukslån

Det kan være fristende å ta opp forbrukslån hvis du i en kort periode trenger litt ekstra likviditet. Men det er viktig å huske på at forbrukslån ofte har høy rente, så jo lengre nedbetalingstid du velger, jo høyere vil totalkostnaden bli på lånet.

Nedbetalingstid på studiegjeld

Lånekassen er veldig fleksibel når det gjelder nedbetalingstid av studielånet. Lånet gis ut som et annuitetslån, med 20 års nedbetalingstid. Det er mulig å forkorte nedbetalingstiden ved å øke terminbeløpet.

Nedbetalingstid på billån

Det finnes forskjellige måter å finansiere bilkjøpet på. Du kan få et billån med pant i fast eiendom. Dette kan gi deg bedre rentevilkår enn dersom du hadde tatt opp billån med pant i boligen.

Dersom du vurderer å gjøre dette, er det viktig å huske på at du bør nedbetale lånet over samme periode som ved et vanlig billån. Hvis ikke kan denne typen lån bli mer kostbar enn ved ordinært billån.

En huskeregel er at billån bør nedbetales i takt med bilens verdifall. Banker tilbyr som regel inntil 10 års nedbetalingstid, men normal tid er mellom 3 og 5 år.

nedbetalingstid

Maks ut nedbetalingen din i 2021

Styringsrenten har vært på null prosent siden mai 2020. Norges Bank har varslet at rentene skal øke i første september 2021. Les mer om dette her, samt gode tips til hvordan du best kan forberede deg.

Når styringsrenten blir satt opp, følger bankene som regel etter. Likevel tar det seks måneder fra bankene melder om renteøkning, til at renten faktisk øker. Derfor kan du regne med at boliglånsrenten din øker fra november 2021.

Planlegger du godt ut 2021, kan du få redusert gjelden din en god del. Du bør utnytte det siste året med lave renter, før renteøkningen. Dette gjør du ved å øke nedbetalingen din i 2021.

nedbetalingstid

Sammenlign boliglånet ditt mot markedets beste tilbud – du har mye å spare på få minutter

Hos Renteradar.no får du superenkelt en oversikt over de beste lånetilbud. Logg inn med BankID, og vi henter ut din låne- og renteinformasjon.

Vi sammenligner renten din mot markedets beste tilbud – og forteller deg hvor mye du kan spare på å bytte bank.

Er det første boligen du kjøper kan du bruke vår boliglånskalkulator. Du fyller inn ønsket løpebeløp eller hvor mye du tjener. Etter det skriver du alderen din og din egenkapital. Vi gir deg en liste over de beste lånerentene du kan få i dagens marked.

nedbetalingstid

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er normal nedbetalingstid på boliglån?

Dette varierer fra boliglån til boliglån, men 25-30 år er normalt.

Hvordan påvirker en lengre nedbetalingstid rentekostnadene?

Dersom du velger å ha en lengre nedbetalingstid vil de totale rentekostnadene bli høyere.

Hva er avdragsfrihet?

Avdragsfrihet betyr at man i en kortere periode slipper å betale avdrag på lånet, men bare betaler renter.

Hva er viktig å huske på når det kommer til nedbetalingstid og forbrukslån?

Forbrukslån har høy rente, så jo raskere du får tilbakebetalt lånet, jo mindre rentekostnader vil du få totalt.

Bør jeg velge annuitetslån eller serielån?

Dette varierer basert på situasjonen din. Dersom du er sikker på at du vil ha en stabil inntekt gjennom hele løpetiden kan annuitetslån lønne seg. Hvis du vet at du har høyere inntekt nå enn mot slutten av nedbetalingstiden kan et serielån være lurt å vurdere.