Close sidebar

Forkjøpsrett – kom først i køen til å kjøpe bolig

forkjøpsrett

Med forkjøpsrett kommer du først i køen til å kjøpe en bolig – men hvordan fungerer det egentlig? Renteradar forklarer deg det viktigste du bør vite om forkjøpsrett.

Hva er forkjøpsrett og hvordan fungerer det?

Med forkjøpsrett får du mulighet til å kjøpe deg inn i et borettslag til samme pris som høyeste bud, uten at du selv trenger å være med i budrunden. Bruker du forkjøpsretten kan du “kuppe” en bolig fra andre som alt har fått et akseptert bud på boligen.

I tilfeller hvor flere med forkjøpsrett ønsker å benytte seg av retten på samme bolig vil ansienniteten avgjøre hvem som får kjøpe boligen. Ansiennitet vil si hvor lenge man har bodd i borettslaget eller vært medlem i et boligbyggelag. Boligkjøperen med høyest ansiennitet vil stå først i køen.

Bør du skaffe deg forkjøpsrett?

Over 1 million mennesker er medlem i ulike boligbyggelag i Norge. Derfor er medlemskap ingen eksklusiv rettighet, men derimot noe som er åpent for alle til en ganske lav kostnad.

Forkjøpsrett kan være gunstig siden du som potensiell boligkjøper får innsikt i salgsprisen før du tar en beslutning om å kjøpe eiendommen. Videre slipper du å delta i en potensielt stressende budrunde, og du unngår også risikoen for at noen med forkjøpsrett plutselig kan overta boligen etter at ditt bud er akseptert, noe som kan føre til skuffelse og frustrasjon.

Det er også verdt å merke seg at det kan være lurt å skaffe seg medlemskap i et boligbyggelag så tidlig som mulig. Jo flere år du er medlem, jo høyere ansiennitet vil du ha, noe som kan være avgjørende dersom flere vil bruke forkjøpsretten til å kjøpe samme bolig.

Har du et familiemedlem med høy ansiennitet som ikke ønsker å benytte seg av forkjøpsretten? Hos flere boligbyggelag er det også mulig å få overført eller byttet ansienniteten med familiemedlemmer.

To grupper kan ha forkjøpsrett

Det er normalt to grupper som kan ha forkjøpsrett. Den største gruppen tilhører medlemmer av samme boligbyggelag. OBOS, USBL, BOB og TOBB er de største boligbyggelagene. Du får ikke automatisk forkjøpsrett ved å være medlem. For å benytte deg av forkjøpsretten må du melde forkjøp før boligens meldefrist.

Den andre gruppen er beboere og andelseiere i samme borettslag. Ønsker disse personene å kjøpe en bolig i samme borettslag får de forkjøpsrett.

Man kan også ha intern forkjøpsrett. Dette er dersom en person som allerede eier en bolig i borettslaget ønsker å kjøpe boligen blir han eller hun prioritert over medlemmer i boligbyggelag.

Forkjøpsrett i borettslag
Sigmund / Unsplash

Forkjøpsrett hos OBOS

OBOS er et av boligbyggelag-konsernene som tilbyr forkjøpsrett. Dersom flere OBOS-medlemmer velger å benytte seg av forkjøpsretten er det personen som har vært medlem lengst som får lov til å kjøpe boligen.

Å bli medlem i OBOS koster 500 kroner ved start, etterfulgt av en årlig betaling på 200 kroner for å opprettholde medlemskapet ditt. Videre er det viktig å legge merke til at medlemskap kan arves, men da gjelder fødselsdatoen til arvingen for ansiennitetsformål.

Forkjøpsrett hos USBL

Hos USBL kan du bruke forkjøpsretten i store deler av landet. Det er det to måter å bruke forkjøpsretten på, som selgeren avgjør i samråd med megler:

  1. Forhåndsavklaring. Boligen utlyses på forkjøpsrett før den er solgt. Pris og vilkår er da ikke fastsatt, så du har mulighet til å melde interesse for boligen uten forpliktelser.
  2. Fastprisavklaring. Boligen utlyses på forkjøpsrett etter at selgeren har akseptert et bud og vilkår. Velger du å melde forkjøpsrett vil det være forpliktende, med mindre en annen kjøper med bedre ansiennitet også melder forkjøpsrett innen fristen har gått ut.

Hos USBL koster det 300 kroner å opprette medlemskap, og deretter betaler du 300 kroner årlig. Er du under 18 år betaler du kun 300 kroner for innmelding, og deretter er det gratis frem til du fyller 18 år.

Hva koster det å bruke forkjøpsretten?

Boligbyggelag har forskjellige gebyrer knyttet til å bruke forkjøpsretten. Velger du å bruke retten hos OBOS må du betale et forkjøpsgebyr på litt over 7 500 kroner. Flere eventuelle gebyrer vil fremkomme i megleren sin salgsoppgave.

Det er også krav om at du har finansieringen klar hvis du vil benytte deg av forkjøpsretten. Skriftlig dokumentasjon av finansiering av kjøpssummen før meldefristen er nødvendig for at forkjøpsretten skal gjelde. Utover det må egenkapital dokumenteres med mellomfinansiering. Borettslagsloven krever at kjøper har dokumentasjon for egenkapital og finansieringsbevis, som brukes for å bekrefte hvem som har forbruksrett i hver sak.

Felles forkjøpsrett

Flere boligbyggelag jobber sammen for å gi medlemmene sine flere muligheter. Har du medlemskap i et av boligbyggelagene som er en del av ordningen kan du bruke din ansiennitet til å få forkjøpsrett på boliger i de andre boligbyggelagene som også er en del av ordningen.

Dette gjelder spesielt lokale boligbyggelag, som for eksempel:

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er forkjøpsrett?

Med forkjøpsrett får du mulighet til å kjøpe deg inn i et borettslag til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å selv være med i budrunden.

Hvor lenge varer forkjøpsretten?

Normalt går fristen for å benytte deg av forkjøpsretten ut midnatt dagen etter at boligen er solgt på det frie markedet.

Hva betyr forkjøpsretten for meg som selger?

For selgeren av en bolig betyr ikke forkjøpsretten så mye. Ønsker en kjøper å ta forkjøpsretten i bruk håndteres det profesjonelt av eiendomsmegleren og boligbyggelaget.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.