Annuitetslån eller serielån? Prøv vår annuitetskalkulator

08.06.21

Hva skal man velge av lånetype ved kjøp av bolig? Renteradar.no har sett nærmere på dette. Annuitetslån er et lån der du nedbetaler med samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Dette vil si at etterhvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.

Forskjellen på annuitetslån og serielån

Forskjellen på de to lånetypene handler om fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid. Siden du betaler samme beløp hver måned med et annuitetslån, finnes det forskjeller fra et serielån. Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned på lånet. Det vil si at renteandelen synker, mens avdragsdelen er den samme.

Annuitetslån

annuitetslån
I et annuitetslån er rente- og avdragsdelen i sum lik over hele lånets løpetid

Serielån

I et serielån er rentekostnaden fallende og avdragsdelen lik over hele lånets løpetid

Hvem passer lånet for?

Annuitetslån er mest vanlig å bruke fordi det er den mest forutsigbare låneformen. Dette er grunnen til at det har blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Det er også fordi mange gjerne ikke har råd til å betale de første beløpene til serielån fra start, og dermed velger annuitetslån.

Har du derimot mulighet til å betale de månedlige beløpene som serielån starter med, kan det lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid. Da vil du betale mindre renter.

Sjekk selv på vår annuitetskalkulator hvor mye du må betale hver måned, og under hele lånets løpetid.

Har du mer enn 60 % belåningsgrad, må du betale avdrag på lånet. Du kan først få et avdragfritt rammelån når belåningsgraden er under 60 %, mao. egenkapitalen din utgjør 40 % av markedsverdien på boligen.

For å finne ut hvor mye du kan låne til bolig, kan du lese innlegget vårt her. Vi i Renteradar.no finner den beste boliglånsrenten til ditt lån. Dersom du har funnet den beste renten på ditt lån, og i tillegg har valgt lånetypen som fungerer godt for deg, er du på god vei.

annuitetslån

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån der du betaler samme beløp hver måned i hele nedbetalingstiden (dersom renten holder seg uforandret gjennom hele løpetiden). Når du betaler ned låner blir renteandelen etter hvert mindre, og avdragsdelen blir høyere.

Hva er et serielån?

Et serielån er et lån der du betaler mindre per måned i lånets løpetid. Avdragsdelen vil være den samme gjennom hele nedbetalingstiden, men renteandelen vil synke.

Hva er lurt å tenke på når man velger lånetype?

Dette varierer basert på situasjonen din. Dersom du er sikker på at du vil ha en trygg og stabil inntekt gjennom hele nedbetalingstiden kan annuitetslån lønne seg. Vet du at du har høyere inntekt nå enn mot slutten av løpetiden kan et serielån være lurt å vurdere.