Close sidebar

Rentefradrag for boliglån – alt du trenger å vite

rentefradrag boliglån

Visste du at du kan få rentefradrag på skatten for rentekostnadene på boliglånet ditt? Det kan gjerne være tusenvis av kroner å spare årlig ved å sjekke at boliglånet og rentekostnadene er korrekt innrapportert til Skatteetaten.

Hva er rentefradrag?

Rentefradrag er et beløp, som du er fritatt å betale skatt av. Det er ikke bare boliglån du kan få skattefradrag for. Du kan blant annet også få rentefradrag for:

  • Renter på lån fra arbeidsgiver eller private långivere.
  • Omkostninger knyttet til å ta opp lån, som for eksempel etableringsgebyr.
  • Kostnader relatert til individuell nedbetaling av sin andel av fellesgjeld.
  • Renter på lån i utlandet.
  • Renter og omkostninger ved kredittkjøp.
  • Ulike omkostninger knyttet til refinansiering av lån som gir deg lavere rente. Her er kostnader til takstmann også inkludert.

Du får normalt ikke rentefradrag for rentetillegg på restskatt, inkassogebyr eller tinglysingsgebyr for pantobligasjon. Krav på rentefradrag forutsetter at rentene må være påløpt og innbetalt i det aktuelle inntektsåret. Derfor er det viktig å betale inn rentekostnadene dine tidsnok. I tillegg er det verdt å vite at man må skatte 22 % av renteinntektene på innskudd.

4 av 5 nordmenn kan spare

Rentefradrag 2023 – Hvor mye rentefradrag på boliglån?

Nedenfor ser du tre eksempler på hvor mye du kan spare i skatt ved at innrapporteringen knyttet til boliglånet ditt er riktig. Vi har tatt høyde for en vanlig skattesats på 22 %. Du kan finne flere eksempler og oppdaterte rentesatser på Skatteetaten sin hjemmeside.

Hvordan regne ut fradrag

Når du skal regne ut rentefradraget i skattemeldingen må du trekke fra rentekostnadene du har betalt i det aktuelle året fra inntektsgrunnlaget ditt. Da har du et lavere inntektsgrunnlag å beregne skatten din på, og det resulterer i lavere skattekostnader. Du får fradrag på skatten du betaler på normal inntekt, men ikke på trinnskatt.

Når samboere eller medlåntakere har lån sammen, kan det skje at banken kun rapporterer beløpet på den éne. Da må begge parter endre sine skattemeldinger, og fordele fradraget for gjelden og gjeldsrentene etter det korrekte ansvarsforholdet.

Rentefradrag på skatten for rentekostnadene på ditt boliglån

Slik sikrer du riktig fradrag på skatten din

Når du mottar skattemeldingen din vil den være forhåndsutfylt, men det betyr ikke at den er ferdig utfylt. Du bør derfor sørge for at alle aktuelle renter og gebyrer betalt i inntektsåret er innrapportert korrekt og at beløpene stemmer. På denne måten slipper du å gå glipp av rentefradrag. Kontroller at opplysningene sendt til skatteetaten gjennom skattemeldingen din er korrekte.

I god tid før skattemeldingen kommer får du tilsendt årsoppgaver fra banker du har betalt renter og gebyrer til. Her skrives det også hvilken post i skattemeldingen du skal oppgi beløpene. Normalt skal renter og gebyrer betalt i Norge føres inn under post 3.3.1, mens renter og gebyrer fra utenlandske banker skal føres under post 3.3.2.

Det er også verdt å merke seg at det er ditt ansvar at tallene du rapporterer inn til Skatteetaten er riktige. Har banken din oppgitt feil, men du selv ikke sjekker dette, vil du sjeldent kunne endre dette etter at skattemeldingen er sendt inn og godkjent.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er rentefradrag?

Rentefradrag er et beløp, som du er fritatt å betale skatt av. Det er ikke bare boliglån du kan få skattefradrag for. Du kan blant annet også få rentefradrag for renter på lån fra private långivere, omkostninger knyttet til å ta opp lån og renter på lån i utlandet.

Hvor mye rentefradrag på boliglån?

Hvor mye rentefradraget blir varierer på lånestørrelse, boligrente og hva skattesatsen ligger på. Ovenfor finner du en tabell som gir deg noen eksempler.

Hva får jeg ikke rentefradrag for?

Du får normalt ikke rentefradrag for rentetillegg på restskatt, inkassogebyr eller tinglysingsgebyr for pantobligasjon.

Hvordan beregne rentefradrag?

For å beregne hvor mye skattefradrag du har rett på, trekker du fra rentekostnadene du har betalt fra inntektsgrunnlaget ditt. Da får du lavere inntektsgrunnlag å beregne skatten din på, som gir deg lavere skattekostnader.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.