Termingebyr på boliglån – hvor mye betyr det?

termingebyr

Termingebyr er et gebyr banker legger på det månedlige beløpet du betaler på boliglånet ditt. Termingebyret kommer i tillegg til renter og avdrag. Renteradar gir deg oversikten over det viktigste å vite om termingebyr, og hva som er lurt å tenke på.

Hva er termingebyr?

Termingebyr er en månedlig kostnad som du må betale hver gang du betaler renter og avdrag på boliglånet ditt. Gebyret skal dekke bankens administrative kostnader knyttet til lånet. Normalt varierer kostnaden mellom 50 og 75 kroner.

Termingebyret er en del av den effektive renten, altså renten som viser hva du faktisk betaler for boliglånet. Derfor er det alltid den effektive renten du bør vurdere når du sammenligner tilbud fra banker. Den nominelle renten er rente uten alle omkostninger som termingebyr og etableringsgebyr.

Det er ikke alltid lurt å velge boliglån etter lavest rente, hvis termingebyret er høyt. Har du et termingebyr på 70 kroner betaler du faktisk 16 080 kroner totalt i løpet av en nedbetalingsperiode på 20 år.

Renteradar finner de beste tilbudene på effektiv rente som inneholder både nominell rente og termingebyr.

3 Skjermbilder Renteradar

Termingebyr – oversikt over kostnader

I tabellen nedenfor finner du termin- og etableringsgebyrer til ulike banker. Dette er satsene for ordinære boliglån, uten medlemskap. Etableringsgebyr er en kostnad du betaler til banken når lånet opprettes. Du betaler bare etableringsgebyret én gang. Gebyret er ment for å dekke arbeid banken gjør knyttet til å etablere og utbetale lånet ditt. Her har vi lagt sammen etableringsgebyr og depotgebyr.

DNB og Nordea har begge i november 2022 satt opp etableringsgebyret på boliglån. I tillegg har DNB satt opp termingebyret for nye boliglån. Banker blir mer og mer effektive gjennom digitalisering, så i praksis burde trenden være motsatt.

Hvor mye utgjør termingebyret over lånets løpetid?

Om man betaler 40 kroner eller 70 kroner i måneden i termingebyr kan virke som ubetydelige summer. Likevel vil denne summen være en god del over lånets løpetid. Nedenfor har vi regnet på hva termingebyret totalt vil koste deg dersom du har en nedbetalingstid på 25 år.

Lån uten termingebyr?

Fet er mulig å få lån uten termingebyr, men det avhenger av hvilken bank du velger. Noen banker tar termingebyr for å administrere lånene sine, mens andre ikke gjør det. Det kan være lurt å undersøke nøye før du velger en långiver og se etter en som ikke tar termingebyr eller har lavere gebyrer enn andre.

Husk imidlertid at selv om et lån ikke har termingebyr, kan det likevel ha andre gebyrer og kostnader som du må ta hensyn til, for eksempel etableringsgebyr, avtalegebyr eller gebyrer for forsinket betaling.

Noen banker tilbyr boliglån uten termingebyr. Banker som tilbyr lån uten termingebyr er for eksempel Bulder BankNybygger.no og Sbanken. Bankene har heller ikke etableringsgebyr. Bulder Bank har i tillegg gode lånebetingelser på boliglån. Det er også verdt å nevne at du kan prøve å forhandle termingebyret med nåværende bank.

Boligkjøp

Andre viktige begreper

Det er flere andre begreper som er viktige å vite når det kommer til økonomi og lån. Her får du en oversikt.

  • Behandlingsgebyr: Et gebyr du må betale dersom du ønsker å gjøre endringer i låneavtalen din etter den er opprettet og signert.
  • Årsgebyr: Et beløp som du må betale én gang i året, og er prisen det koster for å ha lånet eller tjenesten.
  • Uttaksgebyr: Noen banker tillater kun et visst antall gebyrfrie uttak eller overføringer fra én lånekonto til en annen konto. Ønsker du flere uttak utover det må du ofte betale et uttaksgebyr.
  • Lånetermin: Et begrep som brukes om perioden du betaler avdrag og renter for. Som regel er det månedlige terminer, men det kan også være halvårlig eller kvartalsvis.
  • Terminbeløp: Totalsummen av renter, avdrag og andre gebyrer som du må betale for lånet ditt hvert termin. Velger du et fleksibelt lån kan du selv bestemme over avdragene. Da vil det laveste terminbeløpet bestå av kun gebyrer og renter.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva betyr termingebyr?

Termingebyr er et gebyr banker legger på terminbeløpet ditt for å dekke administrative kostnader knyttet til lånet ditt.

Hva koster termingebyr?

Termingebyr ligger normalt på mellom 50 og 75 kroner, men noen banker tilbyr også lån uten termingebyr.

Hva er etableringsgebyr?

Når banken oppretter et lån i ditt navn, krever de et gebyr. Som regel er gebyret et beløp på mellom null og tusenvis av kroner. Du betaler bare beløpet én gang, men flytter du lånet kan du risikere å betale etableringsgebyr også til banken du flytter til.

Kan jeg unngå termingebyr?

Det er noen banker, som Bulder Bank, Nybygger.no og Sbanken, som tilbyr lån uten termin- og etableringsgebyr. I tillegg kan du prøve å forhandle gebyret med nåværende bank.

Gjør som 90 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.