Close sidebar

Annuitetslån kalkulator – sjekk hva du må betale

Vi har en annuitetslån kalkulator som forteller deg ditt terminbeløp, og hva summen av renter og gebyrer under lånets nedbetalingstid er. Renteradar gir deg et overblikk over hva lånetypen innebærer.

Hva er et annuitetslån?

Annuitetslån er den mest normale måten å strukturere et boliglån på i Norge. Gjennom hele nedbetalingstiden vil lånet betales ned i like store terminbeløp, dersom rentenivået holder seg stabilt. I begynnelsen av låneperioden vil avdragsdelen være mindre, og renteandelen større. Etterhvert som lånet betales vil avdragsandelen stige, og renteandelen vil minke.

Et alternativ til annuitetslån er serielån. Her betaler man mindre hver måned etter hvert som man nedbetaler lånet sitt. Renteandelen vil synke, mens avdragsdelen holdes konstant.

Rammelån er en annen lånetype. Med et rammelån kan du låne opp til en viss sum, og du har ikke en fast nedbetalingsplan. Lånet gir deg mye fleksibilitet, men krever også at du som låntaker er disiplinert.

Annuitetslån kalkulator

Bruk Renteradar for å sammenligne annuitetslån

Renteradar kan du på få minutter sammenligne boliglånsrenten din mot de beste tilbudene på markedet. Klikk på linken under og logg inn med BankID. På få minutter kan du få full oversikt over hvor god rente du har på boliglånet.

Hvis en annen bank kan gi deg bedre rente hjelper vi deg med å prute med banken din. Ønsker du å bytte bank hjelper vi deg naturligvis i gang med prosessen.

Annuitetslån kalkulator – annuitetsfaktor

Annuitetsfaktor er en del innenfor økonomi som sier noe om summen av renter og avskrivninger per år. Det angir årlig ytelse for å avdra og forrente et annuitetslån. Nedenfor ser du formelen for å regne ut annuitetsfaktor. N er antall år lånet skal tilbakebetales over, og r er rente.

TerminBeløpRenteAvdrag
11 887 4171 470
21 887 4111 477
31 887 4041 483
41 887 398 1 489
51 887 3921 495
61 887 386 1501

Summen av avdrag og årlig rente kan beregnes ved å multiplisere lånesummen med annuitetsfaktoren.

Annuitetsfaktoren viser hvor mye avdrag og renter som må betales for å tilbakebetale lånet innen en bestemt tidsperiode. Faktoren avhenger av analyseperioden og kalkulasjonsrenten. Hvis analyseperioden er lang, for eksempel over 50 år, vil årskostnadsfaktoren være omtrent lik renten. Ellers vil den være høyere. Mange foretrekker å ha en fast månedlig sum, da dette gir større forutsigbarhet i lånebetalingene.

annuitetslån kalkulator

Hvilken lånetype bør jeg velge?

Når du velger lånetype, er det flere faktorer du bør vurdere. Det kan være lurt å ha en samtale med en bankrådgiver før du tar en beslutning. Annuitetslån er den mest vanlige og forutsigbare lånetypen, som tidligere forklart. Dersom du skal kjøpe din første bolig, bør du vurdere både annuitetslån og serielån.

Valget avhenger av din økonomiske situasjon. Hvis du kan garantere stabil inntekt i flere år fremover, vil annuitetslån sannsynligvis være det beste valget. Men hvis du vet at inntekten din vil være høyere nå enn mot slutten av nedbetalingstiden, kan et serielån være verdt å vurdere.

Rammelån kan være et godt alternativ hvis du allerede eier en bolig og ønsker mer fleksibilitet i låneordningen. Det gir deg muligheten til å trekke på en forhåndsbestemt kredittramme etter behov. Ta hensyn til din økonomiske situasjon og behovene dine når du velger lånetype. En bankrådgiver kan hjelpe deg med å finne den mest hensiktsmessige løsningen for deg.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er en lånetype der man betaler tilbake lånet over en fast periode, vanligvis måneder eller år, ved å betale et fast månedlig eller årlig beløp. Beløpet består av både renter og avdrag av lånet.

Hva er et serielån?

Med et serielån betaler man mindre hver måned etter hvert som man nedbetaler lånet sitt. Renteandelen synker etter hvert som man nedbetaler lånet, mens avdragsdelen holdes konstant.

Hva er annuitetsfaktor?

Annuitetsfaktor er et tall som brukes for å regne ut summen av avdrag og renter per år for et annuitetslån.

Hvordan kan jeg regne ut hva terminbeløpet mitt blir på lånet?

Her kan du bruke vår annuitetskalkulator. Kalkulatoren regner ut effektiv rente, sum av renter og gebyrer, samt hvilket terminbeløp du må betale.

Gjør som 130 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.