Gjeldsregisteret – Derfor burde du sjekke gjelden din

Du har kanskje sett på Luksusfellen at deltakerne klipper kredittkortene sine for å rydde opp i gjelda. Da er det Gjeldsregisteret som trenger en opprydning. Renteradar ser nærmere på Gjeldsregisteret og hvorfor du bør logge inn for å sjekke hvilken usikret gjeld som er registrert på deg.

Tre grunner for å sjekke deg selv i Gjeldsregisteret:

  • Du skal søke boliglån eller refinansiere, og lurer på om du har gjeld innenfor maksgrensen på fem ganger årsinntekten før du kontakter banken.
  • Du er usikker på hvor mange kredittkort du har, og/eller hvilken beløpsgrense hvert kort har.
  • Du lurer på hvor mye du har delbetalt på de ulike kredittkortene dine.

Få oversikt over din gjeld

Med refinansieringstjenesten vår hjelper vi deg med å få full oversikt over dine forbrukslån og kredittkort, og hjelp til refinansiering av våre samarbeidspartnere. Vi henter informasjon

Andre gjeldsregistre

Alle kredittkort og forbrukslån, som en potensiell «luksusfelle», finner du i Gjeldsregisteret. Det finnes tre aktører hvor du som privatperson kan sjekke din egen forbruksgjeld:

Alle tre viser noenlunde de samme dataene og har samme formål. Renteradar anbefaler Gjeldsregisteret AS, fordi det er mest brukervennlig, og bruker derfor dette som eksempel videre.

Formål med det nye Gjeldsregisteret

I 2019 ble Gjeldsregisteret AS etablert i tråd med Gjeldsinformasjonsloven. Registeret samler informasjon om usikret gjeld og har som mål å hjelpe banker og finansforetak med bedre kredittvurdering og lavere risiko for betalingsproblemer. For privatpersoner gir gjeldsregisteret det enkelt å få en oversikt av egen forbruksgjeld på ett sted.

Før Gjeldsregisteret kom, manglet det en samlet oversikt over usikret gjeld, noe som kunne føre til at låntakere fikk unaturlig høy gjeld fordi forskjellige kreditorer ikke var klar over hvor mye usikret gjeld låntaker allerede hadde.

Innhold i gjeldsregisteret: Usikret gjeld eller sikret gjeld?

Gjeldsregisteret inneholder kun usikret gjeld som forbrukslån og kredittkort. Dette er gjeld som ikke har sikkerhet (pant) i eiendeler, og som innebærer større risiko for kreditor.

Det motsatte, sikret gjeld, er gjeld som er sikret med pant i eiendeler, som boliglån, båt- og billån. Sikret gjeld finnes foreløpig ikke i registeret. Det gjør heller ikke statlig gjeld som restskatt, studielån med mer.

Øvre kredittgrense regnes som innvilget lån

Det er lett å glemme hvilken øvre grense som gjelder på ulike kredittkort. Denne grensen er viktig å kjenne til fordi hele beløpsgrensen vil regnes som lån. Dette gjelder selv om du ikke benytter aktuelt kredittkort, eller kun bruker en brøkdel av grensen på kortet. Slike usikrede lån kan du enkelt sjekke selv i Gjeldsregisteret.

Oversikt over ulike kredittkort

Siden viser ulike bolker for ulike typer kreditt. En av disse heter Rammekreditt. Klikk på pila i hver bolk, og det kommer opp en tabell. Det er én rad for hvert kredittkort hvor du ser kredittgrense, utestående på kortet, rentesats og kontaktinformasjon til kortutsteder.

Slik imponerer du banken!

Oppe til høyre er det en knapp, «Last ned rapport», hvor du kan lagre alle dataene til en PDF-fil eller skrive den ut. Det er nyttig hvis du skal søke om lån sammen med samboer/ektefelle. Da kan dere sammenligne og rydde i hver deres rapport for å unngå overraskelser i kontakt med banken.

Innlogging i Gjeldsregisteret

Slik går du frem for å finne dine personlige opplysninger:

Mange kredittkort – kunstig oppblåst gjeld

Hvis du, for eksempel, har fått godkjent et IKEA-kredittkort på 100 000 kroner som du bare hadde bruk for den ene gangen, kan det føre til at den totale gjelden din ser kunstig høy ut. Det er fordi de 100 000 vil da medberegnes i den totale gjelden din, selv om du kanskje bare har brukt 20 000 kroner.

En opprydning kan være påkrevd, der du reduserer beløpsgrensen på hvert kort og/eller avslutter de kortene du ikke lenger trenger. Ved å rydde opp i kredittkortene vil den totale gjelden din reduseres, noe som banken vil ta hensyn til når du søker om boliglån.

gjeldsregisteret

Hvordan slette kredittkort i Gjeldsregisteret?

Siden Gjeldsregisteret kun mottar dataene fra ulike kreditorer, må du si opp hvert kredittkort hos hver kortutsteder. I Gjeldsregisteret finner du kontaktinformasjon til kortutsteder. Ta kontakt og si at du ønsker å avslutte kortet. Be samtidig om å få en skriftlig bekreftelse, slik at du har dokumentasjon hvis oppsigelsen ikke skulle bli oppdatert innen kort tid. En forutsetning for å avslutte kortet er at det er nedbetalt. Det vil si at det ikke står noen saldo på kortet.

Korrigering av egne data

Hvis du oppdager at det er noen gjeldsopplysninger om deg som er feil, kan du kontakte kredittselskapet og få det rettet opp med dokumentasjon. Det er altså ikke Gjeldsregisteret selv som korrigerer dataene. De får inn data automatisk fra de ulike finansforetakene hvor du har forbrukslån eller kredittkort. Det er kontinuerlig oppdatering av data i Gjeldsregisteret.

Hvem har tilgang til Gjeldsregisteret?

Det er kun de som har lisens som har innsyn i registeret, som banker og kredittselskaper. Når disse gjør oppslag på dine data, får du beskjed. (Med unntak av offentlige myndigheter.) Dette er lovregulert gjennom Gjeldsinformasjonsloven. Virksomheter som har tilgang kan ikke gi dataene videre, og de kan heller ikke bruke det til markedsføring.

Hallgeir Kvadsheim har skrevet en nyttig artikkel om Gjeldsregisteret
Hallgeir Kvadsheim. Foto: Rune Andre Bendiksen / TV3

Mer informasjon?

Hvis du ønsker å vite mer om dette temaet, så har de laget en FAQ med flere detaljer. Du kan også lese nyttige tanker fra en av programlederne i Luksusfellen, Hallgeir Kvadsheim. I 2019 skrev han god en artikkel om Gjeldsregisteret.

FAQ – Gjeldsregisteret

Hva er Gjeldsregisteret?

Det er et offentlig register med oversikt over usikret gjeld som forbrukslån og kredittkort.

Hvem kan se Gjeldsregisteret?

Det er kun de som har lisens som har innsyn i registeret, som banker og kredittselskaper. Alle privatpersoner og selskaper kan logge inn for å sjekke egne opplysninger.

Hvor finner jeg Gjeldsregisteret?

Gå til denne innloggingssiden for privatpersoner og trykk på knappen «Logg inn».

Hvordan slette kredittkort og lån fra Gjeldsregisteret?

Ta kontakt med selskapet som har utstedt kredittkortet eller forbrukslånet ditt. Du finner kontaktinformasjonen inne i Gjeldsregisteret.

Utskrift av Gjeldsregisteret – Er det mulig?

Ja. Trykk på knappen «Last ned rapport» oppe til høyre. Trykk på ikonet «Skriv ut».

Hvem rapporterer til Gjeldsregisteret?

Alle banker og kredittselskaper som driver i Norge skal rapportere gjeldsopplysninger til registeret.

Hvor ofte oppdateres Gjeldsregisteret?

Det oppdateres jevnlig, så lenge kredittselskapene har meldt inn endringer.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt