BSU Pluss, også kalt BSU 2.0, er kort fortalt ganske likt som en vanlig BSU konto. Kontoen er for deg som ønsker å spare mer enn maksbeløpet BSU tillater hvert år. Vi i Renteradar gir deg oversikt over hvem som har beste rente.
Hva er forskjellen på BSU og BSU Pluss?
BSU (Boligsparing for ungdom) er kanskje det mest attraktive alternativet til sparing for deg mellom 13 og 33 år. Det gir deg både skattefradrag og en svært gunstig innskuddsrente. Du kan få inntil 2 750 kroner i skattefradrag hvert år.
BSU Pluss eller BSU 2.0 er en utvidet boligsparing for de som ønsker å spare mer i egenkapital, til ofte en nesten like god rente. Du får ofte samme gode rente med BSU Pluss som med vanlig BSU, men ikke skattefradrag. Med ordinær BSU konto kan man maksimalt spare 300 000 kroner. Dette er maksgrensen i BSU-reglene. Mange mener dette ikke er nok, da man med egenkapital på 300 000 kroner kun får boliglån på en bolig opptil 2 millioner kroner.
BSU Pluss – best rente
Nedenfor ser du en tabell over ulike BSU Pluss innskuddsrenter som banker tilbyr. Det er store renteforskjeller mellom bankene. Får du bedre rente i en annen bank, anbefaler vi at du vurderer å bytte bank. Det er viktig å huske at det ikke alltid lønner seg å flytte alt til én bank. Ofte kan det være smart å bruke flere banker for ulike tjenester.
Første bolig – hvor mye kan jeg låne?
Ønsker du å søke lån for første gang, men ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en tjeneste som hjelper deg i gang med lån og finansieringsbevis. Det fungerer sånn her:
- Gå inn på Renteradar sin tjeneste for førstegangskjøpere og fyller inn nødvendig informasjon. Du får da en oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
- Vi forteller deg hva sannsynligheten din er for å få lån ved å se på din belåningsgrad, inntekt og eksisterende gjeld.
- Videre gir vi deg en oversikt over banker som har det beste tilbudet for akkurat deg. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken, eller be om å bli kontaktet av en eller flere banker for uforpliktende tilbud.
BSU Pluss – betingelser
Banker har ulike betingelser for BSU Pluss kontoer. Derfor er det lurt å sjekke med banken du vurderer å opprette sparekontoen i. Betingelser kan blant annet være:
- Maks sparebeløp per år: Dette er som regel samme beløp som ved vanlig BSU-konto, noe som innebærer at du kan spare inntil 27 500 kroner per år, og 300 000 kroner totalt. I tillegg krever flere banker at du først fyller opp maks sparebeløp i vanlig BSU, før du setter penger inn i BSU Pluss.
- Aldersgrense: Du kan normalt ha kontoen når du er mellom 0 og 33 år. Noen banker krever at du er over 13, 15 eller 18 år for å opprette kontoen.
- Kundeforhold: Det kreves ofte at du oppretter kontoen i samme bank hvor du har vanlig BSU konto.
- Bruksbegrensninger: Som ved vanlig BSU konto, kan også midlene du har på BSU Pluss kun brukes til boligkjøp, oppussing av bolig, eller nedbetaling av lån. Brukes midlene til noe annet påløper det ofte et uttaksgebyr og en oppsigelsestid på kontoen.
Hvor mye egenkapital trenger du?
Bankene krever som regel at du har minst 15 % egenkapital ved søk om boliglån. Dette betyr at du vil kunne låne 85 % av kjøpesummen. Ved en normal BSU-konto kan du totalt spare 300 000 kroner som betyr at du kan kjøpe en bolig til 2 millioner kroner. I dagens boligmarked kan dette være litt lavt. Da kan BSU Pluss være en god måte å spare opp ekstra egenkapital, med ofte like god rente.
Det er reglene i utlånsforskriften som bankene må følge for å kunne innvilge lån. Disse reglene er vanskelig å komme utenom. Likevel er det noen muligheter du kan sjekke ut dersom du vil få boliglån, men ikke har spart opp nok egenkapital. Mulighetene inkluderer medlåntaker, kausjonist, startlån og topplån. Du finner en samlet oversikt over mulighetene her.
Gode tips til boligsparing
Vi har tidligere skrevet om sparetips generelt. Her får du et par tips spesielt knyttet til boligsparing:
- Fyll opp årlig kvote for vanlig BSU først: Er du usikker på at du kan spare mer enn 27 500 kroner årlig, bør du prioritere å først spare i vanlig BSU. Dette er for å få mest ut av skattefradraget.
- Sett sparemål: Setter du konkrete sparemål er det høyere sannsynlighet for at du klarer å sette av beløpet hver måned.
- Automatiser sparingen: Skal du fylle opp BSU konto med 27 500 kroner et år, tilsvarer det 2 292 kroner per måned. Dette kan du sette over som fast overførsel i banken, sånn at det automatisk går fra brukskonto til BSU den dagen du får penger inn på konto.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Dette er er boligsparingskonto. Den gir ofte like god rente som en vanlig BSU-konto. Kontoen er for deg som ønsker å spare til bolig utover maksbeløpet du kan sette inn i BSU hvert år.
BSU gir skattefradrag. Dette vil si at dersom du sparer 27 500 kroner årlig i BSU, kan du få 2 750 kroner igjen på skatten. Denne fordelen får du ikke med BSU Pluss. Utover det er sparekontoene ganske like, men de kan ha noe ulike kontobetingelser.
Det er flere banker som tilbyr produktet. Vi har lagt merke til at det som regel er lokale sparebanker som tilbyr denne tjenesten. Kontoen har ulike navn, som BSU Pluss, Boligspar og BSU+. Du kan blant annet sjekke ut SpareBank 1 SMN og Eika-bankene.
Dette varierer noe fra bank til bank, men ligger på mellom 20 000 og 30 000 per år, og ofte 300 000 totalt.
Det finnes flere alternativer som fastrenteinnskudd og andre høyrentekontoer. Ofte har BSU Pluss fortsatt høyest rente. Fondsparing er også noe man kan vurdere, og da anbefaler vi Kron.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.