Hyttelån – hvordan finansiere hyttedrømmen

27.07.21

Vurderer du å endelig realisere hyttedrømmen, men mangler kapital? Renteradar.no har sett nærmere på hyttelån. Vi gir deg en oversikt over hvor mye du kan låne, rentebetingelser, skatt og andre alternativer til hyttelån. I tillegg gir vi deg råd om hva som er viktig å tenke på før du kjøper hytte.

Hyttelån – hvor mye kan du låne?

Det er vanlig å kunne låne mellom 60-85 % av boligens verdi i hyttelån. Med en hytte får du samme eierforhold som på en helårsbolig. På denne måten vil et hyttelån være ganske likt som et ordinært boliglån.

Det er derfor de samme faktorene som blir tatt med i vurderingen på hvor mye du kan låne til primærboligen din. Disse faktorene er blant annet:

Det er lurt å starte med å finne ut av hvor mye du kan kjøpe hytte for. Da bør du starte med å søke om finansieringsbevis hos banken din. Husk at å søke om et finansieringsbevis både er gratis og uforpliktende. Et godt tips er derfor å søke om finansieringsbevis hos flere banker, og se hvor du får de beste lånebetingelsene.

Hyttelån – rentebetingelser

Ligger hytta i et attraktivt område, og har grei standard, vil ikke et hyttelån utgjøre større risiko for banken enn ved et vanlig boliglån. Derfor kan du i de fleste tilfeller få nesten like god rente på hyttelån som ved ordinært boliglån.

Flere banker gir kun lån ut til hytter som ligger i sentrale områder, eller gir høy rente på lån til hytter i mindre gunstige områder. Får du ikke innvilget lån eller god nok rente hos en større bank, kan det være et godt tips å søke om lån hos en lokalbank. Du bør uansett søke om finansieringsbevis fra flere banker, og se hvor du får best tilbud.

Det er mulig å få lavere rente på lånet dersom du tar sikkerhet i bolig du allerede eier. Dette blir ikke et hyttelån, men kalles for lån med sikkerhet i fast eiendom.

Det er noen forskjeller på lån til hyttekjøp og lån til primærbolig. Banker krever som regel 15 % egenkapital til ordinært boliglån. Noen banker krever tilsvarende egenkapital for hyttelån, men flere banker krever også høyere egenkapital, som for eksempel 20-30 %. Oslo har egne regler knyttet til kjøp av sekundærbolig. Her må du kunne stille med 40 % egenkapital. I tillegg må du ofte betale høyere etableringsgebyr ved hyttelån.

Sjekk hva du kan spare på boliglånet ditt på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

Hyttelån – oversikt over renter

Nedenfor ser du en oversikt over ulike banker sine rentebetingelser. Tabellen oppdateres daglig. Det er flere banker som ikke har lagt ut priser på lån til fritidsbolig. Det er derfor flere banker enn de nedenfor som tilbyr hyttelån. Finner du ikke banken din nedenfor bør du kontakte de for å få et tilbud.

Skatt på fritidsbolig

Sekundærboliger, som for eksempel hytte, beskattes høyere enn primærboliger. Dette er fordi at sekundærboliger anses for å være en pengeplassering, og skal derfor beskattes deretter. I tillegg er det noen andre regler for beskatning av ferieboliger enn primærboliger. Det viktigste å vite er at formuesverdien (likningsverdi) settes høyere enn ved primærbolig. Dette gir deg høyere formuesskatt.

Alternativer til hyttelån

Det er flere alternativer til hyttelån. Du kan blant annet utvide det eksiterende boliglånet ditt. Dette regnes for å være den mest økonomiske måten å finansiere kjøp av fritidsbolig på.

Skal du søke om lån til oppussing av hytte kan et byggelån være et godt alternativ. Dette kan også brukes til å bygge en helt ny hytte. Det er et rammelån som dekker løpende kostnader mens du renoverer hytte di.

Fordelen med et byggelån er at du bare betaler for renten på den delen av kreditten som er brukt. Etter byggeprosjektet blir lånet omgjort til ordinært boliglån, og det er også her du begynner å betale avdrag på lånet.

Viktig å tenke på før du kjøper hytte eller annen fritidsbolig

Vurderer du å ta opp et hyttelån, er det flere faktorer du bør tenke over først. Først er det lurt å vurdere prisklasse, størrelse og beliggenhet på hytta. Transport til og fra hytta er også viktig å tenke på, spesielt dersom du har planer om å besøke boligen ofte.

Mange hytter har hatt stor verdiøkning de siste årene. Det betyr likevel ikke at hyttekjøp er en like sikker investering som andre boliger. Priser på hytter kan svinge mye og markedsverdien kan være vanskeligere å anslå enn for en vanlig bolig. Går etterspørselen etter hytter ned vil det påvirke prisen raskt. Derfor bør du tenke langsiktig hvis du vurderer å låne penger til å kjøpe hytte.

I tillegg må du huske på forsikring til fritidsboligen. Her anbefaler vi innboforsikring og fritidshusforsikring. Da er du trygg på at boligen og eiendelene dine er dekket dersom det skulle skje et uhell.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et hyttelån?

Et hyttelån, også kalt fritidsboliglån, er et lån for kjøp av hytte. Det minner mye om ordinært boliglån.

Hva er renten på hyttelån?

Dette varierer fra bank til bank. Normalt skal renten på hyttelånet være cirka det samme som ved standard boliglån.

Hvilke andre ting er viktig å tenke på ved hyttekjøp?

Du må huske å vurdere hyttens beliggenhet, størrelse, og prisklasse. I tillegg bør du skaffe deg innboforsikring og fritidshusforsikring.