Søke boliglån i flere banker – mye å spare

bytte bank

Om du enten skal søke nytt boliglån, eller refinansiere boliglån, anbefaler vi å se på tilbud fra flere banker. Renteradar skal nå forklare deg hvorfor, og vi gir deg en oversikt over hva du trenger for å søke boliglån.

Hvorfor søke boliglån i flere banker?

Å søke om boliglån eller refinansiering i flere banker gir deg best sammenligningsgrunnlag, og du er sikker på at du får det beste tilbudet på boliglån.

Her er noen punkter du bør sammenligne hos de forskjellige bankene:

Forskjellen på effektiv og nominell rente

Det er viktig å vite forskjellen på effektiv og nominell rente. Noen banker presenterer lånetilbud med nominell rente, som er lavere enn den effektive renten. Dette kan gi et feil inntrykk av hvor mye lånet koster. Den effektiv renten gir deg det riktige bildet av hva lånet egentlig koster, fordi den inkluderer vanlige gebyrer som termingebyr og etableringsgebyr. Ved å se på den effektive renten, kan du få en klarere oversikt over de faktiske kostnadene ved lånet ditt.

Kjøpe bolig for første gang?

Har du ikke boliglån fra før kan du bruke vår tjeneste for førstegangskjøpere. Vi gir deg en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe boliglån for. Se hva du kan låne og kjøpe bolig for, basert på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.

Med vår tjeneste ser du bankene som kan gi deg de beste tilbudene. Du kan også be om å bli kontaktet av en eller flere banker, så slipper du å gjøre jobben selv.

Har du allerede boliglån? Se hva du kan spare

Vi viser deg hvor mye du kan spare på boliglånet ditt ved å forhandle på renten eller flytte boliglånet. Du får informasjon om din nåværende rente med en liste over markedets beste renter tilpasset dine behov. Hvis en annen bank tilbyr bedre rente, hjelper vi deg med å forhandle med din nåværende bank. Vi kan også bistå i prosessen med å flytte boliglånet ditt.

Søke lån hos en storbank eller en lokalbank?

Renteradar gjorde en undersøkelse og så at byfolk gjennomsnittlig fikk billigere boliglån enn folk som bor i distriktene og på mindre steder. For folk som bor i distriktene og i mindre områder kan det lønne seg å søke om lån i lokalbanken istedenfor i en storbank. Lokalbankene har ofte bedre kunnskap om både kundene og boligene i lokalmiljøet og kan gi mer i lån. Mange opplever også å få bedre service og personlig rådgivning hos lokalbanken. Likevel anbefaler vi at du sjekker med ulike typer banker og sammenligner tilbudene.

Dokumentasjon for å søke om boliglån

For å søke om boliglån må banken vite din årsinntekt, gjeld, egenkapital og arbeidsforhold. Banken ber som regel om samtykke til å hente ut nødvendig informasjon. Har du barn må banken også vite hvor mye du eventuelt får eller gir i barnebidrag. Du må også oppgi hvilken kommune du ønsker å kjøpe bolig i.

Er du førstegangskjøper og ikke har startet i jobb enda, bør du sende inn arbeidskontrakt. Velger du å få hjelp av en kausjonist eller medlåntaker må du i tillegg oppgi personnummer, inntekt, gjeld og informasjon om arbeidsforhold til denne personen.

Skal du selge din nåværende bolig samtidig som du trenger boliglån til å kjøpe ny bolig, trenger banken ofte en verdivurdering eller takst på boligen du skal selge. Verdivurderingen kan som regel ikke være mer enn 6 måneder gammel.

søke boliglån i flere banker

Søke boliglån i flere banker – er det tidskrevende?

Selvom det ikke tar så lang tid å sende inn en boliglånssøknad, så kan det ta tid om du skal sende søknad til mange banker. Inne på Renteradar får du en oversikt over topp 5 tilbud som du kan legge inn søknad hos. Hver søknad tar kort tid, men det tar gjerne litt lengre tid med den første søknaden.

BankCirka tidsbruk for lånesøknad
Bulder Bank4 min
Storebrand Bank10 min
Fana Sparebank15 min
Sparebank Øst15 min
Sandnes Sparebank15 min
Landkreditt Bank15 min
Danske Bank10 min
Handelsbanken15 min
Nordea15 min
Sbanken8 min
Sparebank 1-bankene10 min

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hvorfor bør jeg søke om boliglån hos flere banker?

Da kan du best sammenligne tilbudene og velge det som er best for deg. Hva som er best for deg handler om betingelsene på tilbudet: boliglånsrente, nedbetalingstid og hvor mye du får låne.

Hva slags dokumentasjon trenger jeg for å søke om boliglån?

Banken ser på din alder, din belåningsgrad, betjeningsevne o.l når de skal vurdere søknaden din. Derfor trenger de dokumentasjon som viser blant annet din inntekt, gjeld og egenkapital. Banken henter inn det meste av informasjonen de trenger selv og sier fra hvis noe mangler.

Kan jeg søke om boliglån hos flere banker samtidig?

Det finnes flere anbudssider hvor du kan søke på boliglån hos flere banker samtidig. Da fyller du ofte bare inn et enkelt skjema, også blir du kontaktet og informert om ulike tilbud.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.