Innskuddsrente – Hvor får du best rente?

hva er rente

Ønsker du en høyere innskuddsrente? Renteforskjellen fra én sparekonto til en annen kan nå være over ett prosentpoeng. Med flere renteøkninger fremover vil denne forskjellen bare øke enda mer. Renteradar gir deg oversikten og forklarer forskjellen mellom ulike banker og produkter.

Hvor mye kan du spare på å sjekke innskuddsrenten din?

De fleste bankene har hevet boliglånsrenten langt mer enn innskuddsrenten. Kunder lar ofte pengene stå på sparekonto uten å følge med på renten, og dette utnytter flere av bankene til å øke sin lønnsomhet. Opprettelse av en sparekonto i en annen bank og flytte pengene tar deg kun 5 til 10 minutters arbeidsinnsats.

Har man 500 000 kroner på sparekonto utgjør en renteforskjell på ett prosentpoeng hele 5 000 kroner i året. Det er god timesbetaling. Pengene er like trygge i en annen bank så lenge man er innenfor 2 millioner som dekkes av Bankenes Sikringsfond.

Innskuddsrente – Sparekonto

Det er flere alternativer når det kommer til sparing. Foruten ordinær sparekonto finnes det BSU (Boligsparing for ungdom), BSU Pluss, barnekonto, fastrenteinnskudd og andre spareprodukter i norske banker. Oversiktene under viser innskuddsrenter for ordinære sparekontoer. Sparekonto har høyere innskuddsrente enn normal lønns-/brukskonto. Derfor lønner det seg å ikke ha for mye penger stående på lønnskontoen, men overføre penger du ikke skal bruke med det første inn på en sparekonto.

Medlemskap i organisasjoner eller fagforbund som har avtaler med banker, kan gi bedre innskuddsrente. Eksempler på slike medlemskap er LOFavør, Akademikerne, YS og Unio.

Beste innskuddsrente

Innskudd uten bruksbegrensninger

Nedenfor ser du en tabell med beste innskuddsrenter for produkter uten bruksbegrensninger.

Innskudd uten bruksbegrensninger betyr at banken ikke setter krav om maksimalt antall uttak eller andre spesielle bindinger på sparebeløpet. Enkelte av produktene over har begrensning knyttet til alderen til sparekunden.

Innskudd med bruksbegrensninger

Nedenfor ser du en tabell med beste innskuddsrenter for produkter med bruksbegrensninger.

Innskuddsrente – begrensninger

Når du velger sparekonto, bør du vurdere hvilke begrensninger bankene har på de ulike kontoene. Begrensninger varierer mye fra bank til bank.

 • Geografi: Lokalbanker har ofte begrensninger på geografi. Banker sier ofte at de er landsdekkende, men i realiteten får kun de med lokal tilhørighet opprettet sparekonto.
 • Antall uttak i året: Flere banker har et maks antall gebyrfrie uttak hvert år. Typisk kan man heve beløp fra sparekontoen 4-12 ganger i året gebyrfritt. Hever du ut beløp flere ganger enn maksgrensen per år, vil det koste deg et gebyr på mellom 0,5-3,0 % av uttaksbeløpet.
 • Krav om månedlig sparing: Noen sparekontoer krever at du sparer et visst minimumbeløp per måned. Beløpet kan typisk være mellom 1 og 300 kroner i måneden.
 • Krav om andre produkter: For eksempel kan banker kreve at du har hovedbankforbindelse eller brukskonto i banken du ønsker å opprette sparekonto i.
 • Maksbeløp: Noen banker har begrensninger på hvor mye du kan spare. I tillegg har noen banker grense på hvor stort beløp du kan overføre samtidig.
 • Alder: Enkelte spareprodukter er rettet mot unge bankkunder og har derfor en maks alder på kunden. Det gjelder særlig BSU Pluss og Barnekonto.
4 av 5 nordmenn kan spare

Innskuddsrente – type banker

Det finnes forskjellige typer banker, som er verdt å merke seg når man er på utkikk etter ny bank. Dette er blant annet:

 • Landsdekkende banker: Full-service banker, som har filialer og kunder over hele landet. Landsdekkene banker er ofte typiske storbanker som DNB, Nordea og Danske Bank.
 • Lokalbanker: Bankene har kun har filialer i noen områder. Eksempler på lokalbanker er Andebu Sparebank, Jæren Sparebank og Oppdalsbanken.
 • Digitalbanker: Bankene tilhører ulike sparebanker. De har landsdekkende digitale konsepter mot selvbetjente boliglånskunder. Eksempler på digitalbanker er Bulder BankNybyggerHimla og NORDirekte.
 • Forbrukslånsbanker: Eksempler på disse er yA Bank, Bank Norwegian, Komplett Bank, Instabank og Santander Consumer Bank. Bankene har som regel forbrukslån som hovedprodukt.
 • Rene næringslivsbanker: Eksempler på næringslivsbanker er Aprila Bank, Maritime & Merchant Bank og Nordic Corporate Bank.

Ofte høyere innskuddsrente for programkunder

Banker tilbyr ofte bedre innskuddsrenter til programkunder. Vi har sett på rentetilbudene til de største bankene. Danske Bank tilbyr litt bedre innskuddsrente til kunder som er med i Platinum-programmet. Renteforskjellen ligger per september 2022 på 0,15 prosentpoeng. OBOS tilbyr brukskonto for ikke-medlemmer som per september 2022 har en rente på 0,0 %. For medlemmer ligger renten på 1,0 %. KLP har også en egen ordning for medlemmer, med en renteforskjell på 0,25 prosentpoeng på sparekonto.

Høyere sparebeløp gir oftere høyere innskuddsrente

Banker tilbyr som regel bedre innskuddsrenter til de med høye sparebeløp, opptil 2 millioner kroner. DNB og Nordea gir best innskuddsrente på innskuddsbeløp mellom 500 000 og 2 millioner kroner. Andebu Sparebank tilbyr en bedre rentesats når beløpet er på 500 000 kroner eller høyere. De fleste banker opererer på denne måten, og renteforskjellen kan typisk være opptil 0,85 prosentpoeng.

Innskuddsgaranti

I norske banker får du inntil to millioner kroner av innskuddet dekket fra Bankenes Sikringsfond. Det betyr at du som kunde i en bank har en garanti for innskuddene dine på inntil 2 millioner kroner. Denne garantien kommer fra Bankenes Sikringsfond, og blir effektiv dersom banken din selv blir ute av stand til å dekke sine forpliktelser. Alle norske banker er med i denne sikringsordningen.

Det er forskjell på norsk og utenlandsk sikringsordning. Alle banker i EU har en annen ordning som sikrer innskudd. Her er garantien kun opptil 100 000 EUR, altså rundt 1 million kroner. I Norge er det noen svenske banker som kun er sikret av EU-ordningen, som for eksempel Avida Finans, Nordax Bank, Svea Finans og TF Bank. Andre utenlandske banker som Bluestep og Santander Consumer Bank er en del av den norske sikringsordningen.

Du har mye å spare på å sjekke både boliglånsrente og innskuddsrente.

Andre alternativer til vanlig sparekonto

Artikkelen tar utgangspunkt i vanlige innskuddsordninger, men det finnes likevel andre type sparekontoer for visse grupper.

Barnekonto

Sparekonto for barn er et eksempel. Kontoen opprettes da i barnets navn og disponeres fritt av barnets foreldre. Normalt utstedes det ikke et bankkort tilknyttet kontoen. Her varierer også begrensningene fra bank til bank.

BSU-konto

En annen mulighet er BSU-konto (Boligsparing for ungdom). Denne kontoen er for deg mellom 13 og 33 år, og gir en av bankene sine beste innskuddsrenter. I tillegg til god innskuddsrente får du også skattefradrag på 20 % av årlig innbetalt sparebeløp. Ved BSU-konto er det også en del begrensninger og regler, og du kan finne en full oversikt her. Har du allerede en BSU-konto, kan det lønne seg å sjekke ut om du kan få bedre innskuddsrente i en annen bank. Det er lett å flytte BSU-midlene til en annen bank.

BSU Pluss

BSU Pluss, eller BSU 2.0, er for deg som ønsker å spare mer enn maksbeløpet som BSU tillater årlig. Her får ofte samme rente som ved en vanlig BSU-konto, men du får ikke skattefradraget. Også her har banker ulike betingelser for BSU Pluss kontoer. Derfor er det lurt å sjekke opp betingelsene til banken du vil opprette sparekontoen i.

Fastrenteinnskudd

Med fastrenteinnskudd binder du pengene dine i en bestemt tidsperiode, og får en fast rente hele perioden. Innskuddets varighet kan være alt fra 3 måneder til 5 år, og varierer fra bank til bank. Velger du å ta ut pengene før bindingsperioden er over, må du som regel betale et uttaksgebyr. Renten varierer ut fra hva slags markedsforventinger det er. Banken kan for eksempel gi høyere rente hvis det forventes at markedet skal opp.

Hvordan gå frem for å flytte sparepengene?

Finner du ut av at du kan få høyere innskuddsrente i en annen bank, lønner det seg å flytte sparepengene. Å bytte bank er enklere enn mange tror. Du trenger ikke flytte hele bankforholdet, men du kan velge å kun opprette en sparekonto. De fleste bankene har en enkel prosess på deres nettside. Du logger inn med BankID, og banken henter automatisk ut nødvendig informasjon. Du fyller ut eventuell manglende informasjon raskt, og signerer også ofte avtalen med BankID.

Det er viktig å merke seg at det ofte lønner seg å ha flere bankforbindelser. Du trenger ikke ha én bank til alle produkter og tjenester. Kanskje du kan få lavest boliglånsrente i én bank, men høyere innskuddsrente i en annen. Det er spesielt for boliglån, pensjon, sparekonto og forsikring du bør vurdere å ha i forskjellige banker. Du kan blant annet bruke tjenesten vår for å finne din beste boliglånsrente.

Les denne artikkelen for å få full oversikt over hvordan du skal gå frem for å flytte bankforhold.

Sparekonto i næringslivsbank

Vurderer du å opprette sparekonto i en næringslivsbank som Aprila Bank eller Kraft Bank? Begge banker har ingen uttaksbegrensniner. Med Aprila Bank logger man inn med BankID. Deretter fyller man ut et skjema med blant annet telefonnummer, mailadresse og hva som er formålet med sparekontoen. Informasjon som arbeidsgiver, årsinntekt og forventet sparesum må du også informere om. Deretter trykker du «signer», og du får dokumenter som du skal lese gjennom og signere med BankID. Prosessen er ganske lik for Kraft Bank.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er innskuddsrente?

Innskuddsrente er den renten du får på ha ha sparepengene dine plassert et sted. I motsetning til innskuddsrente er for eksempel boliglånsrente noe du må betale fordi du skylder penger.

Hvilke alternativer har jeg på innskuddsrente?

Det er flere alternativer som du kan lese om over. For barn og unge er BSU et godt alternativ. Andre muligheter er barnekonto, ordinær sparekonto, fastrenteinnskudd og høyrentekonto.

Hvor får jeg best innskuddsrente?

Vi oppdaterer jevnlig våre tabeller på beste innskuddsrente. Du finner to tabeller i artikkelen, én med og én uten bruksbegrensninger.

Hvordan gå frem for å flytte sparepengene?

Å bytte bank er enklere enn mange tror. Du trenger ikke flytte hele bankforholdet, men du kan velge å kun opprette en sparekonto. De fleste bankene har en enkel prosess på deres nettside. Du logger inn med BankID, og banken henter automatisk ut nødvendig informasjon.

Gjør som 60 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.