Egenkapital ved boligkjøp – alt du trenger å vite

Egenkapital ved kjøp av bolig

Er du ny i boligmarkedet og lurer på hva egenkapital betyr? Dette er noe som kreves av banker når du skal kjøpe bolig. Renteradar gir deg en enkel innføring i egenkapital og det du trenger å vite.

Hvor mye kreves i egenkapital?

For å kunne kjøpe bolig krever bankene normalt at du har minst 15 % egenkapital ved søk om lån. Dette vil si at du kan låne 85 % av kjøpesummen. I tillegg må du kunne dekke omkostningene ved kjøpet. Selv om bankene har strenge regler til andel lån og egenkapital, finnes det allikevel flere måter du kan kjøpe bolig på, uten å ha egenkapital. De samme reglene gjelder i utgangspunktet både for kjøp av primær– og sekundærbolig.

Det er flere faktorer som bestemmer hvor mye du kan låne til bolig, som for eksempel årsinntekt og samlet gjeld.

Omkostninger må medberegnes

I tillegg til egenkapitalen må du også dekke omkostningene knyttet til boligkjøpet. Omkostninger ved boligkjøp vil avhenge av hvilken type bolig du kjøper. Normalt må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten.

Unntaket er borettslag, hvor omkostningene ligger på cirka 5 000 kroner. I tillegg kommer det et mindre tinglysingsgebyr. Kjøper du for eksempel en enebolig til 5 millioner kroner, må du ha 750 000 kroner i egenkapital. I tillegg til det vil omkostningene komme på 2,5 %, som vil si 125 000 kroner.

Sjekk hvor mye du kan låne

Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg. Vi hjelper deg i gang med lån og finansieringsbevis på få minutter. Slik fungerer det:

 1. Du logger deg inn på tjenesten og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
 2. Vi forteller deg også hva sannsynligheten din er for å få lån ved å se på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
 3. Deretter gir vi deg en oversikt over hvilke banker som har det beste tilbudet for akkurat deg. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken. Du kan også be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.

BSU som egenkapital

Dersom du har en BSU-konto som ikke er fylt opp, kan du la beløpet stå og spare videre på den når du kjøper bolig. Det er fordi det allikevel vil telle som egenkapital ved boligkjøp. Dette gjelder for vanlig BSU-konto, ikke BSU Pluss eller lignende tilleggstjenester.

Boliglån uten egenkapital

Mange har et stort ønske om å kjøpe egen bolig, men har kanskje ikke like lett for å spare opp penger til dette. Dette gjør at flere ønsker å ta opp lån, selv om de kanskje ikke har en stor nok sum av oppsparte midler til å faktisk få det godkjent av banken.

Under viser vi eksempler på hvor mye du kan låne med diverse summer av egenkapital og årsinntekter.

EgenkapitalÅrsinntektBoliglån
300 000400 0002 000 000
450 000 600 0003 000 000
600 000
800 0004 000 000
750 0001 000 000 5 000 000

Bankene må følge reglene i Boliglånsforskriften for å innvilge lån, og disse er det vanskelig å komme utenom. Det er derimot mulig å ta opp et lån uten egenkapital. Her får du et par alternativer:

 • Du kan stille med kausjonist. Det betyr at en person gir en garanti til banken. Dersom hovedlåntaker ikke kan betjene lånet er det kausjonisten som må tilbakebetale lånet. Ofte er en kausjonist en forelder eller annet familiemedlem.
 • Du kan stille med medlåntaker. Her deler medlåntaker og hovedlåntaker ansvar for å få hele lånet nedbetalt.
 • Du kan søke om startlån. Lånet tilbys av Husbanken og kommuner, og gis til enkelte samfunnsgrupper som ikke selv har mulighet til å spare opp egenkapital.
 • Du kan søke om 100 % finansiering med god sikkerhet.
 • Et annet alternativ er toppfinansiering, også kalt topplån. Denne lånetypen er ment for å dekke differansen av det man får i boliglån av banken og det boligen faktisk vil koste deg. Her er det mye høyere rente enn ved vanlig boliglån.

Boligkjøp er en omfattende prosess der det er mange viktige faktorer å huske på og ta stilling til. Å navigere boligmarkedet er vanskelig, og kostnader og lånebetingelser er noe det kan være vanskelig å ha kontroll på.

Obos Bostart og Obos Deleie

Et alternativ dersom du sliter med å skaffe nok egenkapital er å se på OBOS Bostart eller Deleie. Dette er et nytt konsept Obos har kommet med, og har et mål om å få flere inn i boligmarkedet.

 • Med OBOS Bostart kjøper du en ny bolig til lavere pris enn den ordinære markedsprisen. Dette vil bety lavere krav til egenkapital og lavere lånebehov. Den eneste forskjellen med dette og å kjøpe bolig på vanlig måte, er at OBOS har rett til å kjøpe tilbake boligen når du ønsker å selge.
 • Med OBOS Deleie kjøper du minst halvparten av boligen selv, mens du leier resten av OBOS. Etter hvert kan du øke din eierandel hvis du ønsker det – inntil du selv eier hele boligen.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er egenkapital?

Det er kapital som tilhører deg selv og ikke er lånt inn. Når du kjøper en bolig er det altså egenkapitalen det går inn med selv og ikke låner fra banken.

Kan jeg få boliglån uten egenkapital?

Å ta opp boliglån uten egenkapital kan være vanskelig. Dersom du kan benytte deg av kausjonist, medlåntaker, forskudd på arv, startlån eller 100 % finansiering med god sikkerhet kan det allikevel være mulig.

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?

Du må ha minimum 15% i egenkapital.

Hvor mye kan jeg låne av boligverdien?

Du kan låne 85 % av boligens markedsverdi. Denne begrensningen kommer frem i Boliglånsforskriften. Markedsverdien skal være fastsatt ut fra en forsiktig vurdering.

Gjør som 150 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.