Hvordan søke boliglån? Enten det er ditt første boligkjøp eller du vurderer å bytte bank, gir vi i Renteradar deg stegene for å sikre at du får det lånet som gir deg best betingelser.
Hvordan søke boliglån – hvor starter man?
Enten du har boliglån fra før eller ikke, er det lønnsomt å være oppmerksom på de ulike tilbudene som finnes på markedet. Ved å bruke Renteradar får du enkelt får oversikt over de beste tilbudene og sammenligne hvilken bank som kan gi deg de beste betingelsene.
Hvordan søke boliglån som førstegangskjøper
- Gå inn på Renteradar: Start ved å fylle inn informasjon i vår tjeneste for førstegangskjøpere. Vi gir deg en oversikt over hvor mye du kan låne og kjøpe for. Vurderingen er basert på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
- Se de beste bankene for deg: Sjekk deretter de beste tilbudene for deg fra banker som tilbyr lån der du ønsker å kjøpe bolig. Du får også en oversikt over rentene hos andre banker.
- Bli kontaktet: Trykk på «Få tilbud». Innen fem dager vil bankene ta kontakt for å rådgi deg videre på boliglån eller finansieringsbevis. Det kan være forskjellig om og hvor mye bankene ønsker å gi deg i lån. Sammenlign de ulike tilbudene nøye, inkludert renter, andre betingelser og vilkår. Slik sparer du tid og får et bedre utvalg av tilbud.
Hvordan søke boliglån for deg som har lån fra før
- Logg inn på Renteradar: Velg banken der du har boliglån og logg inn på Renteradar. Her får du oversikt over boliglånet ditt og ser de beste tilbudene for deg fra ulike banker.
- Klikk deg inn på bankens nettside: Etter å ha valgt en bank trykker du enten på linken på Renteradar eller klikker deg inn på bankens digitale skjemaer for å søke om lån.
- Gå til bankens søknadsskjema: I bankens digitale søknadsskjema fyller du ut nødvendig informasjon om lånet og din økonomiske situasjon. Etter at du har sendt inn søknaden, er det bare å vente på svar fra banken.
Egenkapitalkravet senkes til 10 % fra 2025
Fra 2025 reduseres kravet til egenkapital for boliglån fra 15 % til 10 %. Dette gir flere muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Skal du for eksempel kjøpe en bolig til 4 millioner kroner, trenger du nå kun 400 000 kroner i egenkapital, mot tidligere 600 000 kroner. Endringen er positiv for unge og førstegangskjøpere, men kan også føre til økt etterspørsel og høyere boligpriser.
Bankenes informasjonskrav for boliglånsøknad
Bankene vil kreve diverse informasjon når du søker om boliglån. Dette inkluderer informasjon om din inntekt, formue og gjeld. Bankene vil kreve samtykke til å hente inn nødvendig økonomisk informasjon fra Altinn og Gjeldsregisteret. Dette er nødvendig for å få et helhetlig bilde av din økonomiske situasjon og tilby deg de beste lånebetingelsene. Det vil også være nødvendig å ha eller opprette BankID.
Flytte eksisterende lån
Når du skal flytte lånet ditt fra en bank til en annen tilbyr bankene ofte et uforpliktende lånetilbud gjennom BankID. Etter at du og eventuell medlåntaker har gitt samtykke via BankID, får banken tilgang til opplysninger som lønn, formue og kredittinformasjon.
Etter du har sendt inn søknadsinformasjonen elektronisk, vil banken vanligvis ta kontakt innen kort tid for å gi deg mer informasjon om lånevilkårene og de neste trinnene i prosessen.
Øke boliglånet
Dersom du skal øke boliglånet ditt i nåværende eller ny bank vil de hente diverse informasjon om lønn, formue og kredittinformasjon gjennom BankID. De vil også kreve en oppdatert takst eller verdivurdering av boligen, som ikke er eldre enn seks måneder. Skal du kjøpe en ny bolig må du også vise frem salgsoppgaven eller prospektet for denne.
Det er vanlig at bankene vil vite hvorfor du ønsker å øke lånet, for eksempel om det er for å finansiere renoveringer, kjøpe en annen bolig eller av andre årsaker. Banken vil også vurdere dokumentasjon av eventuelle endringer i inntekt, verdiøkning på bolig, og lignende faktorer for å vurdere om det er mulighet for å øke boliglånet.
Låne for første gang
- Betalingskapasitet: Banken vil kreve bevis på at du har en stabil inntekt som gir deg kapasitet til å dekke både renter og avdrag på lånet, i tillegg til daglige utgifter. Dette inkluderer vanligvis dokumentasjon som arbeidskontrakt og de to siste lønnsslippene dine. Husk også å inkludere eventuelle ekstrainntekter. Banken vil vurdere om du tåler en rente på 7 % og en renteøkning på 3 prosentpoeng av total gjeld.
- Økonomisk situasjon: Banken vil også sjekke din økonomiske historie, inkludert eventuelle betalingsanmerkninger eller inkassosaker, som kan påvirke sjansene dine for å få boliglån. Hvis du har forbedret din økonomiske situasjon og betalt ned gjeld, kan dette imidlertid hjelpe deg.
- Egenkapital: Ifølge boliglånsforskriften må du ha minst 10 prosent egenkapital for å få boliglån. Dette betyr at du kan låne opptil 90 prosent av boligens totale kostnad. For eksempel, hvis du ønsker å kjøpe en bolig til 4 millioner kroner, må du ha minimum 400 000 kroner i egenkapital. Husk at denne egenkapitalen også må dekke andre kostnader som dokumentavgift.
- Alternativer for egenkapital: Hvis du ikke har klart å spare nok egenkapital, kan foreldrene dine stille sin egen bolig som sikkerhet, kalt kausjon, eller bli medlåntakere, som betyr at de deler ansvaret for lånet med deg.
- Gjeldsbegrensning: Ifølge utlånsforskriften kan den totale gjelden din ikke overstige fem ganger inntekten din når du søker om boliglån. Dette inkluderer all gjeld, inkludert studielån, billån og forbrukslån.
Søknad om boliglån har blitt enklere med BankID
Søknadsprosessen for boliglån er blitt enklere med BankID. Du kan raskt og sikkert bekrefte identiteten din uten papirarbeid og ventetid. Med BankID signerer du søknader og verifiserer identiteten din digitalt.
I tillegg har mye av den nødvendige informasjonen for å vurdere lånesøknaden din blitt tilgjengelig elektronisk, inkludert økonomiske opplysninger fra Gjeldsregisteret.
Hvor lang tid tar det å søke om boliglån?
Mange tenker at å bytte bank eller søke om boliglån er en tidkrevende prosess, men det er det altså ikke. Gjennomsnittlig tar det mellom 4-15 minutter å søke boliglån hos de ulike bankene.
Bank | Cirka tidsbruk for lånesøknad |
---|---|
Bulder Bank | 4 min |
Storebrand Bank | 10 min |
Fana Sparebank | 15 min |
Sparebank Øst | 15 min |
Sandnes Sparebank | 15 min |
Landkreditt Bank | 15 min |
Danske Bank | 10 min |
Handelsbanken | 15 min |
Nordea | 15 min |
Sbanken | 8 min |
Sparebank 1-bankene | 10 min |
Oppdatert verdivurdering av bolig kan gi bedre lånevilkår
En oppdatert verdivurdering av din bolig kan potensielt gi deg bedre lånevilkår, som lavere rente. Dersom du vurderer å søke om lån i en ny bank, kan det være lurt å undersøke om verdien på boligen din har økt. Dette kan føre til en reduksjon i din belåningsgrad, som igjen kan påvirke de lånebetingelsene du blir tilbudt. Logg deg inn på Renteradar for å se en estimert verdien på din bolig og beregne belåningsgraden din. Renteradar benytter seg av data fra tjenesten Hjemla for estimat på din boligverdi.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Nei, på grunn av BankID er prosessen ganske effektiv og enkel. Mesteparten av informasjon som banken trenger for lånesøknaden innhentes automatisk.
Enten du søker for første gang eller har boliglån fra før, kan du bruke vår tjeneste Renteradar for å finne de beste tilbudene for deg.
Vår undersøkelse viser at det tar mellom 4 og 15 minutter, avhengig av hvilken bank du søker hos.
Med vår tjeneste for førstegangskjøpere kan du be om tilbud fra bankene. Bankene vil deretter kontakte deg med sine tilbud, slik at du kan vurdere og velge det som passer best for deg.
En god start er å gå inn på Renteradar, enten vår tjeneste for førstegangskjøpere eller tjenesten vår for de som har boliglån fra før. På denne måten kan du enkelt se hvilke banker som kan gi deg de beste tilbudene. Deretter kan du trykke deg videre fra Renteradar eller gå inn på bankens nettside og fylle ut et digitalt søknadsskjema. Dette tar som regel ikke mer enn 15 minutter. Dette er ikke en bindene søknad.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.