Hva er boligen verdt? Sjekk og få lavere rente

Hvorfor bør du sjekke hva boligen er verdt? Hvis du kjøpte boligen din for mer enn ett år siden, er det en stor sjanse for at boligverdien har steget. Verdistigningen kan du bruke for å spare penger på boliglånet ditt. Renteradar har samlet sammen det viktigste du bør vite om boligverdi her.

Hva er boligverdi?

Hva boligen er verdt i dag, er den antatte prisen som markedet er villig til å betale. Det vil si at en boligverdi er ferskvare, og kan relativt raskt endres av mange ulike faktorer.

Her er noen av de vanligste faktorene som påvirker boligverdien:

 • Beliggenhet
 • Reguleringsplaner
 • Størrelse
 • Antall soverom
 • Utsikt
 • Støyforhold
 • Lysforhold
 • Utearealer
 • Garasje
 • Balkong
 • Heis
 • Utleiedel
 • Teknisk standard
 • Vedlikeholdsbehov
 • Generelle forhold i nyhetsbildet

Renteradar – få en oppdatert verdivurdering

Renteradar kan du se oppdatert estimat på boligverdien din. Har boligverdien steget, så får du lavere belåningsgrad. Dette betyr bedre sikkerhet for banken, og du kan derfor få lavere boliglånsrente ved å prute med banken.

Automatisk verdivurdering

Når du logger inn på Renteradar, hentes automatisk inn et estimat på boligverdien din. Denne informasjonen henter vi ut fra vår partner hjemla. Vi viser informasjon om kvadratmeterpris i ditt område og prisutvikling.

Verdivurdering av megler

På Renteradar kan du be om få en oppdatert verdivurdering av en eiendomsmegler. Da blir du kontaktet av en eiendomsmegler i ditt nabolag for å få en verdivurdering. Oppdatert verdivurdering kan brukes for å forhandle rente eller refinansiering av boliglånet.

Hva er boligen verdt – og hvem bestemmer?

Det finnes ulike aktører og ulike begreper på boligverdier. Det korte svaret er at det er markedet som bestemmer. Men før boligsalget kan skje, må noen estimere hva boligen kan selges for.

For å få et verdiestimat på din bolig, kan du enkelt sjekke dette på Hjemla. Du kan også kontakte en megler for å få E-takst, som er den nye bransjestandarden for å sette verdi på boliger og eiendommer. E-taksten er ment å være en sikker verdivurdering på markedspris sett fra ulike vinkler som selger, kjøper og banken. I tillegg kan en verditakst utarbeides av en takstperson etter en teknisk gjennomgang av boligen.

Men hvis du i første omgang kun ønsker en indikasjon på boligverdien for deg selv, er det flere muligheter som er gratis:

 • Sjekk hva naboene solgte for på Hjemla
 • Se ulike boligkalkulatorer på nett.
 • Sjekk annonser på Finn for lignende boliger i nærområdet ditt.
 • Logg inn på Renteradar. Da får du automatisk et oppdatert prisestimat på din bolig som hentes fra Hjemla.

Hva er boligen verdt? Sjekk og få bedre boliglånsrente

Når banken tar betalt for å låne deg penger, priser de det ut fra hvilken risikogruppe du tilhører. Det vil si hvor trygg økonomi banken anser at du har for å kunne betale tilbake lånet. Prisen kommer til syne via boliglånsrenta. Jo lavere risiko, jo lavere boliglånsrente kan du oppnå.

Banken ser på hvilken belåningsgrad du har. Det vil si hvor mange prosent din totale gjeld utgjør av boligens verdi. Mange banker har faste grenser på henholdsvis 75 % og 50 % belåningsgrad. Når din totale gjeld kommer under disse grensene, utgjør du mindre risiko og kan få lavere boliglånsrente.

Men – ingenting skjer automatisk! Du må selv gjøre banken oppmerksom på at boligen din har steget i verdi, og at du dermed har fått lavere belåningsgrad. Ofte kvalifiserer det til lavere boliglånsrente. Hvis du likevel ikke får bedre tilbud av banken din, er det kanskje på tide å benytte din forbrukermakt ved å bytte bank.

De med lav belåningsgrad har mest å spare

Vi sett på belåningsgraden til 50 000 av våre brukere og hva de kan spare på boliglånet. De med lavest belåningsgrad kan få gode tilbud i andre banker og spare mye på boliglånet sitt.

Hva er boligen verdt – og hvorfor bør du sjekke?

Den mest opplagte årsaken er hvis du skal kjøpe eller selge bolig. For å kjøpe ny bolig trenger du å vite hvor mye du har å rutte med før du går på visninger. For de fleste vil verdien på dagens bolig bestemme hvilken prisklasse som er aktuell for en ny bolig.

Sjekk boligverdien selv om du ikke skal flytte

En annen vel så viktig årsak til å sjekke boligens verdi, som ikke er like vanlig, er for å få ned boliglånsrenta på boliglånet ditt. Enten ved å prute i egen bank, eller flytte boliglånet til en bank som gir deg et bedre tilbud. Brukerne på Renteradar kan i snitt spare kr 8 000 i året! Det kan være lurt å sjekke ut dette nå ettersom boliglånet har blitt dyrere, og det er ventet enda en renteøkninger fremover.

Formuesverdi på bolig i skattemeldingen

Det er også lurt å sjekke om formuesverdien (likningsverdi) på boligen din i skattemeldingen er korrekt. Dette brukes som blant annet av Skatteetaten for å regne ut formueskatt. Formuesverdien på din primærbolig settes til 25 % av beregnet markedsverdi fra SSB. Markedsverdi er den verdien markedet er villige til å betale for boligen. Den kan måles som gjennomsnittlig verdi per kvadratmeter av solgte boliger i et aktuelt område.

Det er enda viktigere å sjekke formuesverdien hvis du eier sekundærboliger. Formuesverdien i skattemeldingen utgjør 95 % av markedsverdien for sekundærboliger. Hvis den aktuelle markedsverdien er for høy, risikerer du å betale for mye skatt, dog kun hvis du har formuesskatt i utgangspunktet. Du kan selv dokumentere korrekt markedspris til Skatteetaten ved å benytte E-takst.

Dersom du mener at skattemyndighetene har beregnet feil formuesverdi for boligen din, bør du klage. I så fall må du ha dokumentasjon som er nyere enn ett år. Skattemyndighetene vil deretter gjennomføre en verdivurdering eller takst for å dokumentere verdiene.

Selger du boligen er det salgsverdien, og ikke formuesverdien, som legges til grunn for eventuell skatt ved salg av bolig.

FAQ – begreper om verdivurdering av bolig

Hva er E-takst?

E-takst er en elektronisk takst som meglere tilbyr. Fra 2016 ble E-takst den nye bransjestandarden for å verdsette boliger og eiendommer. Den gir en pålitelig verdivurdering av markedsprisen, sett fra perspektivene til selger, kjøper og banken.

Hva er lånetakst?

En lånetakst fastsettes av en takstperson og er et forsiktig anslag på boligens markedsverdi. Den ligger gjerne 20–30 prosent lavere enn verditaksten. Bankene benyttet tidligere lånetaksten som grunnlag til lån, pant og eventuelt tvangssalg. Etter 2016 er det mere vanlig for bankene med E-takst fordi det er en bedre metode.

Hva er prisantydning?

Prisantydningen blir vurdert i forhold til taksten og verdivurdering/E-taksten, og blir satt av megler i samarbeid med selger. Den kan variere fra E-taksten og vil bli påvirket av selgerens preferanser.

Hva er takst og verditakst?

Takst, eller verditakst, er den verdien en takstperson vurderer boligen til etter en teknisk gjennomgang av boligen.

Hva er verdivurdering?

Meglerens verdivurdering er den vanlige måten å vurdere boligens markedsverdi på. Dette var den utbredte praksisen inntil E-takst ble etablert i 2016.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt