Rente er et ord vi hører ofte, men hva betyr det egentlig? Kort fortalt er det kostnaden for å låne penger. Vi i Renteradar gir deg oversikt over topp seks ting du bør vite om renter.
1. Hva er renter?
Rente er kort fortalt den kostnaden man betaler for å låne penger. På samme måte tjener man penger ved å la penger stå i banken – da «låner» banken penger av deg, og må dermed betale deg renter.
Du kan tenke på det som en slags leiekostnad for penger. I tillegg øker renten jo høyere risiko lånet utgjør. Har du god belåningsgrad og stiller med god nok egenkapital har banken mulighet til å gi deg bedre rente – da det utgjør lavere risiko for banken.
Renten har økt mange ganger de siste årene, som har gitt høye boliglånsrenter. Da lønner det seg å ikke betale mer enn nødvendig på boliglånet. Sjekk om du kan få lavere rente på Renteradar.
Hva er rente – de viktigste faktorene som avgjør renten:
- Rentenivået i det landet du bor i: I Norge er rentenivået styrt av Norges Bank sin styringsrente. Den er utgangspunktet for Nibor som er renten som norske banker må betale for å låne penger i en kort periode.
- Er risikoen høy er også renten høyere: For eksempel er renten på forbrukslån høyere enn boliglån siden risikoen til banken for tap er høyere for forbrukslån.
- Bankenes innlånskostnad: Bankene må betale en margin over Nibor for å låne penger i markedet. Denne kostnaden kan variere.
- Bankenes ønske om fortjeneste: Bankene legger på en ekstra margin for å oppnå fortjeneste på lånet.
Finn den beste boliglånsrenten
Ikke betal mer enn du må på boliglånet! Sjekk om du har en konkurransedyktig rente på Renteradar. Vi hjelper deg med å forhandle på renten din og viser de beste banktilbudene for deg.
2. Hvordan beregnes renter på lån?
Rente skrives i prosent. Dette kalles for rentesats eller rentefot. Et boliglån kan for eksempel ha en rente på 5,0 % p.a. Dette betyr at renten din er 5,0 % per år.
Låner du for eksempel 1 000 kroner og renten er på 10 %, så utgjør renten 100 kroner. Etter ett år skylder man derfor 1 100 kroner.
3. Hva er renters rente
Hvis du har penger stående flere år i banken kan man regne ut hva renters rente blir etter X antall år. Renters rente-effekten oppstår ved at renter på beløpet du først har satt inn i banken blir lagt til i summen som utgjør grunnlaget for renteberegningen. Dette betyr at du får renter på renten du tidligere har spart opp. På denne måten får du en eksponensiell vekst.
Her er et eksempel:
La oss si at du setter inn 10 000 kroner med en rente på 5 % p.a. Etter et år vil dine første 10 000 kroner vil fortsatt stå i banken, men du vil i tillegg ha fått 500 kroner i renteinntekter. Etter to år vil både de 10 000 kroner du først satte inn vil stå der, pluss de 500 kronene i renteinntekter. Renteinntekten vil bli regnet ut i fra begge disse summene, og vil utgjøre 525 kroner. 25 kroner er altså rente på renten du fikk første året.
4. Forskjellen på effektiv og nominell rente
Det er viktig å lære seg forskjellen på effektiv og nominell rente. Kort fortalt er nominell rente den satsen på lånet som oppgis uten provisjoner, gebyrer og lignende. Effektiv rente er den totale prisen som du må betale for lånet. Dette inkluderer altså gebyrer og andre innbetalinger.
Noen banker prøver å oppgi nominell rente istedenfor effektiv rente når de gir deg et lånetilbud. Dette er derfor viktig å følge med på når du sammenligner boliglånsrente. Nominell rente ser alltid lavere ut enn effektiv rente på papiret, ettersom det ikke inkluderer tilleggskostnader.
Du kan bruke vår kalkulator til høyre for å regne ut effektiv rente. Fyll inn blant annet lånebeløp, etableringsgebyr, nedbetalingstid og nominell rente.
5. Flytende rente og fastrente
Det er også viktig å vite forskjell på fast og flytende rente. Lån med flytende rente følger markedsrenten. Dersom rentenivået går opp får du høyere lånekostnader. Går rentenivået derimot ned vil du få lavere lånekostnader.
Fastrente er mer forutsigbart
Med et fastrentelån binder du renten på lånet ditt i en avtalt periode, normalt 3, 5 eller 10 år. Fastrentelån passer utmerket dersom du ønsker forutsigbarhet. Du betaler det samme på lånet ditt hver måned, selv om markedsrenten svinger. Er det viktig for deg å ha forutsigbare lånekostnader kan fastrentelån være det beste alternativet.
En fastrenteavtale kan være lønnsomt dersom du binder renten på riktig tidspunkt. Å finne riktig tidspunkt å binde renten på er svært vanskelig. Vi anbefaler derfor at du heller ser på din økonomiske situasjon, og hvor rustet du er for eventuelle renteøkninger.
Flytende rente er vanligst
Historisk sett har det gunstigste alternativet vært å ha flytende rente. En flytende boliglånsrente justeres etter styringsrenten satt av Norges Bank. Bankene setter den flytende renten individuelt for hver boliglånskunde, med unntak av noen digitale banker. Rentene kan derfor variere, og det er lurt å følge med på at man ikke betaler for mye. Det kan du enkelt få oversikt over på Renteradar. Vi sammenligner renten din med snittet og markedets beste.
6. Risikopåslag på rente
Lånetypene som innebærer minst risiko har ofte lavest rente. Det ser man på ordinært boliglån, for eksempel. Har du i tillegg god belåningsgrad, eller har med en medlåntaker eller kausjonist, kan du få enda lavere boliglånsrente.
En type lån som har høyere rente enn boliglån er billån. Sikkerheten til banken er dårligere ettersom det er en bil og ikke bolig.
Forbrukslån har enda høyere rente enn boliglån og billån, da det innebærer høyere risiko. Banken har da normalt ikke noe pant for lånet. Det som likevel er dyrest når det kommer til renter og gebyrer er kredittkort.
I tabellen nedenfor ser du en oversikt med renteeksempler på de ulike lånetypene. Tabellen inneholder cirka intervall på hva rentene er per mars 2024. Renten varierer fra bank til bank, så det er viktig å huske på at dette bare er eksempler.
Hva er rente? Se renteeksempler.
Type produkt | Lav Rente | Høy rente |
---|---|---|
Innskudd (med bruksbegrensninger) | 0 % | 5 % |
Ordinært boliglån | 5,50 % | 6,50 % |
Billån | 6,96 % | 18,87 % |
Forbrukslån | 10,58 % | 28,38 % |
Kredittkortgjeld | 16,82 % | 50,82 % |
FAQ – Hva er rente?
Rente er den kostnaden du må betale for å låne penger. Renten er kostnader som låntaker må betale ekstra til långiver for å få lov til å låne penger. På samme måte må banken gi deg renteinntekter dersom du har penger i banken, da de «låner» penger fra deg.
Renters rente er når du får renteinntekter på allerede opptjente renter. Beløper du først har satt inn i banken vil bli lagt til i summen som utgjør grunnlaget for renteberegningen.
Nominell rente er den renten som oppgis uten provisjoner og andre gebyrer, mens den effektive renten inkluderer disse kostnadene. Noen banker oppgir rentesatser i effektiv rente, og andre i nominell rente, og det er derfor viktig å vite forskjellen når du skal sammenligne rentesatser.
På tjenesten vår kan du se de beste tilbudene for deg. Vi sammenligner din boliglånsrente mot markedets beste tilbud, og gjør det lett for deg å forhandle deg til best mulig rente.
Det varierer, hvertfall nå som det har vært mye renteøkninger. Renteradar er alltid oppdatert og viser deg din rente sammenlignet med snittet og markedets beste.
Det vil være individuelt basert på faktorer som belåningsgrad, alder og bosted. På Renteradar forteller vi deg om du har en god eller dårlig rente ved å sammenligne renten din med snittet og markedets beste.
P.a står for pro anno, som betyr hvert år. Rente p.a betyr altså årlig rente. Er renten din oppgitt som 5,0 % p.a, betyr det at renten din er 5,0 % per år.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.