Byggelån? Her er tre viktige ting du bør huske på.

19.08.21

Har du noen gang lurt på hvordan byggelån fungerer? Kanskje du skal totalrenovere, men mangler kapital? Renteradar.no har sett nærmere på dette. Her får du tre viktige ting å huske på før du skaffer deg byggelån. Vi skal gå gjennom hva et byggelån er, fordeler og ulemper, og hva det koster.

Hva er et byggelån?

Et byggelån er et lån du får for å dekke løpende kostnader mens du renoverer boligen din. Det er et rammelån, og lånet er bare midlertidig i byggeperioden. Lånet utbetales etter hvert som utgiftene kommer.

Når du får innvilget et slikt lån opprettes det en byggelånskonto. Denne kontoen styres av banken. Du leverer fakturaer knyttet til byggingen, som må godkjennes av banken før de betaler regningen fra byggelånskontoen. Etter boligen er ferdig bygget omgjøres lånet til ordinært boliglån.

1. Fordeler og ulemper

Før du skaffer deg lånet er det viktig å vite om både fordeler og ulemper ved det. Det er flere fordeler med byggelån. Blant annet gir lånet deg god og oversiktlig kontroll over utgifter du har til renovering. Banken stiller flere krav til deg som lånetaker, spesielt på hva lånet skal brukes til. Dette gjør at det er mindre fare for at de pengene du har lånt blir brukt til noe annet enn det som var hensikten. Noe annet som er positivt med byggelån er at du slipper å betale avdrag i perioden du har lånet, bare renter.

En ulempe med lånet er at det som regel kommer med høyere rentekostnader og gebyrer enn vanlig boliglån. Dette er spesielt negativt for lengre byggeprosjekter. Det at banken stiller høye krav til hva pengene brukes til kan også virke begrensende i noen tilfeller.

2. Hva koster byggelån?

Du trenger ikke egenkapital på samme måte som ved ordinært boliglån: Prisen på lånet er basert på hovedsakelig tre faktorer: den nominelle renten, provisjonen du betaler av rammen, og etableringsgebyret.

Normalt betales den nominelle renten kvartalsvis. I tabellen under ser du en oversikt over renter på byggelån. Provisjonen du betaler er løpende, av den totale byggelånsrammen. Dette varierer noe, men normalt ligger provisjonen på cirka 0,33 % i kvartalet. Du lurer kanskje på hvilken bank som kan gi deg billigst byggelån? Etableringsgebyret er faktoren som varierer mest blant bankene, og bør være en viktig faktor når du skal bestemme hvilken bank du skal ta opp lån hos. For eksempel har Sparebank 1 Østfold og Akerhus et etableringsgebyr på 7500 kroner, mens OBOS-banken har et etableringsgebyr på 5000 kroner.

Hva med egenkapital? De fleste bankene tar utgangspunkt i egenkapitalen din når de vurderer hvor mye du kan låne. Som regel kreves det at egenkapitalen er på 15% av byggekostnaden. Hos Nordea brukes tomtekostnaden som egenkapital dersom du har det.

Sjekk hva du kan spare på boliglånet ditt på Renteradar.no

Renteradar.no_Få oversikt

3. Hva må jeg ha for å søke om byggelån?

Bankene stiller krav til de som vil søke om lånet. Disse kravene varierer naturligvis litt fra bank til bank. Renteradar.no har sett på kravene til blant annet Sparebank 1, Nordea, DNB og Danske Bank.

Her er noen av dokumentene de krever for å søke om lånet:

  • Forhåndstakst
  • Finansieringsplan
  • Kjøpekontrakt
  • Tegninger og situasjonskart
  • Finansieringsbevis på byggeramme
  • En oversikt over alle kostnader
  • Siste skattemelding
  • Dine to siste lønnsslipper

Både renten og kravene varierer noe fra bank til bank, og så det er viktig å sjekke de ulike bankene før du bestemmer deg for hvor du vil ta opp byggelån.

Byggelån

Alternativer til byggelån

Hvis du ikke ønsker å ta opp byggelån, kan et privatlån være et godt alternativ. Et byggelån har strenge regler for hva pengene kan og ikke kan brukes til. Det har ikke et privatlån, noe som gjør det mer fleksibelt i byggeperioden. Det er også viktig å huske på at ikke alle har mulighet til å få byggelån, da man må oppfylle spesifikke betingelser.

Vurderer du privatlån er det viktig å vite at krav om sikkerhet også er ulikt her fra med byggelån. Et privatlån gis ofte uten sikkerhet i egne eiendeler, mens et byggelån har ofte samme krav som ved ordinært boliglån. Dette gjør også at privatlån er noe lettere å få dersom du ikke kan stille med egenkapital eller sikkerhet. Du finner flere tips om lån til oppussing her.

Renter på byggelån

Rentene for byggelån i tabellen under oppdateres daglig og er listeprisene til de ulike bankene. Husk at disse prisene kun er veiledende og ofte kan du forhandle deg til både lavere rente og gebyr. Mange banker har ulike krav knyttet til betingelsene for byggelån. Blant annet krever flere at du bruker banken som dagligbank og har konto der fra før.

Byggelån - Renter

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er byggelån?

Det er et rammelån du kan få når du skal bygge eller renovere boligen din.

Hvilke banker tilbyr byggelån?

De fleste store banker tilbyr denne typen lån.

Har jeg noe alternativ til byggelån?

Et alternativ kan være privatlån. Dette gir mer fleksibilitet, og har færre krav.

Hvor mye kan jeg låne?

Bankene følger de samme kriterier som ved annen kreditt. Dette varierer på boligens verdi, din betjeningsevne og egenkapital.