Annuitetslån eller serielån – hva bør du velge?

renteøkning

Forskjellen på annuitetslån og serielån handler om fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid. Hvilken lånetype bør man velge ved kjøp av bolig? Renteradar har sett nærmere på dette.

Forskjellen på annuitetslån og serielån

I praksis er det tre lånetyper: annuitetslån, serielån og rammelån.

Annuitetslån er et lån der du nedbetaler med samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Dette vil si at etterhvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.

Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned på lånet. Det vil si at renteandelen synker, mens avdragsdelen er den samme.

Annuitetslån

Viser forskjellen på annuitetslån og serielån
I et annuitetslån er rente- og avdragsdelen i sum lik over hele lånets løpetid.

Serielån

Viser forskjellen på annuitetslån og serielån
I et serielån er rentekostnaden fallende og avdragsdelen lik over hele lånets løpetid.

Nå bør du sjekke renten

Norges Bank økte styringsrenten flere ganger i 2022, og det er ventet flere renteøkninger i 2023. Når styringsrenten øker, følger boliglånsrentene som regel etter.

Har du boliglån vil du definitivt merke en forskjell på renten. Et godt sparetips er å sjekke om du har den beste boliglånsrenten du kan få. Dette gjør du enkelt på Renteradar. Vi henter inn din lånedata, og forteller deg hvor mye du kan spare på å bytte bank. Vi har også en prutefunksjon, som hjelper deg med å forhandle deg til bedre lånevilkår med nåværende bank.

4 av 5 nordmenn kan spare

Annuitetslån eller serielån – hva bør jeg velge?

Hvilken lånetype som passer best for deg avhenger av dine personlige preferanser og økonomiske situasjon. Begge lånetyper har sine fordeler og ulemper.

På et serielån betaler man altså mindre i renter totalt sett siden man har faste avdrag og betaler raskere ned på lånet.

Annuitetslån – fordeler og ulemper

Annuitetslån er mest vanlig å bruke fordi det er den mest forutsigbare lånetypen. En av fordelene med et annuitetslån er at låntakeren vet nøyaktig hvor mye de må betale hver måned. Et annuitetslån gir deg lavere månedlige eller årlige betalinger i starten, men disse beløpene vil øke over tid. Dette kan hjelpe med å planlegge økonomien og unngå overraskelser. Dette er grunnen til at det har blitt standard lånetype for alle som søker boliglån i dag.

Serielån – fordeler og ulemper

Et serielån vil føre til en lavere total sum enn et annuitetslån, hovedsakelig fordi du betaler mer avdrag i begynnelsen av perioden. Dette resulterer i et mindre gjennomsnittlig lånebeløp. Hvis renten er null, vil avdragsbeløpet være det samme for begge ordningene.

På et serielån betaler man altså mindre i renter totalt sett siden man har faste avdrag og betaler raskere ned på lånet.

eika

Har du derimot mulighet til å betale de månedlige beløpene som serielån starter med, kan det lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid. Da vil du betale mindre renter totalt sett. Sjekk selv på vår annuitetskalkulator hvor mye du må betale hver måned, og under hele lånets løpetid.

Har du mer enn 60 % belåningsgrad, må du betale avdrag på lånet. Du kan først få et avdragfritt rammelån når belåningsgraden er under 60 %, mao. egenkapitalen din utgjør 40 % av markedsverdien på boligen.

For å finne ut hvor mye du kan låne til bolig, kan du lese innlegget vårt her. Vi i Renteradar finner den beste boliglånsrenten til lånet ditt. Dersom du har funnet den beste renten på ditt lån, og i tillegg har valgt lånetypen som fungerer godt for deg, er du på god vei.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån der du betaler samme beløp hver måned i hele nedbetalingstiden (dersom renten holder seg uforandret gjennom hele løpetiden). Når du betaler ned låner blir renteandelen etter hvert mindre, og avdragsdelen blir høyere.

Hva er et serielån?

Et serielån er et lån der du betaler mindre per måned i lånets løpetid. Avdragsdelen vil være den samme gjennom hele nedbetalingstiden, men renteandelen vil synke.

Hva er lurt å tenke på når man velger lånetype?

Dette varierer basert på situasjonen din. Dersom du er sikker på at du vil ha en trygg og stabil inntekt gjennom hele nedbetalingstiden kan annuitetslån lønne seg. Vet du at du har høyere inntekt nå enn mot slutten av løpetiden kan et serielån være lurt å vurdere.

Gjør som 110 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.