Annuitetslån eller serielån? Prøv vår annuitetskalkulator

renteøkning

Hva skal man velge av lånetype ved kjøp av bolig? Renteradar har sett nærmere på dette. Annuitetslån er et lån der du nedbetaler med samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Dette vil si at etterhvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.

4 av 5 nordmenn kan spare

Forskjellen på annuitetslån og serielån

I praksis er det tre lånetyper: annuitetslån, serielån og rammelån. Annuitetslån er den mest normale måten å strukturere et boliglån på i Norge. Forskjellen på de to lånetypene handler om fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid. Siden du betaler samme beløp hver måned med et annuitetslån, finnes det forskjeller fra et serielån. Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned på lånet. Det vil si at renteandelen synker, mens avdragsdelen er den samme.

Annuitetslån

Viser forskjellen på annuitetslån og serielån
I et annuitetslån er rente- og avdragsdelen i sum lik over hele lånets løpetid

Serielån

Viser forskjellen på annuitetslån og serielån
I et serielån er rentekostnaden fallende og avdragsdelen lik over hele lånets løpetid

Hvem passer lånet for?

Annuitetslån er mest vanlig å bruke fordi det er den mest forutsigbare låneformen. Dette er grunnen til at det har blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Det er også fordi mange gjerne ikke har råd til å betale de første beløpene til serielån fra start, og dermed velger annuitetslån.

Har du derimot mulighet til å betale de månedlige beløpene som serielån starter med, kan det lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid. Da vil du betale mindre renter. Sjekk selv på vår annuitetskalkulator hvor mye du må betale hver måned, og under hele lånets løpetid.

Har du mer enn 60 % belåningsgrad, må du betale avdrag på lånet. Du kan først få et avdragfritt rammelån når belåningsgraden er under 60 %, mao. egenkapitalen din utgjør 40 % av markedsverdien på boligen.

For å finne ut hvor mye du kan låne til bolig, kan du lese innlegget vårt her. Vi i Renteradar finner den beste boliglånsrenten til ditt lån. Dersom du har funnet den beste renten på ditt lån, og i tillegg har valgt lånetypen som fungerer godt for deg, er du på god vei.

Annuitetsfaktor

Annuitetsfaktor er en del innenfor økonomi som sier noe som summen av rente og avskrivninger per år. Det angir årlig ytelse for å avdra og forrente et annuitetslån. Nedenfor ser du formelen for å regne ut annuitetsfaktor. N er antall år lånet skal tilbakebetales over, og r er rente.

TerminBeløpRenteAvdrag
11 887 4171 470
21 887 4111 477
31 887 4041 483
41 887 398 1 489
51 887 3921 495
61 887 386 1501

Summen av avdrag og årlig rente er lånesummen multiplisert med annuitetsfaktoren. Faktoren gir svar på hvor mye avdrag og renter man må betale for å kunne tilbakebetale et lån under en viss tid. Faktoren er avhengig av analyseperiode og kalkulasjonsrente. Er analyseperioden lang, for eksempel over 50 år, er årskostnadsfaktoren tilnærmet lik renten. Ellers er den høyere. De fleste ønsker å ha et fast beløp i måneden. Dette er mer forutsigbart.

Nå bør du sjekke renten

Norges Bank økte styringsrenten to ganger i 2021, og en gang i mars 2022. Renten er ventet å øke flere ganger ut året. Boliglånsrenten er forventet å nærme seg minst 4 % mot slutten av 2023 hvis Norges Bank får rett. Har du boliglån vil du definitivt merke en forskjell på renten.

Når styringsrenten øker, føler boliglånsrentene som regel etter. Derfor er det nå viktig å sjekke at du har den beste boliglånsrenten du kan få. Dette gjør du enkelt på Renteradar. Vi henter inn din lånedata, og forteller deg hvor mye du kan spare på å bytte bank. Vi har også en prutefunksjon, som hjelper deg med å forhandle deg til bedre lånevilkår med nåværende bank.

I tillegg finner du flere sparetips her og her.

4 av 5 kan spare på boliglånsrenten

FAQ – Annuitetslån eller serielån

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån der du betaler samme beløp hver måned i hele nedbetalingstiden (dersom renten holder seg uforandret gjennom hele løpetiden). Når du betaler ned låner blir renteandelen etter hvert mindre, og avdragsdelen blir høyere.

Hva er et serielån?

Et serielån er et lån der du betaler mindre per måned i lånets løpetid. Avdragsdelen vil være den samme gjennom hele nedbetalingstiden, men renteandelen vil synke.

Hva er lurt å tenke på når man velger lånetype?

Dette varierer basert på situasjonen din. Dersom du er sikker på at du vil ha en trygg og stabil inntekt gjennom hele nedbetalingstiden kan annuitetslån lønne seg. Vet du at du har høyere inntekt nå enn mot slutten av løpetiden kan et serielån være lurt å vurdere.

Hva er annuitetsfaktor?

Annuitetsfaktor er et tall som brukes for å regne ut summen av avdrag og renter per år for et annuitetslån.

Annuitetslån, serielån og rammelån – hva lønner seg?

Annuitetslån er helt klart den mest vanlige lånetypen. Eier du ikke bolig fra før av bør du velge et annuitetslån eller serielån. Du bør også se an livssituasjon din før du velger lånetype, om du ønsker å betale like store terminbeløp eller om du ønsker et beløp som synker med tiden. Rammelån kan være et godt alternativ dersom du eier bolig fra før av, og ønsker mer fleksibilitet.

Gjør som 80 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.