Pant i bolig – dette bør du vite før du søker

finansieringsbevis

Lån med pant i bolig er noe man hører om ofte – men hva betyr det egentlig? Renteradar har sett nærmere på dette. Her er det viktigste du bør vite før du søker om lån med pant i bolig!

Hva betyr refinansiering med sikkerhet i eiendom?

Når du søker om lån har du et valg mellom å søke om lån med eller uten sikkerhet. Et lån med sikkerhet betyr at du stiller enten en eiendel eller et objekt som sikkerhet når du tar opp lånet. Du kan få boliglån uten sikkerhet i fast eiendom, men da krever banken ofte høyere egenkapital og rente.

Som regel er objektet eiendom eller bolig. Dersom du ikke betaler ned lånet ditt har banken rett til å selge objektet. Dette kalles for tvangssalg, og er regulert via loven om tvangsfullbyrdelse.

Dette er de vanligste objektene du kan stille som sikkerhet:

  • Pant i bolig.
  • Pant i annen eiendom eller tomt.
  • Salgspant i bil.

Vi skal ta for oss pant i bolig i denne artikkelen.

Lavere boliglånsrente? Vi hjelper deg på under fem minutter!

Boliglån gjort enkelt – hos oss logger du enkelt inn ved hjelp av BankID. Vi forteller deg hvor mye du kan spare på å bytte bank, eller prute med din nåværende bank. Ønsker du å prute med nåværende bank, gjør vi også det for deg.

Totalt har over 95 000 testet tjenesten vår, og snittet sparer over 8 000 kroner i året. 4 ut av 5 som prøver tjenesten vår kan få lavere boliglånsrente. Prosessen tar under 5 minutter – så hvorfor ikke teste det ut i dag?

Er du ny i boligmarkedet og lurer på hvor mye du kan låne til bolig? På nettsiden vår har vi en egen tjeneste for førstegangskjøpere. På få minutter får du et estimat på hvor mye du kan kjøpe bolig for, og vi hjelper deg med å finne de beste tilbudene.

4 av 5 nordmenn kan spare

Hva koster det?

Refinansiering uten sikkerhet er dyrere enn refinansiering med sikkerhet. Gjeld som ikke har pant i bolig gir en større risiko for kreditorer. Derfor er rentekostnaden lavere ved boliglån enn forbrukslån, for eksempel. Pantobligasjoner er et gjeldsbevis som er sikret med med pant i fast eiendom, og er vanlig å tinglyse. Dette fører til at man må betale et tinglysningsgebyr.

Hva er fordelene med å låne med pant i bolig?

Generelt sett gjør det å låne med pant i bolig at banken kan gi deg bedre lånevilkår. Refinansiering med pant i eiendom er det billigste lånet nå for tiden. Boliglånsrentene økte en del i 2021 og 2022 som følge av at styringsrenten økte. Det er også ventet flere renteøkninger videre i 2023. Skal du derfor få boliglån snart, eller refinansiere eksisterende boliglån, kan det være lurt å se på om du kan låne med pant i bolig.

Lånet innebærer lavere risiko for banken, og de kan derfor tilby deg en lavere rente. I tillegg vil bankene kunne gi en lengre nedbetalingstid, med lavere avdrag hver måned. Dette frigjør kapital som du kan bruke til andre investeringer. Å søke om boliglån med pant i bolig vil også øke sjansene dine for å få et høyere lånebeløp. Dersom du har betalingsanmerkninger eller er uten fast ansettelse er det også lettere å få innvilget lån dersom du søker med pant i boligen.

Hus med garasje

Hva er ulemper med å låne med pant i bolig?

Lån med pant i bolig gir deg bedre lånevilkår enn med et usikret lån. Likevel er det noen ulemper med å låne med pant i bolig. For eksempel er det viktig å alltid tenke på at du må kunne følge nedbetalingsplanen din. Betaler du ikke tilbake har banken rett til å tvangsselge boligen din.

Derfor er det viktig å aldri låne mer enn du vet du kan betale tilbake – selv med sikkerhet. Du må i tillegg betale tinglysingsgebyret for å få en panteattest.

Kausjonist eller medlåntaker?

En kausjonist er en person som stiller som sikkerhet for andre sin gjeld. Dersom lånetaker ikke kan betale, er kausjonisten ansvarlig for å betale tilbake. Dette er ofte et krav bankene stiller dersom lånetaker har usikker økonomi eller er unge.

Medlåntaker er en person som som er ansvarlig på lik linje som den andre låntakeren i et boliglån. Begge er ansvarlig hver for seg for å betale tilbake sin del av lånet. En medlåntaker vil være ansvarlig for hele lånet, men en kausjonist kan velge å bare stille som sikkerhet for deler av lånet.

Vi har skrevet en artikkel med flere muligheter til deg som sliter med å skaffe nok egenkapital. Få hele oversikten her.

Pant i bolig kan gi bedre lånevilkår

FAQ – Pant i bolig

Hva betyr pant i eiendom?

Et lån med pant i eiendom betyr at du stiller en eiendom eller bolig som sikkerhet når du tar opp et lån.

Hvilke lån krever sikkerhet?

Jo større lånet er, jo mer vil banken kreve i sikkerhet. Derfor er det veldig vanlig å ha lån med sikkerhet ved boliglån, og ofte billån også.

Hva er de viktigste fordelene med pant i bolig?

Banken gir deg flere fordeler, som lavere rente, høyere lånesum, lengre nedbetalingstid og større sjanse for å få innvilget lånet.

Burde man velge kausjonist eller medlåntaker?

Dette varierer ut i fra din økonomiske situasjon og dine muligheter. En medlåntaker vil jo være ansvarlig for hele lånet. Kausjonister kan velge å stille med sikkerhet for bare deler av lånet også.

Gjør som 110 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.