Rentefradrag for boliglån – spar tusenlapper med riktig info

Rentefradrag

Visste du at du kan få rentefradrag på skatten for rentekostnadene på boliglånet ditt? Det kan være tusenvis av kroner å spare årlig ved å sjekke at boliglånet og rentekostnadene er korrekt innrapportert til Skatteetaten. Renteradar gir deg oversikten over det du trenger å vite.

Hva er rentefradrag?

Rentefradrag er den delen av dine renteutgifter du kan trekke fra på skatten. Det er ikke bare boliglån du kan få skattefradrag for. Du har også mulighet for å få rentefradrag på:

  • Renter på lån fra arbeidsgiver eller private långivere.

  • Renter på studielån.

  • Kostnader ved nedbetaling av din andel av fellesgjeld.

  • Renter på lån i utlandet.

  • Renter og omkostninger ved kredittkjøp.

Du får normalt ikke rentefradrag for rentetillegg på restskatt, inkassogebyr eller tinglysingsgebyr for pantobligasjon. For å kvalifisere for rentefradrag, må rentene være betalt innen det aktuelle inntektsåret. Derfor er det viktig å betale inn rentekostnadene dine tidsnok. I tillegg er det verdt å vite at man må skatte 22 % av renteinntektene på innskudd.

Rentefradrag 2024 – Hvor mye rentefradrag på boliglån?

Her er tre eksempler som viser hvor mye penger du kan spare på skatten med riktig info om boliglånet ditt. Vi har brukt en skattesats på 22 %. For mer info og oppdaterte tall, sjekk Skatteetaten sin hjemmeside.

Hvordan regne ut fradrag

Når du skal regne ut rentefradraget i skattemeldingen må du trekke fra rentekostnadene du har betalt i det aktuelle året fra inntektsgrunnlaget ditt. Da har du et lavere inntektsgrunnlag å beregne skatten din på, og det resulterer i lavere skattekostnader. Du får fradrag på skatten du betaler på normal inntekt, men ikke på trinnskatt.

Nytt i 2024

Når samboere eller medlåntakere har lån sammen, så vil lån og renter bli delt likt mellom hovedlånetaker og medlåntaker. Tidligere så fikk hovedlånetaker hele lånet og rentene på sin skattemelding. Hvis man ikke eier likt må man endre fordelingen i skattemeldingen.

Spar penger på boliglånet ditt

Renteradar brukere kan i snitt spare 8 000 kroner på å forhandle på renten eller flytte boliglånet til en annen bank. På Renteradar kan du se hvor mye du kan spare og se de beste bankene for deg. Vi gjør det enkelt å få oversikt over boliglånet og hjelper deg til bedre vilkår. Se de beste bankene for 2024 her.

Sikre deg alle fradragene du har krav på

Når du mottar skattemeldingen din vil den være forhåndsutfylt, men det betyr ikke at den er ferdig utfylt. Sjekk at alle renter og gebyrer du har betalt i løpet av året er riktig ført opp i skattemeldingen. Da slipper gå glipp av fradrag du kunne fått. Pass på at alle tallene du sender til Skatteetaten riktig.

Før skattemeldingen kommer, får du en årsoppgave fra banken. Den viser hva du har betalt i renter og gebyrer. Oppgaven forteller deg også hvor i skattemeldingen du skal fylle inn disse tallene. Renter og gebyrer fra norske banker går under post 3.3.1, og fra utenlandske banker under post 3.3.2.

Obs! Det er også verdt å merke seg at det er ditt ansvar at tallene du rapporterer inn til Skatteetaten er riktige. Har banken din oppgitt feil, men du selv ikke sjekker dette, vil du sjeldent kunne endre dette etter at skattemeldingen er sendt inn og godkjent.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er rentefradrag?

Rentefradrag er et beløp, som du er fritatt å betale skatt av. Det er ikke bare boliglån du kan få skattefradrag for. Du kan blant annet også få rentefradrag for renter på lån fra private långivere, omkostninger knyttet til å ta opp lån og renter på lån i utlandet.

Hvor mye rentefradrag på boliglån?

Du for igjen 22 % av rentekostnadene på skatten. Hvor mye rentefradraget kommer på avhenger av lånestørrelse og boligrente. Ovenfor finner du en tabell som gir deg noen eksempler.

Hva får jeg ikke rentefradrag for?

Du får normalt ikke rentefradrag for rentetillegg på restskatt, inkassogebyr eller tinglysingsgebyr for pantobligasjon.

Hvordan beregne rentefradrag?

For å beregne hvor mye skattefradrag du har rett på, trekker du fra rentekostnadene du har betalt fra inntektsgrunnlaget ditt. Da får du lavere inntektsgrunnlag å beregne skatten din på, som gir deg lavere skattekostnader.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt