Feil formuesverdi kan gi skattesmell – sjekk reglene her

Hva er egentlig formuesverdi, og hvordan beregner man det på egen bolig? Renteradar har sett nærmere på akkurat dette. Formuesverdi er et skattebegrep, som først og fremst betyr noe for formueskatten din.

Hva er formuesverdi?

Formuesverdi er kanskje mer kjent som ligningsverdi, som det byttet navn fra i 2017. Formuesverdi brukes blant annet av Skatteetaten for å regne ut formueskatt. Formuesverdi er verdien av eiendelene dine, som bolig, bil, sparekonto og andre eiendeler, fratrukket eventuell gjeld du har, som lån eller kredittkortgjeld.

All eiendom i Norge er skattepliktig, og beskatningen skjer som regel gjennom formueskatt. Noen kommuner har i tillegg til dette eiendomsskatt. Det er en vanlig feil å blande formuesverdi med markedsverdi og boligverdi, men disse to er mye høyere enn formuesverdien. Formuesverdien skrives som en prosentandel av boligverdien.

Hvordan finner jeg boligens formuesverdi?

Som hovedregel kan du regne ut formuesverdien på boligen din her. Allikevel er det verdt å lære seg litt om hvordan verdien endres basert på om det er primærbolig eller sekundærbolig.

Primærbolig

På primærboliger settes formuesverdien til 25 % av den antatte markedsverdien. Dette baseres på en fastsatt kvadratmeterpris. Statistisk Sentralbyrå har beregninger som brukes til å fastsette kvadratmeterprisen hvert år. Det differensieres ikke mellom ulike tomtestørrelser, da verdien av tomten ligger i boligprisen.

For eksempel: Hvis kvadratmeterprisberegningen på en bolig er 5 millioner kroner, så vil formuesverdien bli på 1,25 millioner kroner.

Sekundærbolig

Formuesverdien for sekundærboliger beregnes annerledes enn for primærboliger. Den utgjør 95 prosent av den antatte markedsverdien. Hvis en bolig har en beregnet kvadratmeterpris på 5 millioner kroner, vil formuesverdien være 4,75 millioner kroner.

Hvordan påvirker formuesverdien skatten?

Formuesverdien er en faktor i beregningen av formueskatten din, og den påvirker også skatteprosenten som står oppført på skattekortet ditt. Ved årets slutt blir eiendelene dine brukt til å beregne formueskatten. Det er viktig å dobbeltsjekke at formuesverdien som er oppgitt i selvangivelsen, er korrekt.

All annen gjeld du har, som for eksempel fellesgjeld på bolig, trekkes fra formuesverdien og annen formue når formueskatten skal regnes ut. Noen kommuner tar også utgangspunkt i formuesverdien når de regner ut eiendomsskatt.

Hvordan klager jeg?

Dersom du mener at skattemyndighetene har regnet ut feil formuesverdi, har du rett til å klage. Er verdien satt til mer enn 30 % av markedsverdien har du rett til å få den nedsatt. Ved å klage kan du få satt ned verdien til 30 % av markedsverdien på vanlige primærboliger, og 84 % på sekundærboliger. For å klage til skattemyndighetene må dokumentasjonen din være nyere enn ett år. Skattemyndighetene må gjøre en verdivurdering eller takst som dokumenterer verdiene.

Formuesverdi på biler

Hvordan verdsettes biler? Verdien fastsettes ut i fra listepris og årsmodell. Normalt sett er skattemeldingen din fylt ut med det som har blitt rapportert inn. Det er likevel viktig å sjekke at alt er riktig.

For å finne bilens formuesverdi må du gjøre følgende:

  1. Finn listeprisen. Dette kan du enkelt gjøre her. Finner du ikke bilen din på listen må du kontakte forhandler eller hovedimportør.
  2. Bilens formuesverdi regnes ut ved å ta denne listeprisen som ny og plusse på ekstrautstyr.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål om formuesverdi

Hva er formuesverdi?

Dette er et begrep som brukes for å regne ut formueskatt. Du finner formuesverdien på skattemeldingen din.

Hvordan beregner jeg formuesverdi?

Du kan bruke denne kalkulatoren. Det er også verdt å merke seg at formuesverdien endres basert på om det er primær- eller sekundærbolig.

Hvorfor er formuesverdi viktig?

Ligningsverdien påvirker hvor mye skatt du skal betale. Derfor er det viktig å alltid dobbeltsjekke at det står riktig verdi oppført på selvangivelsen. Du har rett til å klage dersom du mener noe er feilkalkulert.

Hvilke regler endres angående formuesverdi?

I statsbudsjettet legges det opp for at folk med dyrere primærboliger skal betale mer i formuesskatt. Boliger over ti millioner kroner blir verdsatt til 70 %, istedet for satsen før 2023 på 50 %.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt