Ønsker du å være først i køen når drømmeboligen dukker opp? Med forkjøpsrett kan du gjøre nettopp det. Men hva betyr det egentlig, og hvordan kan det hjelpe deg? Vi i Renteradar forklarer deg det viktigste du trenger å vite om forkjøpsrett.
Hva betyr forkjøpsrett og hvordan fungerer det?
Med forkjøpsrett får du mulighet til å kjøpe deg inn i et borettslag til samme pris som høyeste bud, uten at du selv trenger å være med i budrunden. Bruker du forkjøpsretten kan du «kuppe» en bolig fra andre som alt har fått et akseptert bud på boligen.
Hva hvis flere har forkjøpsrett?
Hvis flere som har forkjøpsrett vil kjøpe den samme boligen, er det den som har vært lengst i borettslaget eller vært medlem av boligbyggelaget som får kjøpe den. Den med lengst tid, eller ansiennitet, kommer først i køen.
Bør du skaffe deg forkjøpsrett?
Over 1 million mennesker er medlem i ulike boligbyggelag i Norge. Derfor er medlemskap ingen eksklusiv rettighet, men noe som er åpent for alle til en ganske lav kostnad.
Forkjøpsrett kan være lurt lurt fordi du får vite salgsprisen før du bestemmer deg. Du slipper å være med i en budrunde som kan være stressende, og du slipper å bekymre deg for at noen andre med forkjøpsrett skal komme og kjøpe boligen etter at ditt bud er godtatt, noe som kan være ganske skuffende og irriterende.
Jo tidligere jo bedre
Det er også verdt å merke seg at det kan være lurt å skaffe seg medlemskap i et boligbyggelag så tidlig som mulig. Jo flere år du er medlem, jo høyere ansiennitet vil du ha, noe som kan være avgjørende dersom flere vil bruke forkjøpsretten til å kjøpe samme bolig.
Tips! Har du et familiemedlem med høy ansiennitet som ikke ønsker å benytte seg av forkjøpsretten? Hos flere boligbyggelag er det også mulig å få overført eller byttet ansienniteten med familiemedlemmer.
To grupper kan ha forkjøpsrett
Det er normalt to grupper som kan ha forkjøpsrett.
Boligbyggelag
Den største gruppen tilhører medlemmer av samme boligbyggelag. OBOS, USBL, BOB og TOBB er de største boligbyggelagene. Du får ikke automatisk forkjøpsrett ved å være medlem. For å benytte deg av forkjøpsretten må du melde forkjøp før boligens meldefrist.
Beboere i samme borettslag
Den andre gruppen er beboere og andelseiere i samme borettslag. Ønsker disse personene å kjøpe en bolig i samme borettslag får de forkjøpsrett.
Man kan også ha intern forkjøpsrett. Dette er dersom en person som allerede eier en bolig i borettslaget ønsker å kjøpe boligen blir han eller hun prioritert over medlemmer i boligbyggelag.
Forkjøpsrett hos OBOS
OBOS er et av boligbyggelag-konsernene som tilbyr forkjøpsrett. Dersom flere OBOS-medlemmer velger å benytte seg av forkjøpsretten er det personen som har vært medlem lengst som får lov til å kjøpe boligen.
Hva koster det å være medlem i OBOS?
Å bli medlem i OBOS koster 500 kroner ved start, også en årlig betaling på 200 kroner for å opprettholde medlemskapet ditt. Videre er det viktig å legge merke til at medlemskap kan arves, men da gjelder fødselsdatoen til arvingen for ansiennitetsformål.
Obos forkjøpsrett frist
OBOS-boligene har en frist fot fro forkjøp som du finner på nettsiden eller i appen under hver enkelt bolig. Du kan melde forkjøp på flere boliger samtidig, og dette er ikke bindene. Du betaler ingenting før du kjøper en bolig.
Forkjøpsrett hos USBL
Hos USBL kan du bruke forkjøpsretten i store deler av landet. Det er det to måter å bruke forkjøpsretten på, som selgeren avgjør i samråd med megler:
- Forhåndsavklaring. Boligen utlyses på forkjøpsrett før den er solgt. Pris og vilkår er da ikke fastsatt, så du har mulighet til å melde interesse for boligen uten forpliktelser.
- Fastprisavklaring. Boligen utlyses på forkjøpsrett etter at selgeren har akseptert et bud og vilkår. Velger du å melde forkjøpsrett vil det være forpliktende, med mindre en annen kjøper med bedre ansiennitet også melder forkjøpsrett innen fristen har gått ut.
Hva koster det å være medlem i USBL?
Hos USBL koster det 300 kroner å opprette medlemskap, og deretter betaler du 300 kroner årlig. Er du under 18 år betaler du kun 300 kroner for innmelding, og deretter er det gratis frem til du fyller 18 år.
Hva koster det å bruke forkjøpsretten?
Boligbyggelag har forskjellige gebyrer knyttet til å bruke forkjøpsretten. Velger du å bruke retten hos OBOS må du betale et forkjøpsgebyr på litt over 7 500 kroner. Flere eventuelle gebyrer vil fremkomme i megleren sin salgsoppgave.
Det er også krav om at du har finansieringen klar hvis du vil benytte deg av forkjøpsretten. Skriftlig dokumentasjon av finansiering av kjøpssummen før meldefristen er nødvendig for at forkjøpsretten skal gjelde. Utover det må egenkapital dokumenteres med mellomfinansiering. Borettslagsloven krever at kjøper har dokumentasjon for egenkapital og finansieringsbevis, som brukes for å bekrefte hvem som har forbruksrett i hver sak.
Felles forkjøpsrett
Flere boligbyggelag jobber sammen for å gi medlemmene sine flere muligheter. Har du medlemskap i et av boligbyggelagene som er en del av ordningen kan du bruke din ansiennitet til å få forkjøpsrett på boliger i de andre boligbyggelagene som også er en del av ordningen.
Dette gjelder spesielt lokale boligbyggelag, som for eksempel:
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Med forkjøpsrett får du mulighet til å kjøpe deg inn i et borettslag til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å selv være med i budrunden.
Normalt går fristen for å benytte deg av forkjøpsretten ut midnatt dagen etter at boligen er solgt på det frie markedet.
For selgeren av en bolig betyr ikke forkjøpsretten så mye. Ønsker en kjøper å ta forkjøpsretten i bruk håndteres det profesjonelt av eiendomsmegleren og boligbyggelaget.
Forkjøpsrett fungerer ved at det gir deg sjansen til å kjøpe bolig i et borettslag til prisen av høyeste bud uten å by selv. Dette lar deg «kuppe» boliger fra andre med aksepterte bud. Hvis flere vil bruke forkjøpsretten på samme bolig, bestemmer ansiennitet hvem som får kjøpe.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.