Forhandle med banken om lavere rente på boliglånet er ikke så vanskelig som mange tror. Data fra Renteradar viser at 4 av 5 boliglånskunder kan spare på boliglånet gjennom å forhandle med banken eller bytte til en bank med bedre tilbud. Med Renteradar kan du forhandle ned renten din med ett klikk.
Forhandle med banken – hvorfor?
Boliglånsrentene har økt som følge av flere renteøkninger fra Norges Bank i 2021 og 2022. Det er forventet at boliglånsrenten øker enda mer i 2023. Da gjelder det å ikke betale mer enn man må på boliglånet.
De fleste banker i Norge opererer med individuelle renter på boliglån. Det betyr at banken vurderer hver kunde individuelt når de setter renten på boliglånet. Bankene står helt fritt til å øke renten din så lenge de sender deg en varsling seks uker før de øker renten. Det gjelder ikke kunder som har fastrente.
Noen få banker som for eksempel Bulder Bank, Sbanken og Nybygger opererer med faktiske listepriser. Her vil alle kunder innenfor samme gruppe få samme rente. Det samme gjelder som oftest de som har fagforeningsavtale gjennom LOFavør, Akademikerne, YS eller Unio. For banker som kun bruker listepriser, hjelper det lite å forhandle med banken om bedre rente.
Forhandle med banken med Renteradars prutefunksjon
Mange boliglånskunder synes det er krevende å ringe banken sin for å forhandle ned renten. Ofte har kunderådgiverne mange «gode» argumenter for hvorfor renten din egentlig er ganske god og ikke trenger å være så mye lavere. Andre synes det er irriterende å sitte i telefonkø til kundesenteret eller kunderådgiver og forhandle renten atter en gang.
På Renteradar slipper du å forhandle med banken. Med prutefunksjonen vår kan du forhandle med et par klikk.
Forhandle med banken eller bytte bank?
Etter du har logget deg inn på Renteradar, får du oversikt over hva du kan spare, dine lånedetaljer og beste tilbud som gjelder for deg. Vi gir deg også to alternativer:
- Se beste tilbud: Du får oversikt over topp 5 banker som har best tilbud for deg
- Be banken din om et bedre tilbud: Ved å trykke på knappen får du mer informasjon om Renteradar forhandlingsfunksjon. Renteradar sender en tilpasset melding til banken din med nødvendige opplysninger og hvilke betingelser du kan få hos konkurrentene.

Renteradars prutefunksjon
Finnes det bedre tilbud i markedet enn renten du har, kan du bruke Renteradars prutefunksjon. Med et par klikk kan du enkelt forhandle på renten med banken din. I meldingen ber vi banken kontakte deg med tilbud om lavere rente.
Renteradar tar et engangsbeløp for forhandlingsfunksjonen hvis du er kunde i en bank vi ikke har samarbeid med. For samarbeidsbanker er det banken din som tar kostnaden og funksjonen er gratis for deg. Betaler du for tjenesten får du også en utfyllende oppskrift på mail på hvordan du går frem når banken kontakter deg.

Hva skjer videre?
Etter du har brukt prutefunksjonen bruker banken normalt et par dager på å svare, men vær oppmerksom på at det kan ta opptil to uker. Det er i praksis tre utfall som kan skje av forhandlingen:
- Banken matcher det beste tilbudet.
- Banken møter deg et sted på halvveien.
- Banken gir deg ikke en bedre rente.
Matcher de det beste tilbudet er det supert. I de to siste tilfellene bør du ikke gi deg, men forhandle mer eller bytte bank.
Tips og argumenter til å forhandle med banken
Skal du forhandle videre med banken din på egenhånd? Her får du noen gode tips og argumenter du kan bruke!
Tips:
- Banken tjener godt på boliglånet ditt og ønsker gjerne å beholde deg som kunde. Derfor skal du ikke være redd for å forhandle med banken – de er vant til at kunder tar kontakt angående boliglånsrenten.
- Ha en oversikt foran deg over hva den beste renten du kan få hos en annen bank er, og hvor mye renteforskjellen vil spare deg årlig. Det er ikke alltid banken vil matche den beste renten, men de bør i de fleste tilfeller være villige til å møtes halvveis et sted.
- Det tar deg ikke lang tid å bytte bank. Hvis din nåværende bank ikke ønsker å møte kravet ditt bør du ta en vurdering om du heller skal flytte boliglånet ditt til en annen bank.
Argumenter:
- Renteradar forteller deg hva beste renten for boliglånet ditt er, og hvor stor besparelse det tilsvarer. Dette er et argument du burde bruke inn mot banken din.
- Banken vil nok forsøke å begrunne en høy rente med alt du har tilgang til som kunde hos dem: et bredt produktspekter med rådgivning, filialer, spareprodukter, forsikring og lignende. Et godt motargument er å vise til beste tilbud i en bank med bredt produktspekter, og vise til hvor høy besparelse du kan få de neste 12 månedene ved å flytte lånet dit.
Hvor mye kan man spare på å forhandle renten
Våre estimater viser at Renteradars brukere har spart over 200 millioner kroner til sammen på forhandle ned renten eller bytte bank. Estimatene er basert på hvilken rente nye brukere har i forhold til de som logger seg på igjen noen dager etter å ha brukt tjenesten.
Fire av fem kan forhandle ned renten på boliglånet
Hele 80 % av boliglånskundene som bruker Renteradar får opp et bedre tilbud fra en annen bank enn de har i dag. I snitt kan hver bruker spare 110 000 kroner på boliglånet sitt. Noen banker matcher beste tilbudet det beste tilbudet i markedet mens andre møter deg på «halvveien» hvis man bruker prutefunksjonen.

Boliglånskunder over 34 år har mest å spare
Bankene tilbyr ofte de beste rentene til førstegangskjøpere og kunder under 34 år for å få deg inn som kunde. De vet at nordmenn sjelden bytter bank. Når du passerer 34 år begynner mange banker å øke rentene. Dette på tross av at at man da har betalt ned en del på boliglånet og har lavere belåningsgrad.
Ikke la banken utnytte lojaliteten din. Banken din bør kjempe for å beholde deg som kunde, og den beste måten å forhandle på er å vise til bedre tilbud i andre banker.

FAQ – Vanlige spørsmål om Renteradar
Data fra Renteradar sine bruker viser at fire ut av fem kan få lavere boliglånsrente. I snitt kan hver bruker spare 110 000 kroner på boliglånet sitt. Her er det altså en god del å spare!
Renteradar tar utgangspunkt i det beste tilbudet for deg. Benytter du prutefunksjonen lages det en automatisk melding som blir sendt til banken din, der det blir bedt om en lavere rente.
Da bør du forhandle videre med banken på egenhånd. Vil banken fortsatt ikke gi deg bedre rente kan du vurdere å bytte bank.
Et godt tips er å ha en oversikt foran deg over hva den beste renten du kan få hos en annen bank er, og hvor mye du kan spare på å bytte bank. Husk at banken tjener godt på å ha deg som kunde og helst ønsker å beholde deg.

Markedssjef i Renteradar.no
15 års erfaring fra DNB Markets. Siviløkonom, NHH