Close sidebar

Forhandle med banken? Det kan gjøres med ett klikk

forhandle med banken

Forhandle med banken om lavere rente på boliglånet er ikke så vanskelig som mange tror. Data fra Renteradar viser at 4 av 5 boliglånskunder kan spare på boliglånet gjennom å forhandle med banken eller bytte til en bank med bedre tilbud. Med Renteradar kan du forhandle ned renten din med ett klikk.

Forhandle med banken – hvorfor?

Det er forventet at boliglånsrenten øker enda mer i 2023. Da gjelder det å ikke betale mer enn man må på boliglånet.

De fleste banker i Norge opererer med individuelle renter på boliglån. Det betyr at banken vurderer hver kunde individuelt når de setter renten på boliglånet. Bankene står helt fritt til å øke renten din så lenge de sender deg en varsling åtte uker før de øker renten. Det gjelder ikke kunder som har fastrente.

Noen få banker som for eksempel Bulder Bank, Sbanken og Nybygger, opererer med faktiske listepriser. Her vil alle kunder innenfor samme gruppe få samme rente. Det samme gjelder som oftest de som har fagforeningsavtale gjennom LOFavør, Akademikerne, YS eller Unio. For banker som kun bruker listepriser, hjelper det lite å forhandle med banken om bedre rente.

Forhandle med banken med Renteradars prutefunksjon

Mange boliglånskunder opplever det som utfordrende å kontakte banken sin for å prute ned renten. Bankrådgiverene har ofte mange “gode” argumenter for å beholde den nåværende renten og ikke senke den betydelig. Andre blir frustrerte over å vente i telefonkø for å forhandle renten igjen med kundesenteret eller rådgiveren.

Med Renteradar slipper du behovet for å forhandle med banken. Vår prutefunksjon gjør det mulig å forhandle med bare noen få klikk.

Forhandle med banken eller bytte bank?

Etter du har logget deg inn på Renteradar, får du oversikt over hva du kan spare, dine lånedetaljer og beste tilbud som gjelder for deg. Vi gir deg også to alternativer:

 • Se beste tilbud: Du får oversikt over topp 5 banker som har best tilbud for deg
 • Be banken din om et bedre tilbud: Ved å trykke på knappen får du mer informasjon om Renteradars forhandlingsfunksjon. Renteradar sender en tilpasset melding til banken din med nødvendige opplysninger og hvilke betingelser du kan få hos konkurrentene.
Hvor mye du kan spare på å forhandle med banken

Renteradars prutefunksjon

Dersom det finnes bedre tilbud i markedet enn den renten du har, kan du benytte deg av Renteradars prutefunksjon. Med bare noen få klikk kan du enkelt forhandle renten med din bank. I meldingen ber vi banken om å kontakte deg med tilbud om en lavere rente.

Renteradar tar et engangsbeløp for forhandlingsfunksjonen hvis du er kunde i en bank vi ikke har samarbeid med. For samarbeidsbanker er det banken din som tar kostnaden og funksjonen er gratis for deg. Betaler du for tjenesten får du også en utfyllende oppskrift på mail på hvordan du går frem når banken kontakter deg.

Hvor mye du kan spare på å forhandle med banken

Hva skjer videre?

Etter du har brukt prutefunksjonen bruker banken normalt et par dager på å svare, men vær oppmerksom på at det kan ta opptil to uker. Det er i praksis tre utfall som kan skje av forhandlingen:

 1. Banken matcher det beste tilbudet.
 2. Banken møter deg et sted på halvveien.
 3. Banken gir deg ikke en bedre rente.

Matcher de det beste tilbudet er det supert. I de to siste tilfellene bør du ikke gi deg, men forhandle mer eller bytte bank.

Tips og argumenter til å forhandle med banken

Skal du forhandle videre med banken din på egenhånd? Her får du noen gode tips og argumenter du kan bruke!

Tips:

 • Banken ønsker å beholde deg som kunde: Banken tjener godt på boliglånet ditt og ønsker gjerne å beholde deg som kunde. Derfor skal du ikke være redd for å forhandle med banken – de er vant til at kunder tar kontakt angående boliglånsrenten.
 • Ha en oversikt over konkurrentenes rente: Argumentet om at man har vært en lojal kunde er ikke alltid så effektivt. Ha en oversikt foran deg over hva den beste renten du kan få hos en annen bank er, og hvor mye renteforskjellen vil spare deg årlig. Det er ikke alltid banken vil matche den beste renten, men de bør i de fleste tilfeller være villige til å møtes halvveis et sted.
 • Det kan lønne seg å bytte bank: Det tar ikke lang tid å bytte bank. Hvis din nåværende bank ikke ønsker å møte kravet ditt bør du ta en vurdering om du heller skal flytte boliglånet ditt til en annen bank.

Argumenter:

 • Vis banken et boliglånstilbud fra en annen bank: Renteradar viser deg de beste tilbudene for deg, og hvor mye du kan spare på å prute eller bytte bank. Dette er et argument du burde bruke i forhandling med banken din. Banken kan argumentere med at din rente er bedre enn deres listepris, og derfor har du gode vilkår. Dette bør ikke godtas. Bankenes listepriser, bortsett fra medlemstilbud og digitale banker, er som regel mye høyere enn kundenes gjennomsnittsrenten.
 • Vurder verdien av banktjenester: Banken kan argumentere for høy rente basert på tilgjengelige tjenester som: rådgivning, banklokaler, spareprodukter, forsikring og lignende. Mange bankkunder besøker sjelden bankens fysiske lokaler eller snakker med sin bankrådgiver. Er det for eksempel verdt å betale 10 000 kroner mer i året for tilgang til disse tjenestene? Et godt motargument er å vise til det beste tilbudet i en bank som tilbyr lignende tjenester, og vise til hvor mye du kan spare de neste 12 månedene ved å flytte lånet dit.

Hvor mye kan man spare på å forhandle renten

Basert på våre estimater, har Renteradars brukere samlet spart over 200 millioner kroner ved å forhandle ned renten eller bytte bank. Estimatene tar utgangspunkt i renten for nye brukere, sammenlignet med de som logger seg på igjen noen dager etter å ha brukt tjenesten.

Fire av fem kan forhandle ned renten på boliglånet

Hele 80 % av boliglånskundene som bruker Renteradar får opp et bedre tilbud fra en annen bank enn de har i dag. I snitt kan hver bruker spare 110 000 kroner på boliglånet sitt. Noen banker matcher beste tilbudet det beste tilbudet i markedet, mens andre møter deg på “halvveien” hvis man bruker prutefunksjonen.

Boliglånskunder over 34 år har mest å spare

Bankene tilbyr ofte de beste rentene til førstegangskjøpere og kunder under 34 år for å få deg inn som kunde. De vet at nordmenn sjelden bytter bank. Når du passerer 34 år begynner mange banker å øke rentene. Dette på tross av at at man da har betalt ned en del på boliglånet og har lavere belåningsgrad.

Ikke la banken utnytte lojaliteten din. Banken din bør kjempe for å beholde deg som kunde, og den beste måten å forhandle på er å vise til bedre tilbud i andre banker.

FAQ – Vanlige spørsmål om Renteradar

Hvor mye kan jeg spare på å forhandle med banken?

Data fra Renteradar sine bruker viser at fire ut av fem kan få lavere boliglånsrente. I snitt kan hver bruker spare 110 000 kroner på boliglånet sitt. Her er det altså en god del å spare!

Hvordan fungerer prutefunksjonen?

Renteradar tar utgangspunkt i det beste tilbudet for deg. Benytter du prutefunksjonen lages det en automatisk melding som blir sendt til banken din, der det blir bedt om en lavere rente.

Hvordan skal jeg gå frem hvis banken ikke vil gi meg et bedre tilbud?

Da bør du forhandle videre med banken på egenhånd. Vil banken fortsatt ikke gi deg bedre rente kan du vurdere å bytte bank.

Hvordan bør jeg gå frem for å forhandle med banken på egenhånd?

Et godt tips er å ha en oversikt foran deg over hva den beste renten du kan få hos en annen bank er, og hvor mye du kan spare på å bytte bank. Husk at banken tjener godt på å ha deg som kunde og helst ønsker å beholde deg.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

 • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
 • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
 • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.