Annuitetslån eller serielån – hva er forskjellen?

Forskjellen på annuitetslån og serielån handler om fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid. Men hvilken lånetype bør man velge ved kjøp av bolig? Renteradar forklarer forskjellen.

Forskjellen på annuitetslån og serielån

I praksis er det tre lånetyper: annuitetslån, serielån og rammelån.

Annuitetslån: Annuitetslån betyr at du betaler det samme hver måned, så lenge renten ikke endrer seg. Først betaler du mest renter, men etter hvert som du betaler mer ned på lånet, blir det mer avdrag og mindre renter.

  • Eksempel: Du har et annuitetslån med innebetaling på 10 000 kroner hver måned i 25 år. I starten vil en større andel av dette beløpet gå til renter, men etterhvert så vil mer av beløpet gå til å betale ned på selve lånet.

Serielån: Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned på lånet. Det vil si at renteandelen synker, mens avdragsdelen er den samme.

  • Eksempel: I starten av et serielån betaler du for eksempel 10 000 kroner i avdrag, og 7 000 kroner i renter. Etterhvert som årene går og du har nedbetalt mer på lånet så betaler du fortsatt 10 000 kroner i avdrag, men rentekostnadene er kanskje nede på 2 000 kroner.

Nå bør du sjekke renten

Norges Bank har økt styringsrenten flere ganger de siste årene, som har gitt en høyere boliglånsrente. Det er derfor et godt tidspunkt å sjekke sjekke at du ikke betaler mer enn nødvendig på boliglånet. Det gjør du enkelt på Renteradar. Vi viser deg hvor mye du kan spare på å bytte bank eller forhandle på renten.

Annuitetslån eller serielån – hva bør jeg velge?

Hvilken lånetype som passer best for deg avhenger av dine personlige preferanser og økonomiske situasjon. Begge lånetyper har sine fordeler og ulemper.

Annuitetslån

Annuitetslån er den vanligste lånetypen fordi det er den mest forutsigbare lånetypen. En av fordelene med et annuitetslån er at låntakeren vet nøyaktig hvor mye de må betale hver måned. Et annuitetslån gir deg lavere månedlige eller årlige betalinger i starten, men disse beløpene vil øke over tid. Dette kan hjelpe med å planlegge økonomien og unngå overraskelser. Dette er grunnen til at det har blitt standard lånetype for alle som søker boliglån i dag.

Søylene viser fordelingen av avdrag og renter ved forskjellige rentenivåer.

Serielån

Et serielån vil føre til en lavere total sum enn et annuitetslån, hovedsakelig fordi du betaler mer avdrag i begynnelsen av perioden. Dette resulterer i et mindre gjennomsnittlig lånebeløp. Hvis renten er null, vil avdragsbeløpet være det samme for begge ordningene.

På et serielån betaler man altså mindre i renter totalt sett siden man har faste avdrag og betaler raskere ned på lånet.

Tips! Har du økonomi til å betale de månedlige beløpene som serielån starter med, kan det lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere nedbetalingstid. Da vil du betale mindre renter totalt sett. Sjekk selv på vår annuitetskalkulator hvor mye du må betale hver måned, og under hele lånets løpetid.

Har du mer enn 60 % belåningsgrad, må du betale avdrag på lånet. Du kan først få et avdragfritt rammelån når belåningsgraden er under 60 %.

Ny i boliglånsmarkedet? Vi hjelper deg med finansieringsbevis

Tjenesten vår for førstegangskjøpere viser deg hvor mye du kan låne og kjøpe bolig for. I tillegg har vi gjort det enkelt å få finansieringsbevis, ved at du kan be om å bli kontaktet med tilbud av flere banker. Da kan du velge banken som gir deg best tilbud. Og det er helt utforpliktende!

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån der du betaler samme beløp hver måned i hele nedbetalingstiden (dersom renten holder seg uforandret gjennom hele løpetiden). Når du betaler ned låner blir renteandelen etter hvert mindre, og avdragsdelen blir høyere.

Hva er et serielån?

Et serielån er et lån der du betaler mindre per måned i lånets løpetid. Avdragsdelen vil være den samme gjennom hele nedbetalingstiden, men renteandelen vil synke.

Burde jeg velge annuitetslån eller serielån?

Dette varierer basert på situasjonen din. Dersom du er sikker på at du vil ha en trygg og stabil inntekt gjennom hele nedbetalingstiden kan annuitetslån lønne seg. Vet du at du har høyere inntekt nå enn mot slutten av løpetiden kan et serielån være lurt å vurdere.

hva er forskjellen på serielån og annuitetslån?

Forskjellen på serielån og annuitetslån er måten man nedbetaler lånet. Serielån betyr at du betaler like mye ned på selve lånet hver gang, men siden renta du betaler blir mindre etter hvert som lånet blir mindre, blir de månedlige kostnadene lavere over tid.

Med annuitetslån er summen du betaler hver måned den samme hele veien. I starten av lånet betaler du mest renter, og litt avdrag. Når tiden går, betaler du mindre renter og mer av lånet tilbake.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt