Budrunde – tips og triks du bør vite om

Når du endelig har funnet drømmeboligen din, gjenstår det bare å vinne budrunden. En budrunde er den siste delen av et boligsalg. Renteradar gir deg en oversikt over hva en budrunde er og hvordan du bør gå frem for å vinne budrunden.

Hvordan fungerer en budrunde?

En budrunde er en prosess der interesserte kjøpere legger inn sine tilbud (bud) på en eiendom eller annen vare som er til salgs. Kort forklart fungerer budrunden sånn her:

  1. Vanligvis er det en budrunde etter visningen, der interesserte kjøpere melder seg på.
  2. Når budrunden starter legger de som er interesserte inn konkrete bud på boligen. Jo mer populær boligen er, jo flere bud vil komme inn, noe som kan drive prisen opp.
  3. Når én har gitt inn bud informerer megler deg, og man får mulighet til å komme med motbud.
  4. Prosessen kan ta lengre og kortere tid avhengig av hvor i landet du bor. I større norske byer skjer budrunden ofte dagen etter siste visning. I mindre byer kan budrunden ofte gjennomføres én til to uker etter siste visning.
  5. Dersom selger aksepterer det høyeste budet vil personen som har sendt inn budet kjøpe boligen.

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg, som på få minutter hjelper deg i gang. Først logger du deg inn på tjenesten, og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du en oversikt over:

  1. Ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
  2. Hva sannsynligheten din er for å få lån. Her ser vi på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
  3. Banker som har det beste tilbudet for akkurat deg. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken, eller be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.

Forberedelse før budrunde

1. Ha finansieringsbevis klart

For å kunne delta i en budrunde må man ha finansieringsbevis. Dette er en bekreftelse du får fra banken på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Beløpet i finansieringsbeviset er summen av egenkapitalen banken mener du har og hvor mye du får lov å låne av de. Summen er da det du kan by med i en budrunde. De fleste banker tilbyr finansieringsbevis. Du skaffer det ved å søke på banken sine nettsider. Som ung og ny i boliglånsmarkedet kan du vurdere førstehjemslån eller boliglån for unge (BLU). Her kan man bruke Renteradar til å finne den beste boliglånsrenten.

2. Bestem deg for ditt maksbeløp

Vinner du en budrunde og det viser seg at du ikke har nok lån risikerer du å være erstatningsansvarlig.

Du bør derfor aldri gå over beløpet som banken har satt som maksimalt lånebeløp. Beveger beløpet i budrunden seg over ditt maksbeløp bør du anse boligen som tapt.

3. Les salgsoppgaven nøye

Det er viktig å lese salgsoppgaven nøye. Her bør du for eksempel se på når rør ble skiftet sist gang, hvilken stand det elektriske anlegget er i og når badet sist ble pusset opp. Skal du kjøpe leilighet i et borettslag? Da bør du også lese deg opp økonomien i borettslaget, blant annet ved å lese deg opp boligens fellesgjeld.

Finansieringsbevis er viktig å få før en budrunde starter

Lover og regler for budrunden

Før budgivning er det smart å lese regler på forhånd, slik at du unngår feil som kan koste deg boligen. Her er de tre viktigste budgivningsreglene:

  1. Skriftlig bud er påkrevd for alle typer bud, motbud, budforhøyelse eller budavslag. Budet må inkludere eiendomsadresse, kjøpesum, akseptfrist, finansieringsplan, kontaktinformasjon, overtagelsesdato og eventuelle forbehold.
  2. Kjøperen må legitimere seg, vanligvis før budet sendes inn. Dette kan ofte gjøres på nettet ved bruk av BankID.
  3. Din eiendomsmegler har plikt til å holde budgiverne oppdatert om nye bud, gi sin vurdering av budene til selgeren og sørge for at budrunden gjennomføres på en forsvarlig måte.

Megleren kan ikke formidle et bud med en akseptfrist som er kortere enn klokken 12 på første virkedag etter siste visning av boligen. I tillegg må fristen være lang nok til at selgeren og andre budgivere får tid til å bli informert om budet.

Frister å forholde seg til i en budrunde

Budfrist og akseptfrist forveksles ofte. Budfrist er tiden du har til å legge inn et bud på en bolig. På den annen side er akseptfrist en tidsbegrensning på hvor lenge et bud er bindende. Når du gir et bud på en bolig, angir du samtidig en akseptfrist. Hvis for eksempel akseptfristen er satt til klokken 19:00, vil budgiveren være forpliktet til å kjøpe boligen hvis selgeren aksepterer budet før fristen utløper.

Forkjøpsrett og budrunde

Noen ganger kan budrunden kuppes av noen med forkjøpsrett. Som regel gis dette til medlemmer av boligbyggelag eller andelseiere i et borettslag. Retten gir kjøper mulighet til å kjøpe en bolig tilsvarende høyeste bud, uten å være med i budrunden.

Budrunde – fem tips å vurdere

Det kan være vanskelig å vite hva som skal til for å vinne en budrunde. Her får du seks råd som du kan vurdere i forkant av budrunden.

1. Vent med å legge inn bud

Et tips er å legge en slagplan før du kaster deg med i budrunden. Mange legger inn bud både før, under og etter visning, men det kan lønne seg å vente.

2. Forstå viktigheten ved første bud

Det er viktig å tenke over om du ønsker å gå inn med en lav eller høy sum ved første bud. Mange legger inn et lavt bud for å sjekke interessen. Det er ikke nødvendigvis dumt, men det kan føre til ekstra budgivere og bli dyrere enn nødvendig. Starter du med å legge inn et høyere bud eliminerer du andre potensielle kjøpere. I et normalmarked kan det være lurt å gå inn med et godt bud på prisantydning, eller litt over, dersom du vil prøve å få boligen på første budet.

3. Unngå for lav økning mellom budene

Det kan friste å øke beløp med 5 000-10 000 kroner når budrunden begynner å tilspisse meg. Dette har normalt sett liten gjennomslagskraft. Da er det ofte mer effektivt å legge inn bud på for eksempel 25.000 for å riste av deg andre budgivere.

4. Pass på budfrister og vær tilgjengelig

Det er også viktig å følge med på alle budfrister og alltid være tilgjengelig under budrunden. Da kan megleren alltid kontakte deg dersom noen byr over deg. Budrunder kan strekke seg over flere dager, men ofte dreier det seg bare om få timer.

5. Ha litt å gå på mot slutten av budrunden

Det er lurt å spare litt mot slutten av budrunden, så du kan gi et siste bud dersom det er nødvendig.

6. Tenk selv

Det kan være greit å huske på at megleren jobber for selgeren. Derfor er det lurt å tenke litt selv, og ikke oppgi ditt maksbeløpet ditt til megleren.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er en budrunde?

En budrunde er den siste delen av et boligsalg, hvor de som ønsker å kjøpe boligen byr på boligen. Høyeste bud kjøper leiligheten dersom selger godkjenner prisen.

Hva er viktig å huske på ved budrunder?

Det er viktig å vite om reglene knyttet til budrunden. Blant annet må alle bud leveres skriftlig, og eiendomsmegleren din er pliktet til å holde budgiverne oppdatert angående nye bud som kommer inn.

Hva er forkjøpsrett?

Forkjøpsrett gir kjøper mulighet for å kjøpe en bolig tilsvarende høyeste bud, uten å være med i budrunden. Dette gis ofte til medlemmer av boligbyggelag eller andelseiere i et borettslag.

Hvilke råd og triks burde jeg vite om til budrunden?

Her kan et godt råd være å vente litt med å legge inn bud. I tillegg bør du vurdere om du vil starte med å legge inn et høyt eller lavt bud, samt passe på å unngå for lav økning mellom budene. Vær tilgjengelig på telefonen og husk å ha litt på gå på mot slutten av budrunden.

Hva er 5-minutters regelen?

5-minutters regelen går ut på at hvis man legger inn et bud for eksempel klokken 21:55, og ingen byr før klokken 22:00, så har budgiver som la inn bud 21:55 vunnet.

Hva skjer når du har vunnet budrunden?

Når selgeren har akseptert tilbudet ditt og budet har nådd frem til deg, så er en bindende avtale inngått. Aksepten regnes som ankommet når den er levert i din postkasse, eller når du har fått aksepten på SMS eller e-post.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.