Hva er rente? Topp 6 ting du bør vite om renter

hva er rente

Rente er et begrep man hører hele tiden. Men hva er egentlig rente? Kort fortalt er det kostnaden for å låne penger. Renteradar gir deg oversikt over topp seks ting du bør vite om renter.

1. Hva er renter?

Rente er kort fortalt den kostnaden man betaler for å låne penger. Låner man penger er renten det den som låner må betale ekstra til den man låner av. På samme måte tjener man penger ved å la penger stå i banken – da «låner» banken penger av deg, og må dermed betale deg renter.

Du kan tenke på det som en slags leiekostnad for penger. I tillegg øker renten jo høyere risiko lånet utgjør. Har du god belåningsgrad og stiller med god nok egenkapital har banken mulighet til å gi deg bedre rente – da det utgjør lavere risiko for banken.

Siden september 2021 har styringsrenten økt flere ganger. Dette har ført til at flere banker har satt opp boliglånsrenten for sine kunder. Når styringsrenten øker vil bankene også heve boliglånsrenten. Boliglånsrenten er forventet å nærmere 6 % i slutten av 2023. Les mer om hvordan du kan forberede deg her.

Hva er rente – de viktigste faktorene som avgjør renten:

  1. Rentenivået i det landet du bor i. I Norge er rentenivået styrt av Norges Bank sin styringsrente. Den er utgangspunktet for Nibor som er renten som norske banker må betale for å låne penger i en kort periode.
  2. Godtgjørelse for risikoen långiveren påtar seg ved å låne bort penger. Er risikoen høy er også renten høyere. For eksempel er renten på forbrukslån høyere enn boliglån siden risikoen til banken for tap er høyere for forbrukslån.
  3. Bankenes innlånskostnad. Bankene må betale en margin over Nibor for å låne penger i markedet. Denne kostnaden kan variere.
  4. Bankenes ønske om fortjeneste. Når alle faktorer en hensyntatt legger bankene på en margin for å oppnå en fortjeneste på lånet. Flere norske banker tjener godt på boliglånet ditt.

metall, penger, knapp, krone, penger, sølv, valuta, mynt, 1, 5, rik, mynter, rikdom, norske kroner, Bildet In PxHere

Bruk Renteradar for å finne den beste boliglånsrenten

Husk at du alltid kan bruke tjenesten vår til å sammenligne din nåværende boliglånsrente mot markedets beste tilbud! Logg inn med BankID. På få minutter får du full oversikt over boliglånsrenten din, hvor mye du kan spare og tilbud fra andre banker.

Tilbyr andre banker en bedre rente, hjelper vi deg med å prute i nåværende bank, eller hjelper deg i prosessen med å bytte bank. Det har aldri vært enklere å få en bedre boliglånsrente.

2. Hvordan beregnes renter på lån?

Rente skrives i prosent. Dette kalles for rentesats eller rentefot. Et boliglån kan for eksempel ha en rente på 5,0 % p.a. Dette betyr at renten din er 5,0 % per år.

Låner du for eksempel 1 000 kroner og renten er på 10 %, så utgjør renten 100 kroner. Etter ett år skylder man derfor 1 100 kroner.

hva er rente?

3. Hva er renters rente

Hvis du har penger stående flere år i banken kan man regne ut hva renters rente blir etter X antall år. Renters rente-effekten oppstår ved at renter på beløpet du først har satt inn i banken blir lagt til i summen som utgjør grunnlaget for renteberegningen. Dette betyr at du får renter på renten du tidligere har spart opp. På denne måten får du en eksponensiell vekst.

Her får du et eksempel:

La oss si at du setter inn 10 000 kroner med en rente på 5 % p.a. Etter et år vil dine første 10 000 kroner vil fortsatt stå i banken, men du vil i tillegg ha fått 500 kroner i renteinntekter. Etter to år vil både de 10 000 kroner du først satte inn vil stå der, pluss de 500 kronene i renteinntekter. Renteinntekten vil bli regnet ut i fra begge disse summene, og vil utgjøre 525 kroner. 25 kroner er altså rente på renten du fikk første året.

4. Forskjellen på effektiv og nominell rente

Det er viktig å lære seg forskjellen på effektiv og nominell rente. Kort fortalt er nominell rente den satsen på lånet som oppgis uten provisjoner, gebyrer og lignende. Effektiv rente er den totale prisen som du må betale for lånet. Dette inkluderer altså gebyrer og andre innbetalinger.

Noen banker prøver å oppgi nominell rente istedenfor effektiv rente når de gir deg et lånetilbud. Dette er derfor viktig å følge med på når du sammenligner boliglånsrente. Nominell rente ser alltid lavere ut enn effektiv rente på papiret, ettersom det ikke inkluderer tilleggskostnader.

Du kan bruke vår kalkulator til høyre for å regne ut effektiv rente. Fyll inn blant annet lånebeløp, etableringsgebyr, nedbetalingstid og nominell rente.

5. Flytende rente og fastrente

Det er også viktig å vite forskjell på fast og flytende rente. Lån med flytende rente følger markedsrenten. Dersom rentenivået går opp får du høyere lånekostnader. Går rentenivået derimot ned vil du få lavere lånekostnader.

Tradisjonelt sett er det gunstigste alternativet å ha flytende rente. Likevel kan en fastrenteavtale være lønnsomt dersom du binder renten på riktig tidspunkt.

Med et fastrentelån binder du renten på lånet ditt i en avtalt periode, normalt 3, 5 eller 10 år. Fastrentelån passer utmerket dersom du ønsker forutsigbarhet. Du betaler det samme på lånet ditt hver måned, selv om markedsrenten svinger. Er det viktig for deg å ha forutsigbare lånekostnader kan fastrentelån være det beste alternativet.

Å finne riktig tidspunkt å binde renten på er svært vanskelig. Vi anbefaler derfor at du heller fokuserer din økonomiske situasjon, og hvor rustet du er for eventuelle renteøkninger. Er du dårlig rustet for renteøkninger kan det være lurt å binde renten på hele eller deler av boliglånet.

Dersom du har god økonomi, kan et godt alternativ være å velge flytende rente, men samtidig legge av sparepenger slik at man er forberedt på eventuelle fremtidige renteøkninger.

6. Risikopåslag på rente

Lånetypene som innebærer minst risiko har ofte lavest rente. Det ser man på ordinært boliglån, for eksempel. Har du i tillegg god belåningsgrad, eller har med en medlåntaker eller kausjonist, kan du få enda lavere boliglånsrente.

En type lån som har høyere rente enn boliglån er billån. Sikkerheten til banken er dårligere ettersom det er en bil og ikke bolig.

Forbrukslån har enda høyere rente enn boliglån og billån, da det innebærer høyere risiko. Banken har da normalt ikke noe pant for lånet. Det som likevel er dyrest når det kommer til renter og gebyrer er kredittkort.

I tabellen nedenfor ser du en oversikt med renteeksempler på de ulike lånetypene. Tabellen inneholder cirka intervall på hva rentene er per desember 2023. Renten varierer fra bank til bank, så det er viktig å huske på at dette bare er eksempler.

Hva er rente? Se renteeksempler.

Type produktLav RenteHøy rente
Innskudd (med bruksbegrensninger)0 %3,83 %
Ordinært boliglån4,09 %7,44 %
Billån 6,02 %33,03 %
Forbrukslån8,14 %26,38 %
Kredittkortgjeld16,82 %50,82 %
Type produktLav RenteHøy rente
Innskudd (med bruksbegrensninger)0 %4,34 %
Ordinært boliglån5,50 %6,50 %
Billån6,96 %18,87 %
Forbrukslån10,58 % 28,38 %
Kredittkortgjeld16,82 %50,82 %

FAQ – Hva er rente?

Hva er rente?

Rente er den kostnaden du må betale for å låne penger. Renten er kostnader som låntaker må betale ekstra til långiver for å få lov til å låne penger. På samme måte må banken gi deg renteinntekter dersom du har penger i banken, da de «låner» penger fra deg.

Hva er renters rente?

Renters rente er når du får renteinntekter på allerede opptjente renter. Beløper du først har satt inn i banken vil bli lagt til i summen som utgjør grunnlaget for renteberegningen.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Nominell rente er den renten som oppgis uten provisjoner og andre gebyrer, mens den effektive renten inkluderer disse kostnadene. Noen banker oppgir rentesatser i effektiv rente, og andre i nominell rente, og det er derfor viktig å vite forskjellen når du skal sammenligne rentesatser.

Hvordan finner jeg den billigste boliglånsrenten?

tjenesten vår kan du se de beste tilbudene for deg. Vi sammenligner din boliglånsrente mot markedets beste tilbud, og gjør det lett for deg å forhandle deg til best mulig rente.

Hva er rente p.a?

P.a står for pro anno, som betyr hvert år. Rente p.a betyr altså årlig rente. Er renten din oppgitt som 5,0 % p.a, betyr det at renten din er 5,0 % per år.

Hva er en vanlig boliglånsrente?

Det varierer, hvertfall nå som det har vært mye renteøkninger. Renteradar er alltid oppdatert og viser deg din rente sammenlignet med snittet og markedets beste.

Gjør som 150 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.