Hvor bra BSU rente kan du få? BSU (Boligsparing for ungdom) er kanskje den mest gunstige spareordningen for deg som er mellom 13 og 33 år. Likevel er det flere som synes det er vanskelig å få en oversikt over hvilke banker som gir best innskuddsrente. Vi i Renteradar gir deg oversikten.
Hva er BSU og hva er reglene?
BSU (Boligsparing for ungdom) er en spareordning for deg mellom 13 og 33 år. Bankene tilbyr ofte en gunstig rente for de som velger å spare i BSU. Oversikten over alle BSU regler finner du her.
De viktigste reglene:
- Du kan spare BSU fra året du fyller 13 år frem til året du fyller 33 år.
- Du kan spare opptil 300 000 kroner totalt og 27 500 kroner per år.
- Setter du inn 27 500 kroner på BSU innen året er over, får du et skattefradrag på 2 750 kroner. For å få skattefradraget må du tjene nok til at inntekten din blir skattepliktig, som betyr at du må tjene minst 70 000 kroner i året.
- Pengene dine blir låst ved årsskifte, som betyr at du ikke kan ta ut pengene igjen før du velger å avslutte BSU-kontoen din.
- Midlene du har spart opp på BSU kan kun brukes til å kjøpe bolig, oppussing eller å nedbetale boliglån.
Hvor bra BSU rente kan jeg få?
Banker tilbyr forskjellig innskuddsrente på BSU. Det er derfor lurt å sammenligne ulike banker før du velger hvor du vil åpne BSU-konto. Husk at det også er veldig lett å flytte BSU-kontoen, dersom du finner ut av at en annen bank kan tilby deg høyere rente.
Finn den beste renten på BSU
Tabellen gir en oversikt over bankene sin innskuddsrente på BSU. Legg merke til at de høyeste rentene gis av lokale sparebanker. Lokalbanker har ofte begrensninger på geografi, som betyr at kun de med lokal tilhørighet får opprettet konto.
Egenkapitalkravet senkes til 10 % fra 2025
Fra 2025 reduseres kravet til egenkapital for boliglån fra 15 % til 10 %. Dette gir flere muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Skal du for eksempel kjøpe en bolig til 4 millioner kroner, trenger du nå kun 400 000 kroner i egenkapital, mot tidligere 600 000 kroner. Endringen er positiv for unge og førstegangskjøpere, men kan også føre til økt etterspørsel og høyere boligpriser.
Ny i boliglånslånsmarkedet? Sjekk ut denne tjenesten!
Ønsker du å kjøpe din første bolig og ikke helt vet hvor du skal starte? Renteradar har laget en gratis tjeneste for deg, som på få minutter hjelper deg i gang. Slik fungerer det:
- Du går inn på Renteradars tjeneste for førstegangskjøperere og fyller inn nødvendig informasjon. Deretter får du oversikt over ditt estimerte lånebeløp og hva du kan kjøpe bolig for.
- Vi forteller deg også hva sannsynligheten din er for å få lån. Dette finner vi ut av ved å se på din inntekt, belåningsgrad og eksisterende gjeld.
- Videre gir vi deg en oversikt over banker som kan gi deg det beste tilbudet. Her kan du trykke deg videre og få tilbud av banken, eller be om å bli kontaktet av en av våre partnerbanker.
Hvordan beregnes rente på BSU?
Banken beregner renter på det som står på BSU-kontoen din hver dag. De regner ut renter ved å gange beløpet med rentesatsen og dele på 365. Ved årsskiftet legges alle daglige renter sammen.
Eksempel: La oss si at du åpner en BSU-konto med en rente på 5 %.
- Du setter inn 27 500 kroner den 1. januar og lar beløpet stå gjennom hele året.
- Da vil renteinntektene bli 27 500 * 5 % / 365 = 3,77 kroner per dag gjennom hele året.
- Totalt for hele året vil renteinntektene dine være 1 375,85 kroner.
Hvis du fyller opp BSU-kvoten hvert år, vil rentebeløpet bli høyere år for år ettersom saldoen på sparekontoen din øker. Med en rente på 5 % vil du oppnå en økning i renteinntektene fra år til år. Det er viktig å merke seg at dette eksemplet er basert på en lineær beregning av daglig rente og ikke tar hensyn til eventuelle endringer i saldoen gjennom året eller andre faktorer som kan påvirke renteinntektene.
Lurt å sette inn pengene så tidlig som mulig
Et godt tips er å sette inn penger på BSU-konto så tidlig som mulig hvert år. Ved eksempelet over er pengene satt inn allerede 1. januar. Setter du for eksempel pengene inn to uker før årsskifte, ville renteinntektene bare blitt 37 kroner. Har du mulighet, anbefaler vi derfor at du fyller opp BSU-kontoen din så tidlig som mulig hvert år.
Vent lengst mulig med å bruke BSU-sparingen
Vent med å bruke BSU-pengene så lenge du kan. Etter fylte 34 år kan du ikke sette inn mer på kontoen, og hvis du tar ut pengene før det, kan du ikke starte sparingen igjen. Det er ingen krav om å bruke BSU-pengene når du fyller 34. Noen lar dem stå lenger, men da gir de fleste banker lavere rente etter 34-årsdagen, så det er ikke like lønnsomt.
Fylt opp BSU – hva nå?
Har du fylt opp BSU-kontoen din har du flere valg. Ønsker du å spare mer til bolig, kan du vurdere å opprette en BSU Pluss-konto. BSU Pluss vil også gi deg en god rente, men du får ikke skattefradrag.
Er du klar til å kjøpe bolig kan du velge å bruke BSU-midlene som egenkapital. Du trenger ikke avslutte BSU-kontoen for å bruke midlene som egenkapital. Når gjeldsgraden beregnes vil BSU midlene bli trukket fra lånebeløpet. Midlene vil bli regnet som en del av din egenkapital, samtidig som du kan fortsette å få renter på beløpet.
Tips! Flere banker tilbyr høyere innskuddsrente på BSU enn det du må betale i boliglånsrente. Derfor anbefaler Renteradar at du gjerne venter med å bruke BSU-midlene og heller låner mer til bolig.
Ønsker du å bruke BSU-midler for å kjøpe din første bolig kan førstehjemslån eller boliglån for unge være gode alternativer. Her er det viktig å vite at begge lånetyper har et krav om at du er under 33 eller 34 år når du tar opp lånet.
BSU rente etter 33 år
Etter du har fylt 34 år, eller etter du har oppnådd maksimal sparing, kan du velge å beholde pengene på BSU-kontoen. Fra inntektsåret du fyller 34 år kan du fritt disponere renter som påløper.
Likevel er det verdt å merke seg at det året du fyller 34 år vil renten ofte endres til å være lik ordinær sparekonto. Et unntak er Sparebank 1 SR-bank, som først endrer renten året du fyller 36 år.
Det er også viktig å vite at du må la pengene stå over nyttår det året du fyller 33 år dersom du ønsker å få skattefradrag. Kjøper du deg bolig for BSU-midlene mister du også retten til å få skattefradrag det året.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning for deg mellom 13-33 år. Du får ofte bankens beste innskuddsrente. I tillegg gir kontoen din skattefradrag.
Sjekk tabellen i innlegget, den oppdateres daglig med beste tilbud.
For å finne den beste innskuddsrente på BSU bør du sjekke ut tabellen over.
Etter du har fylt 34 år kan du velge å beholde pengene i BSU-kontoen din. Her må du likevel vite at de aller fleste banker endrer renten din det året du fyller 34 år. Normalt endres renten til å bli lik som på ordinær sparekonto.
Hva du bruker BSU midlene til varierer ut i fra din økonomi og dine ønsker. Det er mest vanlig å bruke midlene til egenkapital. Du trenger ikke avslutte BSU-konto for å bruke det som egenkapital. Med andre ord kan man bruke midlene som egenkapital og fortsatt få en god rente på oppsparingen.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.