Close sidebar

Bytte bank er enklere enn det mange tror

bytte bank

Du kan spare tusenvis av kroner på å bytte bank på boliglån. Våre brukere på Renteradar kan i snitt spare 8 000 kroner i året. Det er enklere enn du tror å bytte bank – og vi gir deg informasjonen du trenger å vite her.

Har du vurdert å bytte bank?

Å bytte bank for boliglån er enklere enn mange tror. Du trenger ikke nødvendigvis å flytte hele bankforholdet, og den nye banken tar seg av det meste når det gjelder å flytte boliglånet. Dette betyr at du ofte kan beholde lønnskontoen din, bruke samme kort og betale regningene i den banken du allerede bruker, hvis du ønsker det.

Kort fortalt lønner det seg å ikke bruke flere banker til forskjellige produkter og tjenester. Spesielt på boliglån, pensjon, sparekonto og forsikring bør du velge den som er best. Vi ser at de kundene som har vært mest lojale mot banken sin ofte er de som betaler mest.

Nå er det viktigere enn noen gang å gå gjennom dine lånebetingelser

Gjennom 2020 og 2021 har boliglånsrentene vært historisk lave, men siden det har Norges Bank hevet styringsrenten. Det er forventet flere renteøkninger fremover i 2023.

Det beste du kan gjøre nå er å gå gjennom din nåværende låneavtale med banken og sammenligne med beste tilbud for deg. Dette gjør du enkelt på Renteradar, som også lar det forhandle med egen bank med ett klikk før du vurderer bytte.

Hvordan bytte bank?

Besøk Renteradar, velg din bank, logg inn, og vi presenterer de beste tilbudene for deg. Deretter kan du klikke deg videre til bankens nettside for å se tilbudet i detalj. De fleste bankene som det er gunstig å bytte til, har en enkel søknadsprosess på deres nettsider. Noen få banker kan kreve at du først registrerer deg som kunde før du kan søke om boliglån.

Automatisk innhenting av informasjon

Flere banker tilbyr at man ber om et uforpliktende tilbud gjennom å logge på med BankID. Da innhenter banken en del opplysninger automatisk og det går raskt for deg å fylle ut resten. Du og eventuell medlåntaker må gi samtykke til at banken innhenter informasjon fra Skatteetaten (lønn, formue o.l.) og annen kredittinformasjon.

Etter søknadsinformasjonen er fylt ut og sendt inn elektronisk, tar som regel banken kontakt med deg innen kort tid. Du får da litt mer informasjon om vilkårene og prosessen videre hvis du ønsker å flytte boliglånet.

Få flere tips om refinansiering av lån her.

Hva krever banken som du bytter til?

Når du bytter til en ny bank, har bankene gjerne noen krav til deg som bankkunde. Hva de ulike bankene krever varierer.

 • Vanligvis krever banken at du har en brukskonto hos dem der renter og avdrag for boliglånet blir belastet månedlig.
 • Noen banker krever også at lønnen din skal bli satt inn på denne brukskontoen for å kunne tilby deg den beste renten.
 • Den nye banken vil sikkert ønske å tilby deg andre produkter som spareprodukter og forsikring, men dette kan du avslå hvis du ikke ønsker å bytte. Ofte kan disse bankene også her tilby bedre betingelser enn du allerede har. Har du fortsatt BSU-konto er den enkel å flytte og den kan lønne seg å flytte den samtidig.

Tips! Renteradar mener at kravet om at det må opprettes lønnskonto i den nye banken er unødvendig, dersom du ikke ønsker det. Du kan beholde din eksisterende lønnskonto og enkelt opprette en fast månedlig overføring til den nye brukskontoen for boliglånet, så lenge det dekker renter og avdrag.

Hva koster det å bytte bank?

De fleste banker tar et etableringsgebyr, men summen kan variere mye. Ofte har banker som er verdt å flytte til lave eller ingen etableringsgebyrer. Enkelte banker som Bulder Bank, Nybygger.no og Sbanken tar ikke etableringsgebyr når du flytter boliglånet til dem. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket. Gebyret er kun 200 kroner for å kun flytte lånet så lenge det er samme bolig, type lån og beløp. Det sparer man som regel inn på første månedlige rentebetaling.

Renteradar finner de beste tilbudene på effektiv rente som inneholder både nominell rente, etableringsgebyr og termingebyr.

Hvor mye jobb er det å bytte bank?

Du trenger ikke å kontakte din nåværende bank for å flytte boliglånet. Det gjør den nye banken for deg. Når du har fått innvilget lånet i den nye banken tar de kontakt med din nåværende bank og nedbetaler boliglånet ditt. Søknadsprosessen for lånet er unnagjort på få minutter hvis banken har en god digital prosess.

Renteradar har gjort en test av hvor lang tid det cirka tar å fylle ut en boliglånssøknad i ulike bankers digitale løsninger:

BankCirka tidsbruk for lånesøknad
Bulder Bank4 min
Storebrand Bank10 min
Fana Sparebank15 min
Sparebank Øst15 min
Sandnes Sparebank15 min
Landkreditt Bank15 min
Danske Bank10 min
Handelsbanken15 min
Nordea15 min
Sbanken8 min
Sparebank 1-bankene10 min

Hvilke dokumenter må normalt fylles ut?

Dokumentene som må signeres digitalt vil blant annet være:

 • Utbetalingsfullmakt
 • Erklæring om forsikring
 • Erklæring om pantsettelse
 • Gjeldsbrev som inneholder vilkårene
 • Tilsagnsbrev

Hvis du har en medlåntaker, må også han/hun signere de samme dokumentene elektronisk. Når man har signert alle dokumenter tar det noen få dager før boliglånet ditt er flyttet til den nye banken.

Å bytte bank på boliglån er en engangsjobb som ikke tar lang tid og har blitt enklere de siste årene. Du bruker kanskje en halvtime på å lese igjennom og signere. Timesbetalingen kan derfor bli veldig god. Mange av våre kunder sparer ofte over 100 000 kroner over hele lånets løpetid på å bytte bank.

Fortsatt få som bytter bank

På tross av at det er blitt langt lettere å bytte bank og man spare mye på å bytte, er nordmenn fortsatt svært lojale overfor banken sin. Lojaliteten har riktignok falt noe de siste årene i følge en analyse av kundetilfredshet gjennomført av EPSI.

Flere av de etablerte bankene scorer lavt på kundetilfredshet i undersøkelsen, men få kunder bytter. Det kan skyldes at folk tror det er for tidskrevende og vanskelig å bytte bank.

De kundene som har byttet bank svarer i undersøkelsen at det var lettere enn de trodde. I tillegg tror mange at de har lite å spare på å bytte bank, men det stemmer ikke.

ESPIs bankundersøkelse for 2022 – Score for kundetilfredshet

Bank Score 2021 Score 2022 Endring
Sbanken 82,1 80,4 −1,7
Sparebank 1 (øvrige) 71,9 77,2 5,3
Sparebanken SF 78 75,5 −2,5
Landkreditt Bank Ikke målt 75,1
Handelsbanken 76,1 74,8 −1,3
Sparebanken Sør 71,5 74,6 3,1
Sparebank 1 Østlandet 73,1 73,5 0,4
Øvrige banker 75,8 72,4 −3,4
Sparebank 1 SMN 72,1 72,3 0,2
Sparebanken Møre 74,6 72,3 −2,3
Sparebank 1 SR-bank 67,5 71,4 3,9
OBOS-banken Ikke målt 71,3
Fana Sparebank 76,7 71,0 −5,7
Eika Alliansen 72,9 70,7 −2,2
Snitt for bransjen 69,7 69,5 −0,2
Nordea 66,5 69,4 2,9
Sparebanken Vest 69,9 69,4 −0,5
Storebrand Bank Ikke målt 69,3
Sparebank 1 Nord-Norge 68,8 67,1 −1,7
Danske Bank 61,8 64,2 2,4
DNB 64,2 63,1 −1,1

Apple Pay har blitt en såpass viktig konkurransefordel for bankene at flere kunder bytter bank for å få tilgang til tjenesten.

Ny finansavtalelov som gjør det enklere å bytte bank

Det ble vedtatt en finansavtalelov i 2020, som avløser finansavtaleloven fra 1999. Loven trer i kraft i år (2023). Med loven vil elektronisk kommunikasjon blir førstevalget, noe som gjør at det blir enda enklere å bytte bank. Til tross for at digital kommunikasjon nå er førstevalget, kan bankkunder velge å reservere seg mot denne kommunikasjonsformen. Les mer om den nye finansavtaleloven her.

skrive kontrakt

Når kan det være vanskelig å bytte bank?

Det finnes fortsatt historier om bankkunder som har brukt lang tid på å bytte bank og opplevd det som tungvint. I de fleste tilfellene dreier det seg om kunder som bytter hele bankforholdet, inkludert fondssparing og aksjekonto.

På dette området er det fortsatt svært tungvint å bytte bankforbindelse, blant annet fordi oppgjørssystemene og skjemavelde for verdipapirer som aksjer og fond er utdaterte. Her finnes det til og med banker som har blitt bøtelagt fordi de har brukt for lang tid med flytteprosessen av fondskunder.

Huskeliste ved bankbytte

Her er viktige ting du bør huske på når du bytter bank:

 • AvtaleGiro. Hvis du bytter hele bankforholdet må du flytte AvtaleGiro-avtalene du har hos banken du skal forlate. Dette gjøres veldig enkelt ved å logge inn på banken sin nettside, kopiere over kontonummer og legge inn avtalegiro hos din nye bank. I noen tilfeller tilbyr også din nye bank å flytte avtalene for deg.
 • Overføre penger. Dette sier kanskje seg selv, men det er viktig å huske på! Har du også BSU konto må din nye bank ordne overføringen for deg.
 • Melde fra om nytt kontonummer. Dette skal blant annet gjøres til arbeidsgiver og offentlige tjenester (f. eks NAV, Helfo, Lånekassen). Dette gjelder også på abonnementstjenester med automatisk trekk som Netflix og Spotify.

Hvilken bank bør jeg bytte til?

Det svaret kan Renteradar gi deg. Les om mange av våre fornøyde brukere her. Det er ikke slik at det er kun én bank som er best for alle. Det er også stor forskjell i kundetilfredsheten hos kundene i bankene. Noen banker har i tillegg kundeutbytte som er verdt å sjekke ut.

Den viktigste faktoren som gir deg lavest rente er at du er villig til å forhandle med banken din eller bytte bank.

Faktorene som avgjør hvilken bank som har det beste tilbudet for deg:

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om bytte av bank på boliglån

Hvor mye koster det å bytte bank på boliglån?

Mange banker tar et etableringsgebyr, men dette sparer du raskt inn igjen hvis du får lavere rente. Det er ulik praksis hos bankene for hvor mye de tar i etableringsgebyr. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket. Gebyret er kun 200 kroner for å flytte lånet så lenge det er samme bolig, type lån og beløp.

Hvor lang tid tar det å bytte bank på boliglån?

Bankene bruker som regel en til to uker på å flytte boliglånet.

Er det mye jobb å bytte bank?

Den nye banken din gjør mesteparten av jobben. Du må sende inn en lånesøknad som tar 10-15 minutter og signere en del dokumenter. Mange banker har gjort signeringsjobben digital og det tar deg kun noen få minutter.

Hvor mye kan jeg spare på å bytte bank på boliglån?

Du kan spare mye. Våre kunder kan i snitt spare 8 000 kroner i året og mer enn 100 000 kroner over lånets løpetid. Mange av våre kunder kan spare mye mer.

Må jeg bytte brukskonto og få nye kort hvis jeg bytter bank på boliglån?

Du kan gjerne beholde brukskontoen og kortene dine i din eksisterende bank. Det skal ikke være nødvendig å bytte hele kundeforholdet bare fordi man bytter boliglånsbank. Noen banker tilbyr kun beste rente til de som flytter også brukskonto hvor lønnen går inn.

Hvilken bank bør jeg bytte til?

Det svaret får du ved å logge deg inn på Renteradar.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.