Egenkapital ved boligkjøp – alt du trenger å vite

Er du ny i boligmarkedet og lurer på hva egenkapital betyr? Egenkapital er de pengene du selv har spart opp og bruker til å dekke en del av boligkjøpet, mens resten lånes fra banken. Vi i Renteradar gir deg en enkel innføring i egenkapital og det du trenger å vite.

Hvor mye kreves i egenkapital?

For å kunne kjøpe bolig krever bankene normalt at du har minst 15 % egenkapital ved søk om lån. Det vil si at du kan låne 85 % av kjøpesummen. I tillegg må du ha penger til omkostninger ved kjøpet. Selv om reglene for lån og egenkapital er strenge, finnes det alternativer for å kjøpe bolig uten egenkapital. De samme reglene gjelder i både for kjøp av primær– og sekundærbolig.

Hvor mye du kan låne avhenger også av andre faktorer, som inntekten din og hvor mye gjeld du har fra før.

Obs! Husk å regne med omkostninger

Du må også dekke kostnader ved boligkjøpet i tillegg til egenkapitalen. Kostnadene varierer etter boligtype, men vanligvis må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten.

Unntaket er borettslag, hvor omkostningene ligger på cirka 5 000 kroner. I tillegg kommer det et mindre tinglysingsgebyr. Kjøper du for eksempel en enebolig til 5 millioner kroner, må du ha 750 000 kroner i egenkapital. I tillegg til det vil omkostningene komme på 2,5 %, som vil si 125 000 kroner.

Sjekk hvor mye du kan låne

Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg. Vi hjelper deg i gang med lån og finansieringsbevis på få minutter. Slik fungerer det:

  1. Du logger deg inn på tjenesten og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
  2. Vi forteller deg også hva sannsynligheten din er for å få lån ved å se på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
  3. Deretter gir vi deg en oversikt over hvilke banker som har det beste tilbudet for akkurat deg. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av en eller flere banker.

BSU som egenkapital

Dersom du har en BSU-konto som ikke er fylt opp, kan du la beløpet stå og spare videre på den når du kjøper bolig. Det er fordi det allikevel vil telle som egenkapital ved boligkjøp. Dette gjelder for vanlig BSU-konto, ikke BSU Pluss eller lignende tilleggstjenester.

Boliglån uten egenkapital

Mange drømmer om å kjøpe egen bolig, men kan slite med å spare opp nok penger. Dette fører til at flere ønsker å ta opp lån, selv om de kanskje ikke har nok egenkapital til å få det godkjent av banken.

Under viser vi eksempler på hvor mye du kan låne med diverse summer av egenkapital og årsinntekter.

EgenkapitalÅrsinntektBoliglån
300 000400 0002 000 000
450 000 600 0003 000 000
600 000
800 0004 000 000
750 0001 000 000 5 000 000

Bankene må følge reglene i Utlånsforskriften for å innvilge lån, og disse er det vanskelig å komme utenom. Men det er likevel mulig å ta opp et lån uten egenkapital. Her får du et par alternativer:

  • Du kan stille med kausjonist. Det betyr at en person gir en garanti til banken. Dersom hovedlåntaker ikke kan betjene lånet er det kausjonisten som må tilbakebetale lånet. Ofte er en kausjonist en forelder eller annet familiemedlem.
  • Du kan stille med medlåntaker. Her deler medlåntaker og hovedlåntaker ansvar for å få hele lånet nedbetalt.
  • Du kan søke om startlån. Lånet tilbys av Husbanken og kommuner, og gis til enkelte samfunnsgrupper som ikke selv har mulighet til å spare opp egenkapital.
  • Du kan søke om 100 % finansiering med god sikkerhet. Dette kan være sikkerhet i for eksempel foreldres bolig.
  • Et annet alternativ er toppfinansiering, også kalt topplån. Denne lånetypen er ment for å dekke differansen av det man får i boliglån av banken og det boligen faktisk vil koste deg. Her er det mye høyere rente enn ved vanlig boliglån.

Boligkjøp er en omfattende prosess der det er mange viktige faktorer å huske på og ta stilling til. Å navigere boligmarkedet er vanskelig, og kostnader og lånebetingelser er noe det kan være vanskelig å ha kontroll på.

Obos Bostart og Obos Deleie

Et alternativ dersom du sliter med å skaffe nok egenkapital er å se på OBOS Bostart eller Deleie. Dette er et nytt konsept Obos har kommet med, og har et mål om å få flere inn i boligmarkedet.

  • Med OBOS Bostart kjøper du en ny bolig til lavere pris enn den ordinære markedsprisen. Dette vil bety lavere krav til egenkapital og lavere lånebehov. Den eneste forskjellen med dette og å kjøpe bolig på vanlig måte, er at OBOS har rett til å kjøpe tilbake boligen når du ønsker å selge.
  • Med OBOS Deleie kjøper du minst halvparten av boligen selv, mens du leier resten av OBOS. Etter hvert kan du øke din eierandel hvis du ønsker det – inntil du selv eier hele boligen.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er egenkapital?

Det er kapital som tilhører deg selv og ikke er lånt inn. Når du kjøper en bolig er det altså egenkapitalen det går inn med selv og ikke låner fra banken.

Kan jeg få boliglån uten egenkapital?

Å ta opp boliglån uten egenkapital kan være vanskelig. Dersom du kan benytte deg av kausjonist, medlåntaker, forskudd på arv, topplån, startlån eller 100 % finansiering med god sikkerhet kan det likevel være mulig.

Hvor mye egenkapital må man ha for å kjøpe bolig?

Du må ha minimum 15% i egenkapital av kjøpesummen på boligen. Kjøper du en bolig til 3 millioner må du ha 450 000 kr i egenkapital.

Hvor mye kan jeg låne av boligverdien?

Du kan låne 85 % av boligens markedsverdi, som bestemmes av Utlånsforskriften.

Gjør som 200 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt