Danske Bank_Trondheim

Bytte bank er enklere enn det mange tror

28.08.21

Du kan spare tusenvis av kroner på å bytte bank på boliglån. Våre brukere på Renteradar.no kan i snitt spare 10 000 kr i året og over 100 000 kr over hele lånets løpetid. Det er enklere enn du tror å bytte bank – og vi gir deg all informasjonen du trenger å vite her.

Har du vurdert å bytte bank?

Det er enklere å bytte bank for boliglån enn mange tror. Du trenger ofte ikke å flytte hele bankforholdet, og banken du bytter til, gjør mesteparten av jobben med å flytte boliglånet. Det betyr at du ofte kan beholde lønnskonto, bruke samme kort og betale regninger i banken du bruker i dag hvis du ønsker det.

Kort fortalt lønner det seg å ikke bruke kun én bank til alle produkter og tjenester. Det lønner seg å ha flere bankforbindelser. Spesielt på boliglån, pensjon, sparekonto og forsikring bør du velge den som er best. Vi ser at de kundene som har vært mest lojale mot banken sin, ofte er de som betaler mest.

Nå er det viktigere enn noen gang å gå gjennom dine lånebetingelser

September 2021 ble styringsrenten til å bli satt opp. Etter dette fulgte bankene etter, og flere banker har satt opp boliglånsrenten fra november 2021. Det beste du kan gjøre nå er å gå gjennom din nåværende låneavtale med banken, og se om du har det beste tilbudet for deg. Dette gjør du enkelt på Renteradar.no. Les mer om andre tips og trips du kan gjøre her.

Hvordan går jeg frem for å bytte bank?

Gå til Renteradar.no, velg banken din, logg inn, og vi viser deg de beste tilbudene. Du kan da klikke deg inn på nettsiden til banken som viser tilbudet. De fleste bankene som det lønner seg å bytte til, har en enkel søknadsprosess på deres nettside. Noen banker krever først at du registrerer deg som kunde før du søker boliglån.

Flere banker tilbyr at man ber om et uforpliktende tilbud gjennom å logge på med BankID. Da innhenter banken en del opplysninger automatisk og det går raskt for deg å fylle ut resten. Du og eventuell medlåntaker må gi deres samtykke til at banken innhenter informasjon fra skatteetaten (lønn, formue o.l.) og annen kredittinformasjon.

Etter søknadsinformasjonen er fylt ut og sendt inn elektronisk, tar som regel banken kontakt med deg innen kort tid. Du får da litt mer informasjon om vilkårene og prosessen videre hvis du ønsker å flytte boliglånet.

Få flere tips om refinansiering av lån her.

Se hva du kan spare på boliglånet på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

Hva krever banken som du bytter til?

Banken vil som regel kreve at du har en brukskonto i banken hvor renter og avdrag belastes månedlig. Enkelte banker krever at lønnen din skal innbetales på brukskontoen for at du skal få den beste renten.

Vi synes dette er en unødvendig praksis og anbefaler deg ikke å gå med på det hvis du helst vi beholde lønnskontoen du allerede har. Du kan heller opprette en fast månedlig betaling fra lønnskontoen din til den nye brukskontoen i banken du nå har boliglån. Det månedlige beløpet du overfører må være nok til å betale renter og avdrag.

Den nye banken vil sikkert ønske å tilby deg andre produkter som spareprodukter og forsikring, men dette kan du avslå hvis du ikke ønsker å bytte. Ofte kan disse bankene også her tilby bedre betingelser enn du allerede har. Har du fortsatt BSU-konto er den enkel å flytte og den kan lønne seg å flytte samtidig.

Hva koster det å bytte bank?

Det er ulik praksis hos bankene på hvor mye de tar i etableringsgebyr. Enkelte banker som Bulder Bank, Nybygger.no og Sbanken tar ikke etableringsgebyr når du flytter boliglånet til dem. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket. Gebyret er kun 200 kroner for å kun flytte lånet så lenge det er samme bolig, type lån og beløp. Det sparer man som regel inn på første månedlige rentebetaling.

Renteradar.no finner de beste tilbudene på effektiv rente som inneholder både nominell rente og termingebyr. Vi tar riktignok ikke hensyn til etableringsgebyr, men dette er som regel ubetydelig og bør forhandles ned hvis det er høyere enn 1000 kroner.

Hvor mye jobb er det å bytte bank?

Du trenger ikke å kontakte din nåværende boliglånsbank for å flytte boliglånet. Det gjør den nye banken for deg. Når du har fått innvilget lånet i den nye banken tar de kontakt med din nåværende bank og nedbetaler boliglånet ditt.

Søknadsprosessen for lånet er unnagjort på noen få minutter hvis banken har en god digital prosess.

Renteradar.no har gjort en test av hvor lang tid det cirka tar å fylle ut en boliglånssøknad i ulike bankers digitale løsninger:

BankCirka tidsbruk for lånesøknad
Bulder Bank4 min
Storebrand Bank10 min
Fana Sparebank15 min
Sparebank Øst15 min
Sandnes Sparebank15 min
Landkreditt Bank15 min
Danske Bank10 min
Handelsbanken15 min
Nordea15 min
Sbanken8 min
Sparebank 1-bankene10 min

Hvilke dokumenter må normalt fylles ut?

Dokumentene som må signeres digitalt vil blant annet være:

  • Utbetalingsfullmakt
  • Erklæring om forsikring
  • Erklæring om pantsettelse
  • Gjeldsbrev som inneholder vilkårene
  • Tilsagnsbrev

Hvis du har en medlåntaker, må også han/hun signere de samme dokumentene elektronisk. Når man har signert alle dokumenter tar det noen få dager før boliglånet ditt er flyttet til den nye banken.

Å bytte bank på boliglån er en engangsjobb som ikke tar lang tid og har blitt enklere de siste årene. Du bruker kanskje en halvtime på å lese igjennom og signere. Timebetalingen kan derfor bli veldig god. Mange av våre kunder sparer ofte over 100 000 kroner over hele lånets løpetid på å bytte bank.

Fortsatt få som bytter bank

På tross av at det er blitt langt lettere å bytte bank og man spare mye på å bytte, er nordmenn fortsatt svært lojale overfor banken sin. Lojaliteten har riktignok falt noe de siste årene i følge en analyse av kundetilfredshet gjennomført av EPSI.

Flere av de etablerte bankene scorer lavt på kundetilfredshet i undersøkelsen, men få kunder bytter. Det kan skyldes at folk tror det er for tidskrevende og vanskelig å bytte bank.

De kundene som har byttet bank svarer i undersøkelsen at det var lettere enn de trodde. I tillegg tror mange at de har lite å spare på å bytte bank, men det stemmer ikke.

ESPIs bankundersøkelse for 2020 – Score for kundetilfredshet

BankScore 2020Score 2019Endring
Sbanken80,879,7+1,1
Sparebanken Sogn og Fjordane78,077,6+0,4
Øvrige Banker76,271,4+4,8
Handelsbanken75,777,2-1,5
Sparebanken Sør74,374,30
Sparebank 1 SMN73,968,1+5,8
Eika-bankene73,872,6+1,2
Sparebank 1 Nord-Norge72,573,1-0,6
Sparebanken Vest72,373,6-1,3
Sparebank 1 SR-bank71,672,5-0,9
Sparebank 1 (øvrige)71,276,4-5,2
Sparebank 1 Østlandet70,774-3,3
Snitt for bankbransjen69,770,9-1,2
Danske Bank66,970,4-4,3
Nordea63,767,2-3,5
DNB63,666,2-2,6
EPSI sin Bankstudie for 2019 og 2020

Når kan det være vanskelig å bytte bank?

Det finnes fortsatt historier om bankkunder som har brukt lang tid på å bytte bank og opplevd det som tungvint. I de fleste tilfellene dreier det seg om kunder som bytter hele bankforholdet, inkludert fondssparing og aksjekonto.

På dette området er det fortsatt svært tungvint å bytte bankforbindelse blant annet for oppgjørssystemene og skjemavelde for verdipapirer som aksjer og fond er utdaterte. Her finnes det til og med banker som er blitt bøtelagt fordi de har brukt for lang tid med flytteprosessen av fondskunder.

bytte bank

Huskeliste ved bankbytte

Her er viktige ting du bør huske på når du bytter bank:

  • AvtaleGiro. Det er viktig å huske på når du bytter bank er å flytte AvtaleGiro-avtalene du har hos banken du skal forlate. Dette gjøres veldig enkelt ved å logge inn på banken sin nettside, kopiere over kontonummer og legge inn ny avtalegiro hos din nye bank. I noen tilfeller tilbyr også din nye bank å flytte avtalene for deg.
  • Overføre penger. Dette sier kanskje seg selv, men det er viktig å huske på! Har du BSU konto også må din nye bank ordne overføringen for deg.
  • Melde fra om nytt kontonummer. Dette skal blant annet gjøres til arbeidsgiver og offentlige tjenester (f. eks NAV, Helfo, Lånekassen). Dette gjelder også på abonnementstjenester med automatisk trekk som Netflix og Spotify.

Hvilken bank bør jeg bytte til?

Det svaret kan Renteradar.no gi deg. Les om mange av våre fornøyde brukere her. Logg deg inn med BankID på mobil og få en oversikt over de beste tilbudene for akkurat deg. Det er ikke slik at det er kun én bank som er best for alle. Det er også stor forskjell i kundetilfredsheten hos kundene i bankene. Bruk bankguiden vår for å få en lett oversikt over dette.

Den viktigste faktoren som gir deg lavest rente er at du er villig til å forhandle med banken din eller bytte bank. Faktorene under er noen av de ti viktigste som avgjør hvilken bank som har det beste tilbudet for deg:

bytte bank

«Hei, har akkurat vært på telefon med Bulder Bank angående huslån og renter. Resultatet ble at jeg bytter til Bulder Bank. For det første fikk jeg lavere renter og det skadet ikke at personen jeg snakket med var imøtekommende og visste hva han snakket om. Jeg byttet til DNB i fjor høst da min daværende bank ikke kunne imøtekomme DNB sitt tilbud. Så steg renten til effektive 2,92 %. De var litt for snar til å heve renten den høsten, synes jeg.

Så fikk jeg forslag fra Renteradar.no om Bulder Bank. Der fikk jeg 2.68 % rente, uten gebyr som DNB har på (hold dere fast) hele 60 kroner!! Hver måned!! De tider er forbi da jeg aksepterer slike tull gebyrer. Så derfor Bulder Bank for meg.«

Berit Bongo, Hammerfest

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om bytte av bank på boliglån

Hvor mye koster det å bytte bank på boliglån?

Mange banker tar et etableringsgebyr, men dette sparer du raskt igjen hvis du får lavere rente. Det er ulik praksis hos bankene for hvor mye de tar i etableringsgebyr. Det er vanlig at kunden må dekke tinglysningsgebyret til Kartverket. Gebyret er kun 200 kroner for å flytte lånet så lenge det er samme bolig, type lån og beløp.

Hvor lang tid tar det å bytte bank på boliglån?

Bankene bruker som regel én til to uker på å flytte boliglånet.

Er det mye jobb å bytte bank?

Den nye banken din gjør mesteparten av jobben. Du må sende inn en lånesøknad som tar 10-15 minutter og signere en del dokumenter. Mange banker har gjort signeringsjobben digital og det tar deg kun noen få minutter.

Hvor mye kan jeg spare på å bytte bank på boliglån?

Du kan spare mye. Våre kunder kan i snitt spare 7 500 kroner i året og mer enn 100 000 over lånets løpetid. Mange av våre kunder kan spare mye mer.

Må jeg bytte brukskonto og få nye kort hvis jeg bytter bank på boliglån?

Du kan gjerne beholde brukskontoen og kortene dine i din eksisterende bank. Det skal ikke være nødvendig å bytte hele kundeforholdet bare fordi man bytter boliglånsbank. Noen banker tilbyr kun beste rente til de som flytter også brukskonto hvor lønnen går inn.

Hvilken bank bør jeg bytte til?

Det svaret får du ved å logge deg inn på Renteradar.no.