BSU rente – få bankens beste rente

belåningsgrad

Hvor bra BSU rente kan du få? BSU (Boligsparing for ungdom) er kanskje den mest gunstige spareordningen for deg som er mellom 13 og 33 år. Likevel er det flere som synes det er vanskelig å få en oversikt over hvilke banker som gir best innskuddsrente. Renteradar gir deg oversikt over bankenes beste innskuddsrenter på BSU.

Hva er BSU?

BSU (Boligsparing for ungdom) er en spareordning for deg mellom 13 og 33 år. Bankene tilbyr ofte en gunstig rente for de som velger å spare i BSU. Oversikten over alle BSU regler finner du her. Det viktigste å huske på er:

 • Du kan spare BSU fra året du fyller 13 år frem til året du fyller 33 år.
 • Du kan spare opptil 300 000 kroner totalt og 27 500 kroner per år.
 • Setter du inn 27 500 kroner på BSU et år får du et skattefradrag på 2 750 kroner. For å få skattefradraget må du tjene nok til at inntekten din blir skattepliktig, som betyr at du må tjene minst 80 650 kroner i året.
 • Pengene dine blir låst ved årsskifte, som betyr at du ikke kan ta ut pengene igjen før du velger å avslutte BSU-kontoen din.
 • Midlene du har spart opp på BSU kan kun brukes til noen spesifikke formål, som kjøp av bolig, oppussing eller å nedbetale boliglån.
4 av 5 nordmenn kan spare

Ny i boliglånslånsmarkedet? Sjekk ut denne tjenesten!

Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg, som på få minutter hjelper deg i gang. Slik fungerer det:

 1. Du logger deg inn og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
 2. Vi forteller deg også hva sannsynligheten din er for å få lån. Dette finner vi ut av ved å se på din inntekt, belåningsgrad og eksisterende gjeld.
 3. Videre gir vi deg en oversikt over banker som kan gi deg det beste tilbudet. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken, eller be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.

Hvordan beregnes rente på BSU?

Banken din regner renter på beløpet du har på BSU-kontoen til enhver tid. Rentene beregnes på daglig basis, ved at beløpet på kontoen hver dag blir ganget med rentesatsen, også delt på 365. Ved årsskifte oppsummeres alle rentene som ble beregnet hver dag.

La oss si at du åpner en BSU og har en rente på 3,5 %. Du setter inn 27 500 kroner 1. januar og lar summen stå gjennom hele året. Da vil renteinntektene dine bli 27 500 * 3,5 % / 365 = 2,64 kroner per dag hele året. Totalt for hele året vil renteinntektene dine bli 962,5 kroner. Fyller du opp BSU-kvoten hvert år vil rentebeløpet bli høyere år for år, ettersom du stadig får et høyere beløp på sparekontoen.

Lurt å sette inn pengene så tidlig som mulig

Et godt tips er å sette inn penger på BSU-konto så tidlig som mulig hvert år. Ved eksempelet over er pengene satt inn allerede 1. januar. Setter du for eksempel pengene inn to uker før årsskifte, ville renteinntektene bare blitt 37 kroner. Har du mulighet, anbefaler vi derfor at du fyller opp BSU-kontoen din så tidlig som mulig hvert år.

BSU rente er den beste innskuddsrenten for de mellom 13-33 år

Vent lengst mulig med å bruke BSU-sparingen

Du bør vente med å bruke BSU-pengene så lenge som mulig. Etter du har fylt 34 år kan du ikke fylle på mer på BSU-kontoen. Bruker du BSU-pengene før det, kan du heller ikke starte sparingen på nytt senere.

Det er ingen BSU regler som sier at du må bruke BSU når du fyller 34 år. Noen velger å ha BSU-midlene stående på kontoen også etter fylte 34 år. Tidligere var det lønnsomt siden mange banker fortsatte å gi deg en høy innskuddsrente. Nå setter de fleste bankene ned BSU-renten når du fyller 34 år, og fordelen har blitt mindre.

Hvor bra BSU rente kan jeg få?

Banker tilbyr forskjellig innskuddsrente på BSU. Det er derfor lurt å sammenligne ulike banker før du velger hvor du vil åpne BSU-konto. Husk at det også er veldig lett å flytte BSU-kontoen, dersom du finner ut av at en annen bank kan tilby deg høyere rente.

Videre i 2023 er det ventet flere renteøkninger. Noen banker er raske med å heve boliglånsrenten, men venter med å heve innskuddsrenten. Renten kan variere i stor grad, og det er derfor viktig å passe på at banken din er konkurransedyktig.

For å finne din beste BSU-rente kan du enten bruke vår bankguide, eller få en rask oversikt i tabellen under. Tabellen gir en oversikt over bankene sin innskuddsrente på BSU. Legg merke til at de høyeste rentene gis av lokale sparebanker. Lokalbanker har ofte begrensninger på geografi, som betyr at kun de med lokal tilhørighet får opprettet konto.

Fylt opp BSU – hva nå?

Har du fylt opp BSU-kontoen din har du flere valg. Ønsker du å spare mer til bolig, kan du vurdere å opprette en BSU Pluss-konto. BSU Pluss vil også gi deg en god rente, men du får ikke skattefradrag.

Er du klar til å kjøpe bolig kan du velge å bruke BSU-midlene som egenkapital. Du trenger ikke avslutte BSU-kontoen for å bruke midlene som egenkapital. Når gjeldsgraden beregnes vil BSU midlene bli trukket fra lånebeløpet. Midlene vil bli regnet som en del av din egenkapital, samtidig som du kan fortsette å få renter på beløpet.

Flere banker tilbyr høyere innskuddsrente på BSU enn det du må betale i boliglånsrente. Derfor anbefaler Renteradar at du gjerne venter med å bruke BSU-midlene og heller låner mer til bolig.

Ønsker du å bruke BSU-midler for å kjøpe din første bolig kan førstehjemslån eller boliglån for unge være gode alternativer. Her er det viktig å vite at begge lånetyper har et krav om at du er under 33 eller 34 år når du tar opp lånet.

BSU rente etter 33 år

Etter du har fylt 34 år, eller etter du har oppnådd maksimal sparing, kan du velge å beholde pengene på BSU-kontoen. Fra inntektsåret du fyller 34 år kan du fritt disponere renter som påløper.

Likevel er det verdt å merke seg at det året du fyller 34 år vil renten ofte endres til å være lik ordinær sparekonto. Et unntak er Sparebank 1 SR-bank, som først endrer renten året du fyller 36 år.

Det er også viktig å vite at du må la pengene stå over nyttår det året du fyller 33 år dersom du ønsker å få skattelette. Kjøper du deg bolig for BSU-midlene mister du også retten til å få skattefradrag det året.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er BSU?

Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning for deg mellom 13-33 år. Du får ofte bankens beste innskuddsrente. I tillegg gir kontoen din skattefradrag.

Hvilken bank har best innskuddsrente på BSU?

For å finne den beste innskuddsrente på BSU bør du sjekke ut tabellen over.

Hva skjer med BSU-kontoen når jeg har fylt 34 år?

Etter du har fylt 34 år kan du velge å beholde pengene i BSU-kontoen din. Her må du likevel vite at de aller fleste banker endrer renten din det året du fyller 34 år. Normalt endres renten til å bli lik som på ordinær sparekonto.

Hva bør jeg bruke BSU til?

Hva du bruker BSU midlene til varierer ut i fra din økonomi og dine ønsker. Det er mest vanlig å bruke midlene til egenkapital. Du trenger ikke avslutte BSU-konto for å bruke det som egenkapital. Med andre ord kan man bruke midlene som egenkapital og fortsatt få en god rente på oppsparingen.

Gjør som 90 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.