Flexilån – fordeler og ulemper

Flexilån også kalt rammelån, er et lån som gir deg økt fleksibilitet. Lånet passer for deg som har betalt ned en del på boliglånet og ønsker mer frihet til hvordan lånet brukes. Renteradar har samlet det du trenger å vite om lånetypen. Test vår flexilånkalkulator og sjekk om du kvalifiserer for flexilån.

Hva er flexilån?

Flexilån, også kjent som fleksilån, boligkreditt og rammelån, gir deg muligheten til å låne opptil 60% av boligens verdi. Du har full frihet til å bruke dette lånet etter eget ønske – ta ut penger eller tilbakebetale når det passer deg, uten behov for å kontakte banken. Rentene beregnes kun på det beløpet du faktisk bruker fra lånet. For å kvalifisere for flexilån må belåningsgraden din være under 60%. Dette lånet gir deg den nødvendige fleksibiliteten til å tilpasse det til dine individuelle økonomiske behov.

Hvordan fungerer Flexilån?

Med et flexilån oppretter du en kredittramme, som er et bestemt beløp du kan låne opp til, basert på verdien av din bolig. Denne kredittrammen kan være på opptil 60% av boligens verdi. Innenfor denne kredittrammen har du full frihet til å bruke pengene etter ditt behov, for eksempel til oppussing, kjøp av en ny bil eller for å dekke uforutsette utgifter.

Hvordan og hva kan jeg bruke lånet på?

Med et flexilån betaler du kun renter på pengene du faktisk har brukt. Du bestemmer når du vil ta ut penger fra kredittrammen, hvor mye du vil bruke og på hva. Mange bruker flexilån til oppussing eller forbedring av boligen.

Hvordan fungerer nedbetalingen?

Når det kommer til tilbakebetaling, er det også opp til deg. Du kan nedbetale i det tempoet som passer best for deg. Hvis du ønsker å betale ned raskere, kan du gjøre det. Alt dette har du full kontroll over gjennom nettbanken. Siden lånet ikke har en nedbetalingsplan som du må følge, er det smart å sette opp en fast innbetaling hver måned slik at du betaler ned på lånet ditt.

Viktig å huske på

Å ha et flexilån er som å ha en ekstra økonomisk reserve tilgjengelig når du trenger den. Det er viktig å bruke rammelån fornuftig. Siden flexilån bruker boligen din som sikkerhet, så du bør unngå å bruke det på risikable eller unødvendige ting. Ha alltid en klar plan for hva du skal bruke pengene til og hvordan du vil betale tilbake lånet.

Eksempel

Har du en boligverdi på 5 000 000 kroner og boliglånet ditt er under 3 millioner, kan du få en låneramme på opptil 3 000 000 kroner. Rammen kan være på maks 60 % av boligens verdi.

Hvem passer flexilån for?

Flexilån passer for de som ønsker økonomisk fleksibilitet og har god oversikt over egen økonomi. Dette lånet er ideelt for de med god økonomisk kontroll og som allerede har nedbetalt en betydelig del av boliglånet. Lånet krever likevel god økonomisk disiplin for å unngå økende gjeld. Bankene vil kreve at du har god økonomi, med stabil inntekt og god sikkerhet i fast eiendom.

Fordeler og ulemper

Fordeler med Flexilån:

  • Økonomisk Fleksibilitet: Lånet vil stå tilgjengelig på en konto som gir deg muligheten til å låne penger etter behov.
  • Betal kun renter på det du bruker: Renter blir trukket månedlig kun for den delen av lånet du har brukt.
  • Nedbetaling når du ønsker: Det er ingen fast nedbetalingsplan, du kan derfor tilpasse nedbetalingen slik du ønsker
  • Lånet kan brukes etter eget ønske: Du kan bruke pengene på det du vil så lenge du holder deg innenfor den fastsatte lånerammen fra banken.
  • Lavere rentekostnader enn forbrukslån: Hvis alternativet er forbrukslån, så er flexilån et bedre alternativ med bedre rente.

Ulemper med Flexilån:

  • Risiko for høyere gjeld enn nødvendig: Slipper man å betale ned boliglånet, kan mangel på disiplin kan føre til at du bruker mer på forbruk og mindre på nedbetaling.
  • Risiko ved fall i boligverdi og høyere renter: Har makset ut flexilånet, kan det være en risiko for at sikkerheten din ikke er så god ved et større boligprisfall. I verste fall kan banken kreve høyere renter og det kan bli vanskelig å betjene lånet.
  • Kan være høyere rente: Gjennomsnittlig har flexilån 0,10 prosentpoeng høyere renter enn nedbetalingslån.

Finn den beste renten på flexilån

Finn de beste boliglånstilbudene for deg på Renteradar. Over 160 000 har testet tjenesten vår – i snitt har de spart 8 000 kroner i året! Du logger inn på Renteradar. Vi henter ut nødvendig informasjon, og sammenligner boliglånet ditt mot markedets beste tilbud! I tillegg hjelper vi deg med å prute med din nåværende bank, eller starter prosessen med å bytte bank for deg.

Flexilån renter – sammenligning av banktilbud

Tabellen oppdateres jevnlig.

Flexilån vs. boliglån

Nedbetalingslån, også kjent som serielån eller annuitetslån, er den mest vanlige måten å finansiere boligkjøp i Norge. Med denne lånetypen betaler låntakeren faste månedlige avdrag sammen med renter over en avtalt låneperiode. Låntakeren har en klar plan for nedbetaling av gjelden, og lånet vil bli fullt tilbakebetalt ved slutten av låneperioden. Dette gir forutsigbarhet, spesielt når det gjelder månedlige utgifter.

Flexilån gir en mer fleksibel tilnærming. Du kan låne opp til en forhåndsbestemt grense basert på boligens verdi. Du betaler kun renter på det beløpet du faktisk har brukt, og har friheten til å låne mer penger etter behov. Dette kan være gunstig for de som trenger penger til forbedringer i boligen eller uforutsette utgifter.

Men fleksibiliteten til flexilån kan også føre til økt gjeld hvis det ikke brukes ansvarlig. Det er viktig å vurdere dine lånebehov og opprettholde god økonomisk disiplin før du tar beslutningen mellom de to alternativene.

Flexilånkalkulator

Er belåningsgraden din 60 % eller lavere, så kvalifiserer du for å søke om flexilån. Det er likevel opp til banken å ta en helhetlig vurdering før de tilbyr flexilån.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er flexilån?

Flexilån, også kalt fleksilån, boligkreditt og rammelån, er en type boliglån som passer for deg som har betalt ned en del på boliglånet og ønsker mer frihet til hvordan lånet brukes.

Hvordan fungerer flexilån?

Du får tilgang til en kredittramme som kan utgjøre opptil 60% av verdien på boligen din.Innenfor denne kredittrammen har du full frihet til å bruke pengene akkurat som du trenger. Det kan være for å pusse opp, investere i en ny bil, eller håndtere uforutsette utgifter.

Hvem passer flexilån for?

Rammelån passer for de som eier en bolig med mye egenkapital og ønsker frihet til å låne penger etter behov. Du betaler kun renter på det du bruker og kan betale tilbake i ditt eget tempo.

Er flexilån dyrere enn vanlig boliglån?

Basert på vår innsikt så er rentene på flexilån i gjennomsnitt 0,10 %-poeng høyere enn renter på ordinære boliglån.

Hvordan fungerer nedbetaling av flexilån?

Du kan nedbetale i det tempoet som passer best for deg. Siden lånet ikke har en nedbetalingsplan som du må følge, er det smart å sette opp en fast innbetaling hver måned slik at du betaler ned på lånet ditt.

Hvem har best rente på felxilån?

Sjekk tabellen som gir en oversikt over bankene med best rente på flexilån. Tabellen oppdateres automatisk.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt