BSU regler (Boligsparing for ungdom) kan være vanskelig å få oversikt over. BSU er en av de beste spareordningene for deg som er mellom 13 og 33 år. Du får både skattefradrag og en høy rente på sparepengene. Vi i Renteradar gir deg oversikt og svar på de mest stilte spørsmålene her.
Viktigste BSU-regler
- Du kan spare fra det året du fyller 13 år til og med det året du fyller 33 år.
- Hvert år kan du spare opptil 27 500 kroner på BSU-kontoen. Ønsker du å spare mer enn dette beløpet kan du spare i en BSU Pluss konto.
- Totalt kan spare du spare 300 000 kroner på BSU-kontoen.
- Du får skattefradrag på 10 % av årlig innbetalt sparebeløp på BSU. Sparer du 27 500 kroner tilsvarer det 2 750 kroner i skattefradrag. Skattefradraget er kun for de som ikke eier bolig.
- For å få hele skattefradraget må du tjene minst 80 700 kroner i året.
- Pengene du har spart opp må brukes til kjøp av bolig, oppussing eller til å betale boliglån. Bruker du BSU-pengene til et annet formål, må du tilbakebetale skattefradraget du har fått.
Bruke BSU midler som egenkapital? Sjekk hvor mye du kan låne!
Har du fylt opp BSU kontoen, og ønsker å kjøpe din første bolig? Da kan du bruke tjenesten for førstegangskjøpere på Renteradar! Vi hjelper deg med å finne den beste boliglånsrenten for deg.
Er du medlem i et fagforbund eller en organisasjon som har samarbeid med ulike banker, kan du også fylle inn dette her! Dette gjelder blant annet om du er med i Akademikerne, Norsk Sykepleierforbund, Unio, LOFavør og YS.
Vi starter prosessen for deg
Ønsker du å søke boliglån, men du vet ikke helt hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg, som hjelper deg i gang på få minutter. Slik fungerer det:
- Du går inn på Renteradar og fyller inn nødvendig informasjon. Da får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
- Vi forteller deg hva sannsynligheten for at du får lån ved å se på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
- Videre gir vi deg en oversikt over ulike banktilbud, og du kan velge å bli kontaktet av en eller flere banker for uforpliktende tilbud.
Hva kan BSU brukes til?
Sparemidlene som står på BSU-kontoen må benyttes til minst et av følgende formål:
- Kjøp av fast bolig til eget bruk (primærbolig). Det behøver ikke være din første bolig.
- Kjøpesum for tomt til primærbolig.
- Renter og avdrag på boliglån om den ble kjøpt etter at BSU-kontoen ble opprettet.
- Bygge garasje.
- Oppussing eller oppgradering av bolig.
- Installering av elbil-lader, varmepumpe og solcellepanel.
Det er noen boligkostnader mange tror de kan bruke BSU-pengene på, men som ikke er godkjente.
Her er noen viktige formål du IKKE kan bruke BSU til:
- Kjøp av bolig eller nedbetaling eller nedbetaling på bolig du har kjøpt før BSU-sparingen begynte.
- Betale husleie
- Kjøpe Hytte/fritidsbolig/sekundærbolig
- Kjøpe husbåt, campingvogn, bobil eller minihus på hjul
- Nedbetaling av lån på andre boliger enn din faste primærbolig.
Bruke BSU til oppussing
Fra 1. juli 2021 har det vært mulig å bruke penger på BSU-konto til oppussing av bolig. Er du usikker på hva slags oppussingsformål du kan benytte BSU til, anbefaler vi deg å ta kontakt med banken hvor du har BSU-konto i dag.
Bruke BSU som egenkapital
Bankene krever normalt at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. Dette er et krav satt av myndighetene gjennom utlånsforskriften. I 2019 kom det nye BSU regler om at BSU nå kan regnes med som egenkapital uten at du trenger å avslutte konto. BSU-midlene blir også trukket fra lånebeløpet når gjeldsgraden beregnes (boliglån delt på årsinntekt kan være maks 5 ganger). Du kan altså i dag fortsette å spare, og du får rente på det du har spart i BSU, selv om du kjøper deg bolig.
Best rente på BSU – se oversikten
Det er store forskjeller mellom bankene på hvilken rente de tilbyr på BSU-konto. Under ser du innskuddsrenter på BSU. Tabellen er rangert etter beste renten og oppdateres daglig.
BSU regler – Bytte BSU-konto til en annen bank
Det er altså stor forskjell på rente du kan få på BSU kontoen. Har du maksbeløpet 300 000 kroner stående på BSU kontoen og kan få 1,85 %-poeng høyere rente i annen bank betyr det 5 500 kroner mer i renter i året. Over flere år blir det fort mye penger. Du mister ikke skattefordelen eller muligheten til å fortsette å spare til BSU selv om du bytter bank på BSU. Det er enkelt å flytte BSU-konto til en annen bank. Du fyller som regel ut et enkelt skjema i nettbanken til den nye banken din og de sørger for å flytte midlene fra den gamle banken din. Å bytte bank for boliglån er også enklere enn det mange tror. For spesifikt å flytte BSU konto bør du lese denne artikkelen.
Utnytt skattefordelen til det fulle
Tar du ut penger fra BSU-kontoen utover årlig sparing, kan du ikke spare mer på denne kontoen. Avslutter du en BSU-konto kan du ikke opprette en ny konto. BSU-konto kan kun opprettes én gang for hver person.
Har du for eksempel kun spart 150 000 kroner i BSU og avslutter kontoen, går du glipp av kunne spare opp til maksbeløpet på 300 000 kroner. Da mister du muligheten for skattefordel på 20 % av de resterende 150 000 kronene, som utgjør 30 000 kroner.
Et annet viktig tips: Ikke spar til BSU de årene du ikke har inntekt. Skal du ha full glede av skattefordelen må du ha en årsinntekt på 80 700 kroner.
Høyere rente på BSU enn boliglån
I mange banker får du høyere rente på BSU-innskudd enn du må betale på boliglånet. Da kan det lønne seg å vente med å bruke BSU-midlene og heller låne mer til bolig.
Unge under 34 år får ofte gunstige boliglånsrenter, for eksempel med boliglån for unge og førstehjemslån. En del banker har kriterier om at du har spart i BSU i den banken for å få førstehjemslån. Er du medlem i organisasjoner som YS eller Danske Bank Akademikerne kan du i tillegg få enda lavere rente. Er du medlem i noen type organisasjoner kan du få lavere rente.
BSU Pluss – hva er det?
Kort fortalt er BSU Pluss (BSU + ) ganske likt som en vanlig BSU konto. Kontoen er for deg som ønsker å spare mer enn maks sparebeløp som BSU tillater årlig. Det viktigste å merke seg er at du ikke får skattefradrag med BSU Pluss. Du kan lese mer om BSU Pluss her.
BSU regler og skatt
Du får skattefradrag på 10 % av årlig innbetalt sparebeløp på BSU. Bankene skal melde inn all nødvendig BSU-informasjon til skatteetaten slik at du slipper å fylle det inn i skattemeldingen. Du bør likevel sjekke at innbetalt beløp i løpet av året står oppført under «Skattefradrag».
Sparer du 27 500 kroner tilsvarer det 2 750 kroner i skattefradrag. Skattefradrag ved BSU er regulert i forskrift til skatteloven.
Benytter du BSU-sparingen din til et annet formål bryter du reglene for BSU-sparing. Da må du tilbakebetale den tidligere skattefordelen du har fått gjennom et tillegg på skatten det året du tar ut BSU-midlene. Du får beholde skattefradraget for den delen av BSU-sparingen som faktisk er benyttet til boligformål.
Tidligere fikk man 20 % skattefradrag på BSU. I 2023 ble dette endret, og nå får du kun 10 %. Dette betyr at dersom du tidligere har fått 5 500 kroner i skattefradrag fra BSU kan du nå forvente å få 2 750 kroner istedenfor.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om BSU regler
Du kan spare inntil 27 500 kroner i BSU per år og 300 000 kroner i BSU totalt.
Du har muligheten til å spare inntil du blir 33 år gammel. Det totale maksimale sparebeløpet er 300 000 kroner, og du får skattefradrag for opptil 27 500 kroner per år. For å oppnå full skattefordel må du spare i 12 år med maksimal sparing årlig.
Du får 10 % skattefradrag på spart beløp. Med maks årlig sparebeløp på 27 500 kroner får du 2 750 kroner i skattefradrag. Totalt kan du spare 30 000 kroner på skatten hvis du sparer totalbeløpet på 300 000 kroner.
Ja, det kan du gjøre uten å miste noen fordeler. Bankene har som regel et skjema i nettbanken for flytting av BSU og gjør deretter jobben for deg. Du kan ofte oppnå en høyere BSU-rente ved å bytte bank.
Det er store forskjeller mellom bankene. I tabellen over finner du en oversikt som oppdateres jevnlig.
Her kan vi anbefale at du går til flere banker og søker om finansieringsbevis. Dette er for å se hvilken bank som vil gi deg best lånevilkår. Videre kan vi anbefale at du tar en titt på førstehjemslån eller boliglån for unge (BLU).
Markedssjef i Renteradar
15 års erfaring fra DNB Markets. Siviløkonom, NHH