Bytte bank – slik sparer du tusenvis

Å bytte bank kan spare deg for tusenvis av kroner årlig. Med digitale løsninger er prosessen raskere og enklere enn mange tror. Renteradar gir deg oversikten over hvordan du går frem.

Vurderer du å bytte bank?

Det lønner seg ofte å bruke forskjellige banker for ulike tjenester som boliglån, sparekonto, pensjon og investeringer. Velg den banken som gir deg det beste tilbudet for hvert behov. Vi har sett at de som kun bruker én bank, ofte ender opp med å betale mer.

Du trenger ikke flytte hele bankforholdet

Å bytte bank er enklere enn mange tror. Du kan i mange banker velge å kun bytte bank for boliglånet og beholde din eksisterende bank for bankkort og andre tjenester. I tillegg tar den nye banken seg av det meste når det gjelder selve flyttingen.

Hvor mye kan du spare på å bytte bank?

De fleste kan spare på å bytte bank og mange kan spare over 10 000 kroner i året. Vi har sett på hvor mye våre 175 000 brukere kan spare på boliglånet. Sjekk hvor mye du kan spare på Renteradar

Hvordan bytte bank for boliglån?

 1. Logg inn på Renteradar og se banker rangert etter best effektivt rente.
 2. Velg banken som kan gi deg det beste tilbudet. Deretter kan du klikke deg videre til bankens nettside for å se tilbudet i detalj.
 3. Fyll ut søknadsskjema. De fleste bankene som det er lønnsomt å bytte til, har en enkel søknadsprosess på deres nettsider. Noen få banker kan kreve at du først registrerer deg som kunde før du kan søke om boliglån.
 4. Bank vil kontakte deg for et uforpliktende tilbud og starte prosessen med å flytte boliglånet.

Se de beste bankene i 2024 her.

Automatisk innhenting av informasjon

De fleste banker kan hente informasjon automatisk når du søker med BankID. Du gir da tillatelse til at de innhenter informasjon fra Skattetaten og Gjeldsregisteret. Etter innsendt søknad, kontakter banken deg innen kort tid med vilkår og neste steg for låneflytting.

Hva krever banken som du bytter til?

Når du bytter bank, vil den nye banken som regel ønske at du oppretter en brukskonto hos dem for boliglånsbetalinger. Noen banker tilbyr også bedre renter hvis du får lønnen din inn på denne kontoen. I tillegg kan de foreslå ekstra tjenester som sparing og forsikring, men det er helt opp til deg å takke ja eller nei. Ofte kan du få bedre betingelser enn i din nåværende bank. Har du en BSU-konto, kan det være lurt å flytte den samtidig, da dette ofte er lønnsomt.

Hva koster det å bytte bank for boliglånet?

De fleste banker tar et etableringsgebyr, men summen kan variere mye. Ofte har banker som er verdt å bytte til lave eller ingen etableringsgebyrer. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket. Gebyret er kun 200 kroner for å kun flytte lånet så lenge det er samme bolig, type lån og beløp. Det sparer man som regel inn på første månedlige rentebetaling.

Hvilke dokumenter må normalt fylles ut for boliglån?

Dokumentene som må signeres digitalt vil blant annet være:

 • Utbetalingsfullmakt
 • Erklæring om forsikring
 • Erklæring om pantsettelse
 • Gjeldsbrev som inneholder vilkårene
 • Tilsagnsbrev

Hvis du har en medlåntaker, må også han/hun signere de samme dokumentene elektronisk. Når man har signert alle dokumenter tar det noen få dager før boliglånet ditt er overført til den nye banken.

Å bytte bank på boliglån er en engangsjobb som ikke tar lang tid og har blitt enklere de siste årene. Du bruker kanskje en halvtime på å lese igjennom og signere. Timesbetalingen kan derfor bli veldig god. Mange av våre kunder sparer ofte over 100 000 kroner over hele lånets løpetid på å bytte bank.

Bruker som har fått lavere rente

Hvordan bytte bank for sparepenger?

De siste årene har det vært mange rentehevinger på boliglånsrenten, men ikke like stor økning for innskuddsrenten i alle banker. Det kan derfor være mye å spare å å flytte sparepengene dine til den banken som gir deg best innskuddsrente. Det er ikke alltid banken du har boliglån i også gir deg den beste renten på sparekonto, da lønner det seg flytte pengene. Her er det mye penger å spare på noen få minutter.

Velg sparingen som passer for deg

Når du skal velge en sparekonto, tenk på hvor lett du vil ha tilgang til pengene dine og hvilke begrensninger som følger med kontoen. Vil du ha mulighet til å ta ut penger når som helst? Se etter en sparekonto uten uttaksgrenser.

Men hvis du vil sette pengene til side for fremtiden og unngå fristelsen til å bruke dem, kan en sparekonto med høyere rente og færre uttak per år være en smart løsning. Disse kontoene har ofte bedre rentevilkår, men begrenser hvor ofte du kan hente ut penger uten gebyr.

Hvordan gå jeg frem for å flytte sparepengene?

 1. Opprett bruker i den nye banken med BankID
 2. Opprett sparekonto
 3. Overfør penger fra din nåværende sparekonto til den nye

Hvordan bytte bank for forbrukslån?

Renten på forbrukslån kan variere ganske mye og settes stort sett individuelt, så her kan det være lurt å refinansiere og samle gjelden. Med refinansieringstjenesten vår hjelper vi deg med å få oversikt over gjelden din om refinansiere med våre samarbeidspartnere. Få full oversikt over forbrukslån og kredittkortgjeld og se hvor mye du kan spare.

Renten på forbrukslån er en del høyere enn renten på boliglån fordi banken ikke tar sikkerhet i noe du eier som gir banken høyere risiko. På en annen side er renten på forbrukslån som regel mye lavere enn renten på kredittkortgjeld. Har du kredittkortgjeld du ikke klarer å betale tilbake på kort sikt bør du den refinansieres til et forbrukslån.

Generelt sett så vil den nye banken ta en kredittsjekk av deg etter du har sendt en søknad. Deretter vil de ta kontakt og gi deg et eventuelt tilbud. Denne prosessen går som regel veldig kjapt, men om banken vil ta en grundigere sjekk av din kreditthistorikk kan det ta litt lengre tid. Videre må du godta tilbudet og signere med BankID også kan pengene være tilgjengelig allerede neste dag.

Bytte bank for fond og IPS

Flytte fond til ny bank

Banker og investeringstjenester kan variere mye i gebyrer, som forvaltningsgebyrer, kjøps- og salgsgebyrer. Over tid kan selv små forskjeller i gebyrer ha stor innvirkning på den totale avkastningen. Derfor kan det være lurt å undersøke gebyrene du betaler for fondene dine og se etter billigere alternativer.

Kron har lavest pris i kategorien indeksfond på Finansportalen, og tilbyr en enkel og brukervennlig app for sparing.

Slik går du frem for å flytte fond:

 1. Finn investeringstjenesten du vil bruke og lag en konto.
 2. Finn frem til fondsløsningen og velg banken du vil flytte fond fra.
 3. Fyll ut nødvendig informasjon så vil banken ta seg av resten.

De fleste investeringstjenestene det lønner seg å flytte til har enkle og effektive løsninger for disse prosessene.

Flytte IPS til ny bank

PS, eller Individuell Pensjonssparing, er en ordning som gir deg muligheten til å spare til pensjonen din med skattefordeler. Når du velger hvor du skal spare til pensjon, bør du se etter alternativer med lave gebyrer, da dette kan øke pensjonsutbetalingen din over tid. Indeksfond er et godt valg ettersom de vanligvis har lavere gebyrer sammenlignet med aktivt forvaltede fond. Kron er et av selskapene som tilbyr denne ordningen med lavest gebyrer.

Slik går du frem for å flytte IPS:

 1. Finn banken eller selskapet du vil flytte IPS-kontoen din til og lag en konto.
 2. Finn frem avtalenummeret ditt og trykk på «flytt din IPS-konto».
 3. Fyll ut nødvendig informasjon også vil banken gjøre resten av jobben.

Finner du ikke muligheten for å flytte IPS-kontoen på nettsiden så ta kontakt med kundeservice. Jobben du må gjøre tar som regel ikke mange minuttene, men tiden det tar før hele kontoen er flyttet kan ta noen uker.

Fortsatt få som bytter bank

Til tross for at bankbytte er enklere og kan gi store besparelser, holder mange nordmenn seg til sin nåværende bank. Ifølge EPSI’s kundetilfredshetsanalyse har banklojaliteten sunket noe over tid. Selv om mange banker har lav kundetilfredshet, velger få å bytte, muligens fordi de tror det er en komplisert og tidkrevende prosess. De som faktisk bytter, sier det var enklere enn de forventet.

Men vi ser at trenden er på vei til å snu! Dobbelt så mange av våre brukere vurderer å bytte bank sammenlignet med i fjor.

Når kan det være vanskelig å bytte bank?

Det finnes fortsatt historier om bankkunder som har brukt lang tid på å bytte bank og opplevd det som tungvint. I de fleste tilfellene dreier det seg om kunder som bytter hele bankforholdet, inkludert fondssparing og aksjekonto.

På dette området kan dert være mer krevende å bytte bankforbindelse, blant annet fordi oppgjørssystemene og skjemavelde for verdipapirer som aksjer og fond er utdaterte. Her finnes det til og med banker som har blitt bøtelagt fordi de har brukt for lang tid med flytteprosessen av fondskunder.

Har du kun fond, aksjesparekonto og en IPS-konto skal det normalt være mulig å flytte med ulik grad av bryderi. Enkeltaksjer utenom aksjesparekonto kan som regel ikke flyttes.

FAQ - Kjappe svar på vanlige spørsmål om bytte av bank på boliglån

Hvordan bytter bank for boliglånet mitt?

Finn den beste banken for deg på Renteradar, og gå til bankens digitale søknadsskjema. Dette tar ikke mange minutter. Deretter vil banken ta seg av prosessen med å flytte boliglånet.

Hvor mye koster det å bytte bank på boliglån?

Mange banker tar et etableringsgebyr, men dette sparer du raskt inn igjen hvis du får lavere rente. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket på 200 kroner.

Hvordan flytter jeg sparepengene mine til en ny bank?

For å flytte sparepengene dine oppretter du en bruker i den nye banken med BankID. Videre oppretter du en sparekonto og overfør penger fra din nåværende sparekonto til den nye.

Er det vanskelig å bytte bank?

Nei det er enklere enn mange tror og ofte godt betalte minutter.

Kan jeg bytte bank og beholde kontonummeret mitt?

Ja det kan du! Hvis du vil beholde din eksiterende bank og kun flytte boliglånet så kan du opprette fast trekk fra kontoen din til en konto i den nye banken som dekker avdrag og renter.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt