Annuitetslån eller serielån? Prøv vår annuitetskalkulator

15.07.20

Hva skal man velge av lånetype ved kjøp av bolig? Annuitetslån er et lån der du nedbetaler med samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Dette vil si at etterhvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.

Forskjellen på annuitetslån og serielån

Forskjellen på de to lånetypene handler om fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid. Siden du betaler samme beløp hver måned med et annuitetslån, finnes det forskjeller fra et serielån. Med et serielån betaler du mindre hver måned etterhvert som du betaler ned på lånet. Det vil si at renteandelen synker, mens avdragsdelen er den samme.

Annuitetslån

I et annuitetslån er rente- og avdragsdelen i sum lik over hele lånets løpetid

Serielån

I et serielån er rentekostnaden fallende og avdragsdelen lik over hele lånets løpetid

Hvem passer lånet for?

Annuitetslån er mest vanlig å bruke fordi det er den mest forutsigbare låneformen. Dette er grunnen til at det har blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Det er også fordi mange gjerne ikke har råd til å betale de første beløpene til serielån fra start, og dermed velger annuitetslån. Har du derimot mulighet til å betale de månedlige beløpene som serielån starter med, kan det lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid. Da vil du betale mindre renter.

Sjekk selv på vår lånekalkulator hvor mye du må betale hver måned, og under hele lånets løpetid. Det er mye penger å spare ved å være bevisst på hvor mye lånet ditt koster. Grunnet summene som er tilknyttet boliglån, er valget mellom serielån og annuitetslån en avgjørelse som burde være gjennomtenkt og regnet på, slik at du ikke betaler store unødvendige summer.

For å finne ut hvor mye du kan låne til bolig, kan du lese innlegget vårt her. Vi i Renteradar.no finner den beste boliglånsrenten til ditt lån. Dersom du har funnet den beste renten på ditt lån, og i tillegg har valgt lånetypen som fungerer godt for deg, er du på god vei.