Nedbetale lån – alt du bør vite

etableringsgebyr

Nedbetale lån? Normalt følger man en nedbetalingsplan fra banken, men du kan nedbetale raskere hvis du har økonomi til det. Renteradar forklarer hva det betyr å nedbetale boliglånet ditt og tips til hvordan du bør gå frem.

Nedbetale lån – slik fungerer det

Det er vanlig å ha en nedbetalingstid på mellom 25 og 30 år på boliglånet ditt. Banker er som regel fleksible på hvor lang nedbetalingstiden er, men har du belåningsgrad over 60 % må du følge en nedbetalingsplan. Avdrag på boliglån betales vanligvis inn hver måned. På Renteradar innhenter vi automatisk den gjenværende løpetiden på boliglånet ditt.

Har du god inntekt og mulighet for å betale inn mer på boliglån kan du velge å litt kortere nedbetalingstid enn det banken legger opp til. Har du mer anstrengt økonomi bør du vurdere å nedbetale lånet over flere år.

Sliter du med å betale terminbeløpet kan økt nedbetalingstid eller avdragsfrihet gi det et økonomisk pusterom.

Før du signerer lånepapirer bør du få en oversikt over din totaløkonomi, og vurdere hvor mye du kan betale i avdrag hver måned. Har du en del andre faste utgifter kan det lønne seg å velge en lang nedbetalingstid.

I nettbanken din kan du alltid lage en ekstra nedbetaling på lånet ditt. Banker har forskjellig fremgangsmåte på hvordan du gjør dette, så det er lurt å sjekke med din bank.

Å nedbetale lån eller spare

Lånetype – Forskjell i nedbetalingstid

Det er forskjellige lånetyper man kan velge, som påvirker nedbetaling av lånet ditt. I et rammelån kan du låne opp til en viss ramme. Med lånet vil du ikke ha en fast tilbakebetalingsplan. Rammelån gir deg mer fleksibilitet, men du må også ha god selvdisiplin for å utnytte deg av fordelene lånetypen kommer med.

Annuitetslån er den vanligste låneformen, fordi den er mest forutsigbar. Lånet betyr at du har samme nedbetalingsbeløp hver måned, dersom renten skulle holde seg lik gjennom hele lånets løpetid.

Serielån er en lånetype der du betaler mindre hver måned etter hvert som du betaler ned på lånet ditt.

Eier du ikke bolig fra før bør du velge serielån eller annuitetslån. Du bør også vurdere livssituasjon din før du velger lånetype: om du ønsker å betale like store terminbeløp, eller om du heller vil betale en sum som synker med tiden. Rammelån kan være et godt alternativ dersom du ønsker mer fleksibilitet og eier bolig fra før av.

TerminBeløpRenteAvdrag
11 887 4171 470
21 887 4111 477
31 887 4041 483
41 887 398 1 489
51 887 3921 495
61 887 386 1501

Få lavere boliglånsrente

Visste du at 4 ut av 5 kan få lavere boliglånsrente? På Renteradar kan du enkelt logge inn og sammenligne boliglånsrenten din med markedets beste tilbud. Du logger inn med BankID, og deretter får du opp en oversikt over banker som kan gi deg en lavere boliglånsrente. Videre har vi en prutefunksjon som du kan bruke for å forhandle med banken din. Vi kan også hjelpe deg å starte prosessen med å bytte bank.

4 av 5 nordmenn kan spare

Spare eller nedbetale lån?

Mange lurer på om det lønner seg å fokusere på å spare i for eksempel aksjefond eller å nedbetale lånet hurtigst mulig. Fast sparing kan gi deg en bedre mulighet for å få avkastning på pengene over tid, enn om du velger å betale ned på boliglånet. Likevel anbefaler vi en kombinasjon, for eksempel at du:

  1. Nedbetaler gjelden din på boliglånet. Har du flere lån, bør du velge å prioritere å nedbetale lånet med de høyeste kostnadene først.
  2. Har en bufferkonto til uforutsette utgifter.
  3. Kommer i gang med en langsiktig sparing. Dette kan for eksempel være i en høyrentekonto eller i fond.

Avdragsfrihet på boliglån

Normalt inkluderer det månedlige beløpet du betaler på boliglånet både avdrag og renter. Avdragene betaler ned gjelden din, mens rentene er kostnaden du betaler banken for å låne pengene fra de. Med avdragsfrihet på lån betaler du kun rente og ikke avdrag på boliglånet ditt.

I tiden fremover kan mange oppleve at de har mindre å rutte med på grunn av renteøkningene. Da kan avdragsfrihet være en god, midlertidig løsning. Du bør være oppmerksom på at dersom du velger avdragsfrihet må du betale avdragene på et senere tidspunkt. I tillegg må du betale renter for avdragene du utsetter.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hvordan fungerer det å nedbetale lån?

Som regel har boliglån en nedbetalingstid på 25-30 år. Du betaler ofte ned på lånet ditt hver måned.

Bør du vurdere avdragsfrihet?

Avdragsfrihet kan være en god løsning for å komme deg gjennom en tøff økonomisk periode. Likevel må du vite at dersom du velger avdragsfrihet må du betale avdragene på et senere tidspunkt. I tillegg må du betale renter for avdragene du utsetter.

Bør jeg spare eller nedbetale lån?

Fast sparing kan gi deg god avkastning på pengene over tid, enn om du velger å betale ned på boliglånet. Likevel anbefaler vi en kombinasjon: for eksempel at du følger nedbetalingsplanen din på boliglånet, sparer til uforutsette utgifter i en bufferkonto, og samtidig setter av et beløp hver måned i fast, langsiktig sparing.

Gjør som 90 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.