Boliglån for unge – BLU

10.09.20

Boliglån for unge, som ofte forkortes til BLU, tilbys av bankene til unge mennesker i etableringsfasen. Enkelte banker tilbyr også førstehjemslån til unge kunder som kjøper sin første bolig. I de aller fleste tilfeller er det knyttet til en øvre aldersgrense som er på enten 33 eller 34 år.

Bankenes konkurranse om boliglån for unge

For bankene er det sterk konkurranse for unge boliglånskunder og ønsket om at førstegangskjøpere skal velge dem. Derfor er renten spesielt gunstig for denne målgruppen. Som kunde gjør dette at du har mange banker med svært gode tilbud å velge mellom.

I snitt har unge boliglåntakere bedre betingelser enn eldre boliglåntakere som ikke får BLU betingelsene. Enkelte banker har egne vilkår når det kommer til hvor gode betingelser du kan få som ung boliglåntaker. Under har vi en oversikt over hvilken rente de ulike bankene gir til sine lånekunder gitt hvilken type lån de tar opp.

Boliglån for unge er en stor fordel for førstegangskjøpere

BankeneFørstehjemslån el.Boliglån for ungeBoliglån
Sparebank 1 Østlandet (LOfavør)1,36%1,46%1,56%
DNB1,83%2,04%2,13%
OBOS-banken1,64
1,79%1,96%
Nordea1,68%
1,95%2,05%
Danske Bank (Akademikerne)1,36%1,46%

Alderen din er en av de 10 viktigste faktorene som har innvirkning på dine lånevilkår.

Bankene tenker langsiktig

Grunnen til at bankene kriger om unge boliglånstakere er fordi bankene tenker langsiktig. De fleste som tar opp et boliglån, har en nedbetalingstid på mellom 25 og 30 år, og tar med stor sannsynlighet opp ytterligere lån i løpet av denne perioden. Derfor vet bankene at dersom de klarte å få deg som kunde fra første start, er det stor sannsynlighet for at du vil være kunde i lang tid fremover, noe bankene tjener på.

Selv om bankene kjemper om unge boliglånskunder må de allikevel forholde seg til finansielle lover og regler. Blant annet kravet om 15% egenkapital, og de fleste bankene tilbyr 85% finansiering. Videre følger stort sett alle banker de samme kravene for boliglån for unge:

  • Du er under 33/34 år (eksakt alder varier fra bank til bank)
  • Dersom du kjøper bolig sammen med andre gjelder alderen til den yngste
  • Du eier ikke bolig fra før av (gjelder førstehjemslån)

Førstehjemslån

Førstehjemslån blir ofte omtalt i forbindelse med boliglån for unge, men enkelte banker har enda gunstigere lånebetingelser for dette lånet. Bankene tilbyr ofte førstehjemslån opp til 90% av kjøpesummen, og noen helt opp til 100% dersom du har en kausjonist som stiller opp for deg.

LOfavør har gode betingelser for boliglån for unge

Er du medlem av LOfavør kan du sikre deg svært gode betingelser for ditt boliglån. De tilbyr både førstehjemslån men også boliglån for unge. De har inngått et samarbeid med Sparebank 1 Østlandet og Sparebank 1 SMN, som derfor kan tilby sin beste rente dersom du er medlem av LOfavør.

Sammenheng mellom BSU og boliglån for unge (BLU)

Det å spare opp til sin første bolig er en omfattende prosess, som kan være lang og føles endeløs for mange. Det er lurt å sette seg tydelige sparemål og forsøke å begynne med å spare på en BSU konto fra en tidlig alder.

Trenger du råd og tips om sparing og regler for BSU? Vi har samlet informasjonen du trenger her! Maksgrensen for hvor lenge du kan spare på BSU er til året du fyller 34, noe som gjenspeiler hvorfor du kan få boliglån for unge frem til samme alder.

Bankene skrur opp renten

Det er viktig å være bevisst på ditt boliglån og din boliglånsrente. Det året du fyller 34 år skrur de fleste bankene nemlig opp renten, og dette kan bety en økonomisk endring for deg. Det vanligste er å gå over til vanlige vilkår for boliglån med flytende renter. Dersom dere er to personer som har tatt opp boliglånet er det vanlig at bankene tar utgangspunkt i den yngste av dere.

Kunder som ikke lenger kvalifiserer til BLU-betingelsene har spesielt god nytte av å bruke Renteradar.no for å sammenligne mot bedre tilbud i andre banker.

Bankene som har tydelige fordeler for unge boliglåntakere

Flere norske banker er altså svært opptatte av å få unge boliglånskunder og har derfor svært gode betingelser på sine boliglån for unge. Under har vi samlet linker og en oversikt over de bankene som satser på dette og som har god rente på sine boliglån for unge.

Lurer du på hvor mye egenkapital du trenger for å kunne kjøpe bolig? Vi har laget en oversikt her over hva du trenger å vite! Les mer om viktige temaer som fellesgjeld, belåningsgrad og medlåntaker som er sentrale å ha kunnskap om før man skal kjøpe seg bolig.

Har du derimot allerede kjøpt bolig og har et boliglån, kan du sjekke hva du kan spare på ditt boliglån ved å trykke på knappen under.