Aksjeleilighet – fordeler og ulemper

Aksjeleilighet er en boligtype der du blir medeier i boligaksjeselskapet. Renteradar forklarer hva aksjeleilighet er og hva som er viktig å tenke på ved kjøp av aksjeleilighet.

Hva er en aksjeleilighet?

En aksjeleilighet er ganske lik som en andelsleilighet (borettslagsleilighet). Istedenfor å kjøpe en andel så kjøper du en aksje som gir en tilknyttet leierett til en bestemt bolig. Med andre ord blir du aksjonær (medeier) i boligaksjeselskapet. Du får sammen med de andre aksjonærene medbestemmelsesrett.

Det finnes ganske få aksjeleiligheter i Norge, og de som finnes er normalt sett i storbyene. Årsaken til det er at det ikke er lov å stifte ny boligaksjeselskaper. Normalt sett kan aksjeleiligheter selges fritt for markedspris.

Likevel kan også boligaksjeselskaper ha avtalte former for forkjøpsrett. Du bør da eventuelt høre med eiendomsmegleren din om hvis du vurderer å kjøpe aksjeleilighet.

Lån til aksjeleilighet

Det er mulig å få lån til kjøp av aksjeleilighet. Det er ikke alle banker som tilbyr lån til aksjeleiligheter. Banker vurderer ofte risikoen på aksjeleiligheter litt høyere enn selveierleiligheter. Derfor tar noen banker også høyere rente for lån til aksjeleiligheter.

Fellesgjeld

I tillegg til faktorer som belåningsgrad og betjeningsevne, ser banken også på fellesgjeld når du skal regne ut hvor mye du kan låne til boligkjøp. Aksjeleiligheter kommer ofte med fellesgjeld. Totalprisen på leiligheten vil både bestå av budet ditt og fellesgjelden som skal betales månedlig.

Her bør du merke deg at forskjellige borettslag har ulike ordninger for nedbetaling av gjelden. Det er mulig i noen tilfeller å innfri fellesgjelden individuelt for hver bolig.

Aksjeleilighet vs selveier – fordeler og ulemper med aksjeleilighet

Det finnes flere eieformer, som eierleilighet, andelsleilighet, obligasjonsleilighet og aksjeleilighet. Du bør lese mer opp på de forskjellige eieformene før du bestemmer deg for hva som er best for deg.

Fordeler

En fordel med aksjeleilighet er at du slipper å betale dokumentavgift, noe du ellers må betale dersom du har en selveierleilighet. Dette er fordi at endringer ikke tinglyses hos Kartverket, men registreres hos forretningsføreren i aksjeeierboken. Det skal likevel betales et gebyr til forretningsfører for dette. Dette er et mindre beløp enn dokumentavgiften. Kjøper du en bolig til en verdi av 3 millioner kroner, betaler du 75 000 kroner i dokumentavgift. Eierskiftegebyret kan maksimalt ligge på 6 000 kroner.

Ulemper

Har du planer om å leie ut boligen er det noen begrensninger. Før du kan leie ut boligen din må du selv ha bodd der i minst ett av de to siste årene. det kan også forekomme ytterlige begrensninger på utleie. Skal du derfor kjøpe en leilighet for utleie kan det være lurt å sjekke ut andre leilighetstyper først.

I tillegg kan det være vanskeligere å finansiere renovering og vedlikehold sammenlignet med en selveierleilighet. Dette er fordi at denne leilighetstypen er en del av en større eiendom eid av et boligaksjeselskap. Banken kan derfor ikke ta pant i eiendommen som leiligheten er en del av, ettersom at denne er felles. Et slikt lån vil eventuelt kreve enighet blant alle eierne i boligaksjeselskapet.

Aksjeleilighet risiko

Når du kjøper aksjeleilighet, er det viktig å sjekke økonomien og driften av selskapet nøye. Om selskapet er velfungerende med god økonomi, er risikoen mindre. Små selskaper kan by på større risiko ved dårlig økonomi. Store vedlikeholdskostnader, som for eksempel utskifting av elektriske anlegg, rør eller tak, deles mellom aksjeeierne. Derfor er det viktig av å kvalitetssikre selskapets økonomi før du kjøper, for å unngå uventede kostnader.

Hvilke banker tilbyr lån til aksjeleilighet?

Det er ikke alle banker som tilbyr lån til aksjeleilighet. Blant annet tilbyr ikke Sbanken denne lånetypen. Derfor er det alltid lurt å høre med din egen bank dersom du vurderer dette lånet. Nedenfor ser du en oversikt over banker vi har kontaktet som har bekreftet at de tilbyr lån til aksjeleilighet. Vi tok også kontakt med DNB, men vi mottok ikke svar.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er en aksjeleilighet?

Det er en type leilighet der du blir medeier i et boligaksjeselskap. Du kjøper altså en aksje som gir deg tilknyttet leierett i en bestemt bolig.

Hva er fordelene med å kjøpe aksjeleilighet?

Den største fordelen er at du slipper å betale dokumentavgift. Du skal likevel betale et gebyr til en forretningsfører.

Hva er ulempene med å kjøpe aksjeleilighet?

Det er noen begrensninger dersom du ønsker å bruke boligen til utleie. Blant annet må du selv ha bodd i leiligheten i minst ett av de to siste årene før du kan leie ut. I tillegg kommer det fellesgjeld. Dette påvirker blant annet hvor mye du kan låne til boligkjøp.

Hvilke banker tilbyr lån til aksjeleilighet?

Det er flere banker som ikke tilbyr lån til aksjeleilighet. Derfor er det alltid lurt å ta kontakt med egen bank dersom du vurderer dette.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.