Close sidebar

Søke boliglån – Slik går du frem

Søke boliglån

Skal du søke om boliglån for første gang eller søke om lån i ny bank? Renteradar gir deg oversikt på hvordan du går frem.

Søke boliglån – hvor starter man?

Enten du har boliglån fra før eller ikke, er det lønnsomt å være oppmerksom på de ulike tilbudene som finnes på markedet. Spar både tid og penger ved å logge deg inn på Renteradar, der du enkelt får oversikt over de beste tilbudene tilpasset deg og din situasjon.

Søke boliglån for første gang

 1. Gå inn på Renteradar: Start ved å fylle inn informasjon her i vår tjeneste for førstegangskjøpere. Vi gir deg en oversikt over hvor mye du kan ha råd til å låne for å finansiere ditt boligkjøp. Samtidig gir vi deg en vurdering av sannsynligheten av ønsket lånebeløp. Vurderingen er basert på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
 2. Se de beste bankene for deg: Sjekk deretter de beste tilbudene for deg fra våre samarbeidsbanker som tilbyr lån der du ønsker å kjøpe bolig. Du får også en oversikt over rentene hos andre banker.
 3. Bli kontaktet: Trykk på “Få tilbud”. Innen fem dager vil bankene ta kontakt for å rådgi deg videre på boliglån eller finansieringsbevis. Det kan være forskjellig om og hvor mye bankene ønsker å gi deg i lån. Sammenlign de ulike tilbudene nøye, inkludert renter, andre betingelser og vilkår. Slik sparer du tid og får et bedre utvalg av tilbud.

Har du boliglån fra før?

 1. Logg inn på Renteradar: Velg banken hvor du har boliglån og logg inn på Renteradar. Her får du oversikt over boliglånet ditt og ser de beste tilbudene fra ulike banker.
 2. Klikk deg inn på bankens nettside: Etter å ha valgt bank med gunstige betingelser for deg, trykker du enten på linken på Renteradar eller klikker deg inn på bankens digitale skjemaer for å søke om lån.
 3. Gå til bankens søknadsskjema: Deretter kan du klikke deg direkte fra Renteradar til bankens digitale søknadsskjema eller gå gjennom på bankens nettside. Her fyller du ut nødvendig informasjon om lånet og din økonomiske situasjon. Etter at du har sendt inn søknaden, er det bare å vente på svar fra banken.

Hva krever bankene av informasjon?

Bankene vil kreve diverse informasjon når du søker om boliglån. Dette inkluderer informasjon om din inntekt, formue og gjeld. Bankene vil kreve samtykke til å hente inn nødvendig økonomisk informasjon fra Altinn og Gjeldsregisteret. Dette er nødvendig for å få et helhetlig bilde av din økonomiske situasjon og tilby deg de beste lånebetingelsene. Det vil også være nødvendig å ha eller opprette BankID.

Flytte eksisterende lån

Når du skal flytte lånet ditt fra en bank til en annen tilbyr bankene ofte et uforpliktende lånetilbud gjennom BankID. Etter at du og eventuell medlåntaker har gitt samtykke via BankID, får banken tilgang til opplysninger som lønn, formue og kredittinformasjon.

Etter du har sendt inn søknadsinformasjonen elektronisk, vil banken vanligvis ta kontakt innen kort tid for å gi deg mer informasjon om lånevilkårene og de neste trinnene i prosessen.

Øke boliglån

Dersom du skal øke boliglånet ditt i nåværende eller ny bank vil de også hente diverse informasjon om lønn, formue og kredittinformasjon gjennom BankID. Det er vanlig at bankene vil vite hvorfor du ønsker å øke lånet, for eksempel om det er for å finansiere renoveringer, kjøpe en annen bolig eller av andre årsaker. Banken vil også vurdere dokumentasjon av eventuelle endringer i inntekt, verdiøkning på bolig, og lignende faktorer for å avgjøre om det er mulighet for å øke boliglånet.

Søke bolig for første gang

Låne for første gang

 • Betalingskapasitet: Banken vil kreve bevis på at du har en stabil inntekt som gir deg kapasitet til å dekke både renter og avdrag på lånet, i tillegg til daglige utgifter. Dette inkluderer vanligvis dokumentasjon som arbeidskontrakt og de to siste lønnsslippene dine. Husk også å inkludere eventuelle ekstrainntekter. Banken vil vurdere om du tåler en renteøkning på opptil 5 prosentpoeng.
 • Økonomisk situasjon: Banken vil også sjekke din økonomiske historie, inkludert eventuelle betalingsanmerkninger eller inkassosaker, som kan påvirke sjansene dine for å få boliglån. Hvis du har forbedret din økonomiske situasjon og betalt ned gjeld, kan dette imidlertid hjelpe deg.
 • Egenkapital: Ifølge boliglånsforskriften må du ha minst 15 prosent egenkapital for å få boliglån. Dette betyr at du kan låne opptil 85 prosent av boligens totale kostnad. For eksempel, hvis du ønsker å kjøpe en bolig til 3,5 millioner kroner, må du ha minimum 525 000 kroner i egenkapital. Husk at denne egenkapitalen også må dekke andre kostnader som dokumentavgift.
 • Alternativer for egenkapital: Hvis du ikke har klart å spare nok egenkapital, kan foreldrene dine stille sin egen bolig som sikkerhet, kalt kausjon, eller bli medlåntakere, som betyr at de deler ansvaret for lånet med deg.
 • Gjeldsbegrensning: Ifølge boliglånsforskriften kan den totale gjelden din ikke overstige fem ganger inntekten din når du søker om boliglån. Dette inkluderer all gjeld, inkludert studielån, billån og forbrukslån.
Les mer om Boliglånsforskriften


Boliglånsforskriften

Boliglånsforskriften inneholder regler for bankenes utlånsforpraksis for boliglån. Finanstilsynet kommer med forslag til regler som Finansdepartementet tar stilling til og eventuelt vedtar.

Reglene endres ut i fra økonomiske og politiske hensyn, men dette er de viktigste reglene per i dag:

 • Bankene skal dokumentere og gjøre en forsvarlig kredittvurdering av hver boliglånskunde.
 • Det skal gjøres en vurdering av kundenes betjeningsevne av boliglånet.
 • Gjeldsgraden (lån delt på årsinntekt) skal ikke være høyere enn fem.
 • Belåningsgraden skal ikke overstige 85 %.
 • Er belåningsgraden høyere enn 60 % skal det betales avdrag.
 • Bankene kan kun avvike fra reglene for inntil 10 % av innvilgede lån

Søke boliglån har blitt enklere med BankID

Søknadsprosessen for boliglån har blitt enklere og mer effektiv med BankID. BankID gir rask og sikker identitetsbekreftelse ved lånesøknader og eliminerer behovet for papirarbeid og lang ventetid. Med BankID kan du enkelt signere søknader og verifisere din identitet digitalt.

I tillegg har mye av den nødvendige informasjonen for å vurdere lånesøknaden din blitt tilgjengelig elektronisk, inkludert økonomiske opplysninger fra Gjeldsregisteret.

søke boliglån

Boliglånskalkulator

Hvor mye du kan låne til bolig avhenger av flere faktorer, inkludert din årsinntekt, egenkapital, utgifter, og bankens kredittmodeller. Myndighetene har fastsatt regler gjennom Boliglånsforskriften som banker må følge når de vurderer boliglånssøknader. De tar også hensyn til din betjeningsevne for å sikre at du kan håndtere lånet.

Hvor lang tid tar det å søke om boliglån?

Mange tenker at å bytte bank eller søke om boliglån er en tidkrevende prosess, men det er det altså ikke. Gjennomsnittlig tar det mellom 4-15 minutter å søke boliglån hos de ulike bankene.

BankCirka tidsbruk for lånesøknad
Bulder Bank4 min
Storebrand Bank10 min
Fana Sparebank15 min
Sparebank Øst15 min
Sandnes Sparebank15 min
Landkreditt Bank15 min
Danske Bank10 min
Handelsbanken15 min
Nordea15 min
Sbanken8 min
Sparebank 1-bankene10 min

Oppdatert verdivurdering av bolig kan gi bedre lånevilkår

En oppdatert verdivurdering av din bolig kan potensielt gi deg bedre lånevilkår, som lavere rente. Dersom du vurderer å søke om lån i en ny bank, kan det være lurt å undersøke om verdien på boligen din har økt. Dette kan føre til en reduksjon i din belåningsgrad, som igjen kan påvirke de lånebetingelsene du blir tilbudt. Logg deg inn på Renteradar for å se en estimert verdien på din bolig og beregne belåningsgraden din. Renteradar benytter seg av data fra tjenesten Virdi.no fro estimat på din boligverdi.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Er det vanskelig å søke om boliglån?

Nei, på grunn av BankID er prosessen ganske effektiv og enkel. Mesteparten av informasjon som banken trenger for lånesøknaden innhentes automatisk.

Hvor starter man for å søke om bolig?

Enten du søker for første gang eller har boliglån fra før, kan du bruke vår tjeneste Renteradar for å finne de beste tilbudene for deg.

Hvor lang tid tar det å søke om boliglån?

Vår undersøkelse viser at det tar mellom 4 og 15 minutter, avhengig av hvilken bank du søker hos.

Hvordan søker jeg om boliglån første gang?

Med vår tjeneste for førstegangskjøpere kan du be om tilbud fra bankene. Bankene vil deretter kontakte deg med sine tilbud, slik at du kan vurdere og velge det som passer best for deg.

1
Skal du søke om boliglån for første gang?

Takk for ditt svar!

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.