Lurer du på hvordan du skal flytte BSU mellom banker? Bankene gir ulike innskuddsrenter, og det kan være store variasjoner. Derfor bør du undersøke om det lønner seg å flytte BSU-kontoen din til en annen bank. Vi i Renteradar gir deg oversikten her.
Flytte BSU mellom banker – hvordan gå frem?
Det er enkelt å bytte BSU fra én konto til en annen. Innskuddsbeløpet må overføres direkte mellom bankene. Dette betyr at du ikke selv kan ta ut BSU-pengene fra banken din og deretter sette pengene inn i en ny BSU-konto. Når du åpner en BSU-konto i en ny bank må du legge inn kontonummeret til BSU-kontoen du har i dag. I tillegg må du bekrefte at du ønsker å flytte kontoen. Dette gjøres ofte ved å signere et flytteskjema med BankID.
Flytte BSU mellom banker – hvorfor?
Å bytte bank er lettere enn man tror, og det er flere grunner til å bytte. Er innskuddsrenten på BSU høyere hos en annen bank lønner det seg å bytte. Derfor er det nå veldig lurt å sjekke om du kan få høyere rente i en annen bank. Du trenger ikke å flytte hele bankforholdet ditt, men det kan være lønnsomt å bruke flere banker samtidig, spesielt når det gjelder pensjon, forsikring, boliglån og sparekonto.
Du er ikke bundet til å ta boliglån i banken du har BSU
Selv om du har spart opp penger på BSU-kontoen din i en bestemt bank, er du ikke forpliktet til å ta boliglån hos samme bank. Mange banker tilbyr konkurransedyktige renter og vilkår for boliglån, så det kan være lurt å sjekke hva andre banker har å tilby.
Er det verdt bryet å bytte BSU-kontoen din til en annen bank?
La oss si at du har en BSU-rente på 5 %. Hvis du har fylt opp BSU-kontoen din med maksbeløpet på 300 000 kroner, vil denne renten utgjøre 300 000 * 5 % / 365 = 41,10 kroner per dag i løpet av et helt år. Totalt vil renteinntektene dine bli 15 000 kroner for hele året.
Hvis BSU-renten derimot kun er 4 %, vil dette beløpet reduseres til 12 000 kroner i året. Det utgjør en forskjell på 3 000 kroner i året. Derfor er det viktig å vite hvor du får best BSU-rente, og bytte bank dersom du får høyere rente i en annen bank.
Bankguiden – oversikt over alle banker
Renteradar har en bankguide, som gir deg oversikt over alle banker i Norge. Vi gir deg informasjon om banken, for eksempel snittrenter og ulike tjenester som bankene tilbyr. Du kan bruke denne guiden til å finne hvilke banker som passer for deg.
Vi har også en tjeneste hvor du kan sammenligne boliglånsrenten din, og finne ut av hvor du får best boliglånsrente. Denne kan være smart å bruke dersom du vurderer å flytte på flere produkter enn BSU-kontoen din. Se hva du kan spare på Renteradar.
BSU – oversikt over innskuddsrenter
Nedenfor ser du en tabell som viser innskuddsrenter som ulike banker opererer med for BSU-kontoer. Det kan være opptil 2 % forskjell mellom banken med høyest og lavest rente. Har du 300 000 kroner på BSU-kontoen i ett år, gir dette en forskjell på 6 000 kroner. Over 5 år kan du tjene nesten 30 000 kroner mer ved å bytte til banken med høyest rente.
Sammenligning av BSU-renter i ulike banker
Grafen under viser en sammenligning av BSU-renter i forskjellige banker. Grafen viser en stor økning i rentene høsten 2023. Bankene endrer ikke alltid BSU-renten parallelt med boliglånsrenten, så det lønner seg å sjekke om du kan sikre deg en høyere rente hos en annen bank. Det kan være mye å spare på sikt.
Gunstige lån for førstegangskjøpere
- Førstehjemslån: Med førstehjemslån får du ofte en veldig gunstig rente, samt gode lånebetingelser på lånet. Denne lånetypen har mange fordeler, men man må oppfylle en del kriterier for å få lånet.
- Boliglån for unge: Boliglån for unge er ganske likt førstehjemslån. Ofte har førstehjemslån litt lavere rente enn boliglån for unge, men nå er de ganske like i de fleste banker. I tillegg kan det være smart å ha BSU konto i en bank som har gode betingelser på lån for unge i tillegg.
- Boliglån med medlemsavtale: Er du medlem i en organisasjon som LOFavør eller Akademikerne har du mulighet til å få enda lavere boliglånsrente. På Renteradar kan du på få minutter fylle inn ønsket lånebeløp, egenkapital, alder og eventuelle medlemskaper. Da finner du ditt beste boliglånstilbud.
Hvor mye kan man låne?
Hvor mye du kan låne til bolig avhenger av flere faktorer, som inntekt, barn, bil, egenkapital, og om du stiller med kausjonist eller medlåntaker. Har du ikke mulighet til å spare opp nok egenkapital kan du se på om du kvalifiserer for startlån i din kommune eller hos Husbanken.
Vi hjelper deg i gang med finansieringsbevis
Skal du kjøpe din første bolig bør du først finne ut av hvor mye du kan låne. Vi har utviklet en gratis tjeneste som hjelper deg med å finne det beste tilbudet. Slik fungerer det:
- Gå inn på Renteradars tjeneste for førstegangskjøpere og skriv inn nødvendig informasjon. Da får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp.
- Videre forklarer vi deg også hva sannsynligheten din er for å få lån. Dette ser vi basert på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
- Du får også en oversikt over bankene sine beste tilbud for akkurat deg. Her trykker du deg videre og får tilbud av banken hvis du ønsker. Du kan også be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.
FAQ – Flytte BSU mellom banker
Åpner du en ny BSU-konto må du legge inn kontonummeret til BSU-kontoen du har nå. Du må også signere et flytteskjema med BankID.
Har en annen bank bedre innskuddsrente på BSU bør du vurdere å bytte bank – det er mye å spare.
BSU-konto har noen begrensninger. For eksempel kan det ikke brukes til husbåt, husleie, eller bolig du har kjøpt før BSU sparingen begynte.
Vi i Renteradar anbefaler å ha flere bankforbindelser. Pensjon, forsikring og boliglån er blant produktene det lønner seg å sjekke ut hos flere banker og dele opp.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.