Utlånsforskriften – enkelt forklart

Lurer du på hva reglene i utlånsforskriften betyr? Utlånsforskriften setter regler for hvordan banken kan låne ut penger. Renteradar gir en enkel forklaring på reglene i utlånsforskriften.

Hva er utlånsforskriften?

Utlånsforskriften, tidligere kalt boliglånsforskriften, er et sett med regler satt av norske finansmyndigheter. Regelverket styrer hvordan banker og finansinstitusjoner låner ut penger. Dette inkluderer krav til egenkapital, lånegrenser og rentebestemmelser. Forskriften har endret seg over tid for å tilpasse seg økonomien og behov.

utlånsforskriften

Utlånsforskriften – Hva betyr den for deg?

Som boliglånskunde kan utlånsforskriften påvirke din evne til å få lån. Reglene er laget for å sikre at du ikke tar opp mer gjeld enn hva som er forsvarlig basert på din økonomiske situasjon. Dette beskytter både deg og banken mot mulige økonomiske problemer.

din snarvei til lavere rente

Utlånsforskriften – de viktigste reglene:

  • Gjeldsgrad: Du kan maks låne fem ganger din årlige inntekt. Dette er inntekten din før skatt. Har du en inntekt på 500 000 årlig, kan du låne maks 2,5 millioner.
  • Belåningsgrad: Belåningsgraden kan ikke overstige 85 %. Kjøper du en bolig til 5 millioner kan du ikke låne mer enn 4 250 000 kroner.
  • Egenkapital: Minst 15% av boligens kjøpesum må være egenkapital. Kjøper du en bolig til 5 millioner må du ha 750 000 i egenkapital.
  • Betalingsevne: Banken sjekker om du klarer å betale lånet, selv med høyere renter. Du må tåle en rente som er 3 % høyere enn dagens nivå, og et rentenivå på 7 %.
  • Avdrag: Bankene skal kreve betaling av avdrag for boliglån med belåningsgrad over 60 %. Har du under 60 % i belåningsgrad kan du få avdragsfrihet.
  • Sekundærbolig: Maksimal belåningsgrad for kjøp av sekundærbolig er på 85 %. Tidligere var denne grensen på 60 %, og ble endret 1.januar 2023.

Hvor mye kan du låne?

Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Vi hjelper deg i gang med lån og finansieringsbevis på få minutter. Slik fungerer det:

  1. Du går inn på tjenesten for førstegangskjøpere og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
  2. Vi forteller deg også hva sannsynligheten din er for å få lån ved å se på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
  3. Deretter gir vi deg en oversikt over hvilke banker som har det beste tilbudet for akkurat deg. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken. Du kan også be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.

Utlånsforskriften fleksibilitetskvote

Boliglånsforskriften har en fleksibilitetskvote på 10 %, og 8 % i Oslo. Dette betyr at de har mulighet til å gjøre unntak fra de vanlige reglene basert på en helhetsvurdering av kundens økonomi og framtidige betalingsevne.

Denne kvoten er spesielt viktig for førstegangskjøpere som kanskje ikke har den nødvendige egenkapitalen, men som har en stabil inntekt og gode økonomiske framtidsutsikter.

Bankens bruk av fleksibilitetskvoten i 2023

I løpet av de siste årene det vært en økning i bankenes bruk av fleksibilitetskvoten, spesielt for nye nedbetalingslån med pant i bolig. Andelen under 35 år som faller inn under fleksibilitetskvoten har økt til 60 % i 2023 fra 56 % året før.

Betjeningsevne og gjeld i forhold til inntekt

Utlånsforskriften krever at bankene må vurdere om du har råd til å betale tilbake lånet ditt. De ser på inntekten din og alle utgiftene du har for å finne ut dette.

Bankens stresstest

Når banken regner ut om du kan håndtere lånet ditt, må de regne med en rente som er 3 prosentpoeng høyere enn den renten du faktisk får. De skal også regne på om du tåler en 7 % rente. Dette er for å sjekke at du kan betale lånet selv om renten skulle gå opp. Dette kalles en «stresstest». Testen er ikke for å se på hva som sannsynligvis skjer snart, men for å være sikre på at du kan håndtere uforutsette utgifter i fremtiden.

Hvor mye kan jeg låne i forhold til inntekt?

Forskriften sier også at den totale gjelden din ikke bør være mer enn fem ganger årlig inntekt. Det er den totale gjelden din som teller, ikke bare det nye lånet. Når banken regner dette ut, ser de på inntekten din slik den står i skattemeldingen, uten fradrag. De kan også ta med inntekter som ikke skattes av, som barnetrygd.

utlånsforskriften

Grenser for belåningsgrad

Utlånsforskriften setter grenser for hvor mye du kan låne i forhold til verdien på boligen du kjøper. Dette kalles belåningsgrad. For nedbetalingslån, kan du låne opp til 85 prosent av boligens verdi. Hvis du har rammelån, kan ikke belåningsgraden overstige 60 %. Det er viktig å huske at all gjeld som er sikret mot boligen, inkludert fellesgjeld i borettslag, må regnes med i denne prosenten.

Ekstra sikkerhet for lånet

Bankene har mulighet til å se på ekstra sikkerhet, som for eksempel en annen bolig, eller at noen som stiller som kausjonist eller garantist for lånet ditt. Denne ekstra sikkerheten kan legges til verdien av boligen når banken regner ut hvor mye du kan låne.

Utlånsforskriften – Regler for avdrag

Har du et boliglån med belåningsgrad på 60 % eller mer så må bankene kreve betaling av avdrag på lånet. Hvis du har ekstra sikkerhet, i for eksempel i en annen bolig, kan banken ta dette med i beregningen slik at belåningsgraden blir lavere.

Avdragsfrihet

Banken kan la deg utsette avdragene for en periode hvis du får økonomiske problemer, som for eksempel hvis du blir syk, går gjennom en skilsmisse eller mister jobben. Hvor lenge du kan utsette avdragene avtaler du med banken. De skal sørge for at det er til det beste for deg.

Få den beste renten på markedet

Renteradar viser vi deg de beste boliglånstilbudene for deg på markedet. Vi hjelper deg med å prute i banken din eller starte prosessen med å bytte bank. Sjekk hvor mye du kan spare på Renteradar.

Hvorfor er Utlånsforskriften viktig?

Utlånsforskriften er viktig fordi den passer på at folk ikke låner mer penger enn de kan betale tilbake. Forskriften sørger for at du ikke får et lån som er for stort sammenlignet med hvor mye du tjener og hva boligen din er verdt.

Forskriften beskytter både deg og bankene mot økonomiske problemer, spesielt når rentene går opp eller økonomien går ned. Ved å ha denne forskriften, holdes også boligmarkedet sunt, slik at prisene på boliger ikke blir kunstig høye.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er Utlånsforskriften?

Utlånsforskriften, tidligere kalt Boliglånsforskriften, er et sett med regler satt av norske finansmyndigheter. Regelverket styrer hvordan banker og finansinstitusjoner låner ut penger.

Hva skjer hvis jeg overstiger gjeldsgradsgrensen?

Hvis du overstiger gjeldsgradsgrensen, som er fastsatt til maksimalt fem ganger årsinntekten din, vil banken normalt ikke kunne gi deg et boliglån. I noen tilfeller kan banken likevel velge å gi deg lån innenfor sin fleksibilitetskvote hvis de vurderer at din økonomiske situasjon tillater det.

Kan jeg fortsatt kjøpe bolig hvis jeg ikke oppfyller alle kravene i utlånsforskriften?

Det kan være mulig å kjøpe bolig selv om du ikke oppfyller alle kravene i utlånsforskriften, spesielt hvis banken benytter seg av fleksibilitetskvote.

hvor mye kan jeg låne i forhold til inntekt?

Du kan låne opp til fem ganger bruttoinntekt, altså inntekt før skatt.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.