Hva er boligen verdt? Sjekk og få lavere rente

Foto: Fay Grenersen

Hvorfor bør du sjekke hva boligen er verdt? Hvis du kjøpte boligen din for mer enn ett år siden, er det en betydelig sjanse for at boligverdien har steget. Verdistigningen kan du benytte for å spare penger på boliglånet ditt. Renteradar har samlet sammen det viktigste du bør vite om boligverdi her.

Hva er boligverdi?

Hva boligen er verdt i dag, er den antatte prisen som markedet er villig til å betale. Det vil si at en boligverdi er ferskvare, og kan relativt raskt endres av mange ulike faktorer.

Her er noen av de vanligste faktorene som påvirker boligverdien:

 • Beliggenhet
 • Reguleringsplaner
 • Størrelse
 • Antall soverom
 • Utsikt
 • Støyforhold
 • Lysforhold
 • Utearealer
 • Garasje
 • Balkong
 • Heis
 • Utleiedel
 • Teknisk standard
 • Vedlikeholdsbehov
 • Generelle forhold i nyhetsbildet
4 av 5 nordmenn kan spare

Renteradar – få en oppdatert verdivurdering

Har boligverdien steget, har du fått lavere belåningsgrad. Dette betyr bedre sikkerhet for banken, og du kan derfor få lavere boliglånsrente ved å prute med banken. Hvis du ikke ønsker å prute selv, kan du la Renteradar gjøre jobben for deg.

Når du logger inn på Renteradar, hentes automatisk inn et estimat på boligverdien din. Denne informasjonen henter vi ut fra vår partner VIRDI. Vi viser informasjon om kvadratmeterpris i ditt område og prisutvikling.

I tillegg har vi laget en funksjon i tjenesten hvor man kan be om få en oppdatert verdivurdering av en eiendomsmegler. Da blir du kontaktet av en eiendomsmegler i ditt nabolag for å få en verdivurdering. Oppdatert verdivurdering kan brukes inn mot banken din for å forhandle rente eller refinansiering av boliglånet. Du får også foreslått banker som har lavere boliglånsrente enn du har i dag.

Få hjelp til å finne ut av hva boligen er verdt på Renteradar

Hva er boligen verdt – og hvem bestemmer?

Det finnes ulike aktører og ulike begreper på boligverdier. Det korte svaret er at det er markedet som bestemmer. Men før boligsalget kan skje, må noen estimere hva boligen kan selges for. For 2023 er det spådd et prisfall for boliger på 2,4 %.

For å få et verdiestimat på din bolig, kan du enkelt sjekke dette på Virdi.no. Du kan også kontakte en megler for å få E-takst, som er den nye bransjestandarden for å sette verdi på boliger og eiendommer. E-taksten er ment å være en sikker verdivurdering på markedspris sett fra ulike vinkler som selger, kjøper og banken. I tillegg kan en verditakst utarbeides av en takstperson etter en teknisk gjennomgang av boligen.

Men hvis du i første omgang kun ønsker en indikasjon på boligverdien for deg selv, er det flere muligheter som er gratis:

 • Sjekk hva naboene solgte for.
 • Se ulike boligkalkulatorer på nett.
 • Sjekk annonser på Finn for lignende boliger i nærområdet ditt.
 • Logg inn på Renteradar. Da får du automatisk et oppdatert prisestimat på din bolig som hentes fra VIRDI.
Grått hus

Hva er boligen verdt? Sjekk og få bedre boliglånsrente

Når banken tar betalt for å låne deg penger, priser de det ut fra hvilken risikogruppe du tilhører. Det vil si hvor trygg økonomi banken anser at du har for å kunne betale tilbake lånet. Prisen kommer til syne via boliglånsrenta. Jo lavere risiko, jo lavere boliglånsrente kan du oppnå.

Banken ser på hvilken belåningsgrad du har. Det vil si hvor mange prosent din totale gjeld utgjør av boligens verdi. Mange banker har faste grenser på henholdsvis 75 % og 50 % belåningsgrad. Når din totale gjeld kommer under disse grensene, utgjør du mindre risiko og kan få lavere boliglånsrente.

Men – ingenting skjer automatisk! Du må selv gjøre banken oppmerksom på at boligen din har steget i verdi, og at du dermed har fått lavere belåningsgrad. Ofte kvalifiserer det til lavere boliglånsrente. Hvis du likevel ikke får bedre tilbud av banken din, er det kanskje på tide å benytte din forbrukermakt ved å bytte bank.

De med lav belåningsgrad har mest å spare

Vi sett på belåningsgraden til våre over 50 000 brukere og hva de kan spare på boliglånet. De med lavest belåningsgrad kan få gode tilbud i andre banker og spare mye på boliglånet sitt.

BelåningsgradKan redusere renten med:
Lavere enn 50 %0,38 %-poeng
50-60 %0,33 %-poeng
60%- 75 %0,33 %-poeng
75 %- 85 %0,21 %-poeng
Lånestørrelse: NOK 2 til 4 mill.

Hva er boligen verdt – og hvorfor bør du sjekke?

Den mest opplagte årsaken er hvis du skal kjøpe eller selge bolig. For å kjøpe ny bolig trenger du å vite hvor mye du har å rutte med før du går på visninger. For de fleste vil verdien på dagens bolig bestemme hvilken prisklasse som er aktuell for en ny bolig.

En annen vel så viktig årsak til å sjekke boligens verdi, som ikke er like vanlig, er for å få ned boliglånsrenta på boliglånet ditt. Enten ved å prute i egen bank, eller flytte boliglånet til en bank som gir deg et bedre tilbud. Brukerne på Renteradar kan i snitt spare kr 8 000 i året! Det kan være lurt å sjekke ut dette nå ettersom boliglånet har blitt dyrere, og det er ventet flere renteøkninger fremover.

Formuesverdi på bolig i skattemeldingen

Det er også lurt å sjekke om formuesverdien (likningsverdi) på boligen din i skattemeldingen er korrekt. Dette brukes som blant annet av Skatteetaten for å regne ut formueskatt. Formuesverdien på din primærbolig settes til 25 % av beregnet markedsverdi fra SSB. Markedsverdi er den verdien markedet er villige til å betale for boligen. Den kan måles som gjennomsnittlig verdi per kvadratmeter av solgte boliger i et aktuelt område.

Det er enda viktigere å sjekke formuesverdien hvis du eier sekundærboliger. Formuesverdien i skattemeldingen utgjør 95 % av markedsverdien for sekundærboliger. Hvis den aktuelle markedsverdien er for høy, risikerer du å betale for mye skatt, dog kun hvis du har formuesskatt i utgangspunktet. Du kan selv dokumentere korrekt markedspris til Skatteetaten ved å benytte E-takst.

Mener du at skattemyndighetene har regnet feil formuesverdi på boligen din, bør du klage. Da må du finne frem dokumentasjon som er nyere enn ett år. Videre må skattemyndighetene utføre en verdivurdering eller takst for å dokumentere verdiene.

Selger du boligen er det salgsverdien, og ikke formuesverdien, som legges til grunn for eventuell skatt ved salg av bolig.

FAQ – begreper om verdivurdering av bolig

Hva er verditakst? Og hva er verdivurdering vs takst? Det finnes mange begreper som ligner på hverandre når det gjelder verdivurdering av bolig. Her er et utdrag av begreper i alfabetisk rekkefølge:

Hva er E-takst?

E-takst er en elektronisk takst du kan bestille fra megler. Fra 2016 ble E-takst den nye bransjestandarden for å sette verdi på boliger og eiendommer. E-taksten er ment å være en sikker verdivurdering på markedspris sett fra ulike vinkler som selger, kjøper og banken.

Hva er lånetakst?

En lånetakst fastsettes av en takstperson og er et forsiktig anslag på boligens markedsverdi. Den ligger gjerne 20–30 prosent lavere enn verditaksten. Bankene benyttet tidligere lånetaksten som grunnlag til lån, pant og eventuelt tvangssalg. Etter 2016 er det mere vanlig for bankene med E-takst fordi det er en bedre metode.

Hva er prisantydning?

Prisantydning vurderes i forhold til takst og verdivurdering/E-takst, og settes av megler i samarbeid med selger. Den kan avvike fra E-taksten og vil være påvirket av selgers ønsker.

Hva er takst og verditakst?

Takst, eller verditakst, er den verdien en takstperson vurderer boligen til etter en teknisk gjennomgang av boligen.

Hva er verdivurdering?

Verdivurdering er den markedsverdien en megler vurderer boligen til. Dette har lenge vært den vanlige metoden fra megler inntil E-takst ble etablert i 2016.

Gjør som 110 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.