Digitalbank er et nytt begrep for mange, og hva betyr det egentlig? Det har kommet flere digitalbanker de siste årene med gode tilbud på boliglån. Vi i Renteradar gir deg oversikt over de ulike bankene og hva de tilbyr.
Hva er en digitalbank?
En digitalbank er en bank som kun er digital, uten økonomiske rådgivere og fysiske banklokaler. Digitale banker i Norge er Bulder, Nybygger, Himla, NORDirekte, Kassa og Sbanken. I tillegg har man en del banker som operer som i stor grad som digitalbanker, men har mulighet for fysisk møte og har litt større grad av rådgivning. Eksempler på slike banker er KLP banken, OBOS-banken, Storebrand Bank og Landkreditt Bank. Disse bankene tilbyr som regel konkurransedyktige renter og lave gebyrer fordi de har lavere driftskostnader. Digitalbanker gjør banktjenester mer effektive og kostnadseffektive for både kunder og banken.
Oversikt over digitalbanker
Tabellen under viser de ulike digitale bankene og hva de tilbyr.
Digitalbanker har ofte bedre rente
Digitale banker kan ofte gi bedre rente enn tradisjonelle banker fordi de har lavere driftskostnader. De sparer penger ved ikke å ha fysiske filialer og et store kunderådgiverapprarat, noe som reduserer utgifter til husleie og ansatte. Denne besparelsen gjør at de kan tilby kundene sine bedre rentevilkår. I tillegg bruker digitale banker teknologi for å gjøre mange av prosessene sine mer effektive. Dette betyr at kundene får raskere og enklere tilgang til banktjenester, samtidig som de kan nyte godt av lavere gebyrer.
Digitalbank – renter på boliglån
Tabellen under viser de ulike digtalbankene rangert etter beste nominelle rente. Tabellen oppdateres jevnlig.
Digitalbank – Ulemper
Digitale banker har mange fordeler, men det noen ting man burde tenke over før man velger en digital bank.
- Ingen fysiske bankkontorer: For kunder som foretrekker personlig service, kan det være en ulempe at digitale banker ikke har fysiske filialer. Dette kan gjøre det vanskeligere å få personlig rådgivning eller løse problemer ansikt til ansikt.
- Begrenset produkttilbud: Noen digitale banker tilbyr et mer begrenset spekter av finansielle produkter og tjenester sammenlignet med tradisjonelle banker. Dette kan inkludere færre alternativer for lån, investeringer og forsikringer.
- Selvbetjente banker: Digitale banker er ofte selvbetjeningsbanker, hvor kundene må håndtere mange oppgaver selv, noe som kan være utfordrende for de som er mindre teknologivante.
Ha ulike banker for ulike tjenester
Det kan lønne seg å bruke forskjellige banker for ulike tjenester som boliglån, innskudd, pensjon og investeringer. Velg den banken som gir deg det beste tilbudet for hvert behov. De som bare bruker én bank, ender ofte opp med å betale mer. Ved å sammenligne tilbud fra flere banker, kan du sikre deg lavere renter på lån, høyere renter på sparepenger, og bedre betingelser for pensjon og investeringer.
Finn den beste banken for deg
Du finner enkelt de beste bankene for deg på Renteradar. Vi tar hensyn til alle faktorene bankene vurderer og viser deg de bankene som kan gi deg de beste tilbudene. Vi sammenligner din rente med markedets beste, slik at du lett kan avgjøre om din nåværende rente er konkurransedyktig. Hvis det lønner seg å forhandle eller bytte, viser vi deg også hvor mye du kan spare.
Det har blitt enklere å bytte bank
Det har blitt enklere å bytte bank i Norge de siste årene, spesielt med Finans Norges felles ordning for bankbytte. I Forbrukerrådets siste bytteundersøkelse svarte 27 % av boliglånskunder at de flyttet eller reforhandlet lånet sitt i 2023, en økning på 5 %-poeng fra 2022. Samtidig svarte 58 % at de ikke gjorde noen endringer, som er 5 %-poeng færre enn i 2022.
Flere vurderer å bytte bank
Blant de som ikke bytter eller reforhandler lån, oppgir 35 % at de er fornøyde med sine vilkår. Andelen som tror de ikke vil spare mye på å bytte, har gått ned fra 23 % i 2022 til 19 % i 2023. Samtidig har andelen som vurderer å flytte lånet, men ikke har gjort det ennå, økt fra 15 % i 2022 til 18 % i 2023.
FAQ – Kjappe svar på vanlig spørsmål
En digitalbank er en bank som opererer helt digitalt, uten fysiske filialer eller økonomiske rådgivere. Dette gjør banktjenester mer effektive og kostnadseffektive for både banken og kundene.
De digitale bankene i Norge inkluderer Bulder, Nybygger, Himla, NORDirekte, Kassa, KLP Banken, OBOS-banken og Sbanken.
Digitalbanker tilbyr ofte lavere renter og gebyrer fordi de har lavere driftskostnader. De bruker teknologi for å effektivisere prosesser, noe som gir raskere og enklere tilgang til banktjenester.
Noen ulemper inkluderer mangel på fysiske filialer for personlig service, et begrenset produkttilbud sammenlignet med tradisjonelle banker, og at de er selvbetjeningsbanker som krever at kundene håndterer mange oppgaver selv.
Ja, det kan lønne seg å bruke forskjellige banker for ulike tjenester som boliglån, innskudd, pensjon og investeringer. Dette kan hjelpe deg med å få de beste vilkårene for hver enkelt tjeneste.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.