BSU regler – Her får du denne fulle oversikten

billig boliglån

BSU regler (Boligsparing for ungdom) kan være vanskelig å få en oversikt over. BSU er kanskje det mest attraktive alternativet for sparing for deg mellom 13 og 33 år. Du får både skattefradrag og en svært høy innskuddsrente på sparebeløpet. Renteradar gir deg oversikten og svarene på de mest stilte spørsmålene her.

Viktigste BSU-regler

 • Du kan spare fra det året du fyller 13 år til og med det året du fyller 33 år.
 • Hvert år kan du spare opptil 27 500 kroner på BSU-kontoen. Ønsker du å spare utover dette beløpet kan du vurdere å i tillegg spare i en BSU Pluss konto.
 • Totalt kan spare du spare 300 000 kroner på BSU-kontoen.
 • Du får skattefradrag på 20 % av årlig innbetalt sparebeløp på BSU. Sparer du 27 500 kroner tilsvarer det 5500 kroner i skattefradrag.
 • For å få hele skattefradraget må du tjene minst 76 700 kroner i året.
 • Pengene du har spart opp må brukes til kjøp av bolig, oppussing eller til å betale boliglån. Bruker du BSU-pengene til et annet formål, må du tilbakebetale skattefradraget du har fått.
3 Skjermbilder Renteradar

Regler for bruk av BSU-midler

Sparemidlene som står på BSU-kontoen må benyttes til minst et av følgende formål:

 • Kjøp av fast bolig til eget bruk (primærbolig). Det behøver ikke være din første bolig.
 • Kjøpesum for tomt til primærbolig.
 • Renter og avdrag på boliglån på eksisterende primærbolig så lenge den ble kjøpt etter at BSU-kontoen ble opprettet.
 • Anskaffelse av garasje.
 • Oppussing av bolig.

Det finnes en del boligrelaterte kostnader som mange tror de kan bruke BSU-midlene til, men som ikke er godkjente formål.

Her er noen viktige formål du IKKE kan bruke BSU til:

Bruke BSU midler som egenkapital? Vi finner den beste renten for deg!

Har du fylt opp BSU kontoen, og ønsker å kjøpe din første bolig? Da kan du logge deg inn på Renteradar! Vi hjelper deg med å finne den beste boliglånsrenten for akkurat deg. Du logger enkelt inn med BankID, og vi henter ut nødvendig informasjon.

Er du medlem i et fagforbund eller en organisasjon som har samarbeid med ulike banker, kan du også fylle inn dette her! Dette gjelder blant annet om du er med i Akademikerne, Norsk Sykepleierforbund, Unio, LOFavør og YS.

BSU til oppussing

Tidligere har det ikke vært lov å bruke BSU-midlene til påkostninger, oppussing eller vedlikehold av boligen din. Fra 1. juli 2021 ble dette endret, og det er nå mulig å bruke oppsparte midler på BSU-konto til oppussing av bolig! Tidligere har det vært mulig at noen slike kostnader dekkes inntil fem år etter boligkjøpet. Nå stilles det ikke noen slike krav til tidsmessig sammenheng med selve boligkjøpet.

Er du usikker på hva slags oppussingsformål du kan benytte BSU til, anbefaler vi deg å ta kontakt med banken hvor du har BSU-konto i dag.

BSU regler for oppsparing av egenkapital
James Feaver / Unsplash

Vent lengst mulig med å benytte BSU-sparingen

Du bør vente med å bruke BSU-pengene så lenge som mulig. Etter du har fylt 34 år kan du ikke fylle på mer på BSU-kontoen. Bruker du BSU-pengene før det, kan du heller ikke starte sparingen på nytt senere.

Det er ingen BSU regler som sier at du må bruke BSU når du fyller 34 år. Noen velger å ha BSU-midlene stående på kontoen også etter fylte 34 år. Tidligere var det lønnsomt siden mange banker fortsatte å gi deg en høy innskuddsrente. Nå setter de fleste bankene ned BSU-renten når du fyller 34 år, og fordelen har blitt mindre.

BSU kalkulator

I BSU-kalkulatoren nedenfor kan du regne ut hvor mye du kan tjene på å fortsette å spare i BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet. Blir forslaget til innskjerping gjennomført av regjeringen vil man ikke få glede av skattefradraget etter kjøp av bolig.

BSU som egenkapital

Bankene krever normalt at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. Dette er et krav satt av myndighetene. I 2019 kom det nye BSU regler om at BSU nå kan regnes med som egenkapital uten at du trenger å avslutte konto. BSU-midlene blir også trukket fra lånebeløpet når gjeldsgraden beregnes (boliglån delt på årsinntekt kan være maks 5 ganger). Du kan altså i dag fortsette å spare, og du får rente på det du har spart i BSU, selv om du kjøper deg bolig.

Innskuddsrenter på BSU

Det er store forskjeller mellom bankene på hvilken rente de tilbyr på BSU-konto. Under ser du innskuddsrenter på BSU. Tabellen oppdateres daglig. Trykk på «more details» for å få mer informasjon om lånet.

Utnytt skattefordelen til det fulle

Gjør du uttak fra BSU-kontoen utover årlig sparing, kan du ikke spare mer på denne kontoen. Avslutter du en BSU-konto kan du ikke opprette en ny konto. BSU-konto kan kun opprettes én gang for hver person.

Har du for eksempel kun spart 150 000 kroner i BSU og avslutter kontoen, går du glipp av kunne spare opp til maksbeløpet på 300 000 kroner. Da mister du muligheten for skattefordel på 20 % av de resterende 150 000 kronene, som utgjør 30 000 kroner.

Et annet viktig tips: Ikke spar til BSU de årene du ikke har inntekt. Skal du ha full glede av skattefordelen må du ha en årsinntekt på 79 650 kroner.

Høyere rente på BSU enn boliglån

I mange banker får du høyere rente på BSU-innskudd enn du må betale på boliglånet. Da kan det lønne seg å vente med å bruke BSU-midlene og heller låne mer til bolig.

Unge under 34 år får ofte gunstige boliglånsrenter. Per september 2022 ligger de beste rentene for unge rundt 2,34 %. BSU-innskuddsrentene er høyere enn 1,84 %, hvor den høyeste renten nå er 4,25 %. Er du medlem i noen type organisasjoner kan du få lavere rente.

BSU Pluss – hva er det?

Kort fortalt er BSU Pluss (BSU + ) ganske likt som en vanlig BSU konto. Kontoen er for deg som ønsker å spare mer enn maks sparebeløp som BSU tillater årlig. Det viktigste å merke seg er at du ikke får skattefradrag med BSU Pluss. Du kan lese mer om BSU Pluss her.

BSU Regler for oppsparing av egenkapital

BSU regler – Bytte BSU-konto til en annen bank

Det er altså stor forskjell på rente du kan få på BSU kontoen. Har du maksbeløpet 300 000 kroner stående på BSU kontoen og kan få 1,85 %-poeng høyere rente i annen bank betyr det 5500 kroner mer i renter i året. Over flere år blir det fort mye penger. Du mister ikke skattefordelen eller muligheten til å fortsette å spare til BSU selv om du bytter bank på BSU. Det er enkelt å flytte BSU-konto til en annen bank. Du fyller som regel ut et enkelt skjema i nettbanken til den nye banken din og de sørger for å flytte midlene fra den gamle banken din. Å bytte bank for boliglån er også enklere enn det mange tror. For spesifikt å flytte BSU konto bør du lese denne artikkelen.

Noen banker tilbyr førstehjemslån med lav rente hvis du kjøper din første bolig. En del banker har kriterier om at du har spart i BSU i den banken for å få førstehjemslån. Per mai 2022 er den laveste renten på ordinært førstehjemslån 1,8 %. Er du medlem i organisasjoner som YS eller Danske Bank Akademikerne kan du i tillegg få enda lavere rente.

BSU regler og skatt

Du får skattefradrag på 20 % av årlig innbetalt sparebeløp på BSU. Bankene skal melde inn all nødvendig BSU-informasjon til skatteetaten slik at du slipper å fylle det inn i skattemeldingen. Du bør likevel sjekke at innbetalt beløp i løpet av året står oppført under «Skattefradrag».

Sparer du 27 500 kroner tilsvarer det 5500 kroner i skattefradrag. Skattefradrag ved BSU er regulert i forskrift til skatteloven.

Benytter du BSU-sparingen din til et annet formål bryter du reglene for BSU-sparing. Da må du tilbakebetale den tidligere skattefordelen du har fått gjennom et tillegg på skatten det året du tar ut BSU-midlene. Du får beholde skattefradraget for den delen av BSU-sparingen som faktisk er benyttet til boligformål.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om BSU regler

Hvor mye kan jeg spare i BSU?

Du kan spare inntil 27 500 kroner i BSU per år og 300 000 kroner i BSU totalt.

Hvor lenge kan jeg spare i BSU?

Du kan spare frem til det året du fyller 33 år. Maks totalt sparebeløp er 300 000 kroner og du får skattefradrag for opptil 27 500 kroner årlig. Det tar deg derfor 12 år med full sparing for å oppnå full skattefordel.

Hvor mye sparer jeg på skatten med BSU?

Du får 20 % skattefradrag på spart beløp. Med maks årlig sparebeløp på 27 500 kroner får du 5500 kroner i skattefradrag. Totalt kan du spare 60 000 kroner på skatten hvis du sparer totalbeløpet på 300 000 kroner.

Kan jeg flytte BSU-kontoen min til en annen bank?

Ja, det kan du gjøre uten å miste noen fordeler. Bankene har som regel et skjema i nettbanken for flytting av BSU og gjør deretter jobben for deg. Du kan ofte oppnå en høyere BSU-rente ved å bytte bank.

Hvilken rente kan jeg få på BSU-konto?

Det er store forskjeller mellom bankene. BSU-renten ligger per september 2022 mellom 2,40 % og 4,25 %.

Jeg har fylt opp BSU-kontoen og vil bruke dette til å kjøpe min første bolig. Hvordan går jeg frem for å finne lån?

Her kan vi anbefale at du går til flere banker og søker om finansieringsbevis. Dette er for å se hvilken bank som vil gi deg best lånevilkår. Videre kan vi anbefale at du tar en titt på førstehjemslån eller boliglån for unge (BLU).

Gjør som 60 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.