Flytte boliglånet – Slik sparer du tusenlapper

Har du vært lojal mot banken din litt for lenge? Da kan det være lønnsomt å flytte boliglånet. Mange tenker at det er mye jobb å flytte boliglånet, men det er enklere enn mange tror. Renteradar forteller deg hvorfor det kan lønne seg og hvordan du går frem.

Vurderer du å flytte boliglånet?

Hva skal til for at man burde flytte boliglånet? Da kan det være nyttig å gå gjennom punktene under og se om det kan være lønnsomt for deg.

 • Renten din er høyere enn det andre banker tilbyr

 • Kundebehandlingen møter ikke dine forventninger

 • Banken din er ikke fleksibel til å møte dine lånebehov.

Hvor mye kan du spare på å flytte boliglånet?

Renteradar kan du se de beste bankene for deg og se hvor mye du kan spare. Vi sammenligner renten din med markedets beste. Gjennomsnittlig kan Renteradars brukere spare hele 10 000 kroner i året ved å flytte boliglånet til en annen bank. Og mange kan faktisk spare mye mer. Bankbytte er nå enklere en noen gang med hjelp av BankID.

Figuren viser besparelsene Renteradar-brukere kan oppnå på boliglån sammenlignet med markedets beste tilbud, basert på over 170 000 boliglånskunder som har sjekket renten gjennom Renteradar. Gjennomsnittet kan spare rundt 0.30 %-poeng på å flytte boliglånet, men som figuren viser er det mange som kan spare mer. Ja, det er til og med noen som kan spare over 1 %-poeng!

Fordeling på hvor mye Renteradar brukere kan spare på å flytte boliglånet til beste bank

Kilde: Renteradar

Figuren viser også at det er de med lavest belåningsgrad som kan spare mest på boliglånet siden de kan få veldig gode tilbud i andre banker.

Knut er en av våre kunder som sparte mye gjennom Renteradar

Hvordan flytte boliglånet?

Start med å logg inn på Renteradar for å se de beste banktilbudene for deg. Klikk deg videre på bankens nettside for å utforske tilbudet nærmere. De fleste bankene som det er lønnsomt å bytte til, har et enkelt digitalt søknadsskjema. Enkelte banker vil kreve at du registrerer deg hos dem før du kan søke om boliglån.

Automatisk innhenting av informasjon

Mange banker lar deg enkelt be om et tilbud uten forpliktelser ved å logge inn med BankID. Banken henter ut noen opplysninger automatisk, slik at du enkelt kan fullføre søknaden. Du, og en eventuell medlåntaker, må godkjenne at banken får tilgang til økonomisk informasjon fra Skatteetaten og kredittopplysninger.

Når du har sendt inn søknaden digitalt, pleier banken å ta kontakt ganske snart. De gir deg mer info om betingelsene og hva som skjer neste om du vil bytte boliglån.

Du trenger ikke gi beskjed til banken du flytter fra

Den nye banken din vil ta seg av flyttingen av boliglånet, så du slipper å kontakte din nåværende bank. Når lånet er godkjent i den nye banken, vil de ta seg av med din tidligere bank. Selve søknadsprosessen kan gjennomføres raskt om banken har en effektiv digital søknadsprosess.

Hva krever banken du bytter til?

 • Normalt krever banken at du har en brukskonto for månedlige boliglånsbetalinger.
 • Noen forventer at du også mottar lønnen din der for å gi deg en gunstigere rente.
 • Den nye banken kan tilby deg flere tjenester, som sparing og forsikring, men du står fritt til å si nei. Ofte gi deg bedre vilkår enn du har nå. Har du en BSU-konto, er det smart å flytte den samtidig, siden det ofte kan lønne seg.

Tips! Noen banker vil kreve at det må opprettes lønnskonto i den nye banken, men dette er ikke nødvendig. Du kan beholde din eksisterende lønnskonto og enkelt sette opp en fast overføring til den nye banken for å dekke månedlige renter og avdrag. De fleste digitale banker vil ikke kreve dette.

Hvor mye koster det å flytte boliglånet?

EtableringsgebyrBulderNybygger og Kassa tar ikke etableringsgebyr når du flytter boliglånet til dem. De fleste andre banker tar et etableringsgebyr og summen kan variere en del.

Tinglysningsgebyr: Normalt må kunden betale et lite gebyr på 200 kroner til Kartverket for tinglysning, men dette gjelder bare når du beholder samme bolig, lånetype og lånebeløp. Dette beløpet tjenes ofte inn igjen med den første rentebetalingen.

Renteradar skanner markedet for å finne de rimligste banktilbudene for deg, og inkluderer alle kostnader som nominell rente, etableringsgebyr og termingebyr.

Hvor lang tid tar det å flytte boliglånet?

Renteradar har undersøkt hvor lang tid det tar å fylle ut et digitalt søknadsskjema på ulike bankers nettside. Ved bruk av BankID og e-signering går prosessen ved å fylle ut et digitalt søknadsskjema ganske fort.

Etter søknaden er sendt så vil banken behandle søknaden ved å kredittvurdere deg og sette deg opp med en rådgiver som vil finne en løsning som passer for deg. Får du avslag vil du få beskjed om dette.

Siste steg er å godta betingelsene, og det er ikke før du når dette steget at du binder deg til tilbudet. Da vil du få dokumenter om lånet som inkluderer informasjon om renter og avdrag.

BankCirka tidsbruk for lånesøknad
Bulder Bank4 min
Storebrand Bank10 min
Fana Sparebank15 min
Sparebank Øst15 min
Sandnes Sparebank15 min
Landkreditt Bank15 min
Danske Bank10 min
Handelsbanken15 min
Nordea15 min
Sbanken8 min
Sparebank 1-bankene10 min

Lav belåningsgrad? Da kan det være lurt å vurdere en digital bank

Er belåningsgraden din lav? Da kan det lønne seg å søke lån i digitale banker. Banker som Bulder, Nybygger og SBanken har ikke fysiske banklokaler og bankrådgivere blant annet, som gjør at de kan gi bedre renter.

Digitale banker tilbyr ofte de mest gunstige lånevilkårene for de med lav belåningsgrad. Digitalbankene belønner lav belåningsgrad med bedre rente i motsetning til tradisjonelle banker som ofte gir høyere renter til disse kundene.

Med Bulder kan renten din til og med automatisk justeres ned hvis boligverdien din stiger. Dette skjer ved at de ser på prisutviklingen i ditt nærområde for å estimere boligverdien din og tilpasse lånevilkårene deretter.

Bankstudien til EPSI 2023 viser at færre har direkte kontakt med banken sin, som reiser spørsmålet om vi virkelig har behov for bankrådgivere og et banklokale å gå til og. Banken kan argumentere for høy rente ved at de har tjenester som: rådgivning, banklokaler, spareprodukter, forsikring og lignende. Mange bankkunder bruker sjeldent disse tjenestene. Er det for eksempel verdt å betale 10 000 kroner mer i året for tilgang til disse tjenestene? 

fasterenteinnskudd

Huskeliste om du flytter boliglånet

 • Flytt AvtaleGiro: Bytter du hele bankforholdet, må AvtaleGiroene dine med. Logg inn på nettbanken, noter ned alle AvtaleGiroer, og opprett dem i den nye banken. Noen banker kan gjøre jobben for deg – spør om hjelp!
 • Overfør pengene dine: Selvfølgelig må du ikke glemme å overføre sparepengene dine. Har du en BSU-konto, må den nye banken sørge for overføringen.
 • Si ifra om nytt kontonummer: Ikke glem å gi det nye kontonummeret ditt til jobben, NAV, Helfo, Lånekassen, og alle abonnementene dine som trekker penger automatisk. Dette gjelder også tjenester som Netflix og Spotify.

Hvilke dokumenter må normalt fylles ut?

Dokumentene som må signeres digitalt vil blant annet være:

 • Utbetalingsfullmakt
 • Erklæring om forsikring
 • Erklæring om pantsettelse
 • Gjeldsbrev som inneholder vilkårene
 • Tilsagnsbrev

De fleste bankene benytter seg av e-signering som gjør denne prosessen veldig enkel. Med e-signering logger du inn med BankID og signerer etter du har sett gjennom dokumentene, Noen få banker benytter i noen tilfeller papirdokumenter som sendes til deg for signering.

Hvis du har en medlåntaker, må også han/hun signere de samme dokumentene elektronisk. Når man har signert alle dokumenter tar det noen få dager før boliglånet ditt er flyttet til den nye banken.

Å bytte bank på boliglån er en engangsjobb som ikke tar lang tid og har blitt enklere de siste årene. Du bruker kanskje en halvtime på å lese igjennom og signere.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hvor mye koster det å flytte boliglånet?

Etableringsgebyret varierer mellom banker, men en lavere rente veier ofte opp for kostnaden. Tinglysningsgebyr hos Kartverket koster deg 200 kr ved låneflytting, så lenge lånevilkårene er de samme.

Hvilken bank burde man flytte boliglånet til?

Hvilken bank det er best å flytte boliglånet avhenger av litt ulike faktorer som lånestørrelse, belåningsgrad og alder. Logger du inn på Renteradar vi du se de beste bankene for deg basert på disse faktorene.

Hvordan flytter man boliglånet?

Logg deg inn på Renteradar for å finne hvilken bank som kan gi deg det beste tilbudet. Klikk deg inn på nettsidens søknadsskjema og fyll inn nødvendig informasjon. Videre tar den nye banken seg av det meste av arbeidet.

Må jeg bytte brukskonto og få nye kort hvis jeg bytter bank på boliglån?

Nei, du trenger ikke flytte hele bankforholdet. Noen banker vil kun gi deg den beste rente om du oppretter en brukskonto hvor lønnen går inn.

Hvor lang tid tar det å flytte boliglånet?

Det tar ofte en til to uker å for bankene å flytte boliglånet.

Hvor mye kan jeg spare på å flytte boliglånet?

Brukerne våre kan gjennomsnittlig spare 10 000 årlig og mange kan spare mye mer.

Gjør som 180 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt