Flexilån også kalt rammelån, gir deg fleksibiliteten til å bruke pengene etter eget behov. Lånet passer for deg som har betalt ned en del på boliglånet og ønsker mer frihet til hvordan lånet brukes. Vi i Renteradar har samlet det du trenger å vite om lånetypen. Test vår flexilånkalkulator og sjekk om du kvalifiserer for flexilån.
Hva er flexilån?
Flexilån, også kalt boligkreditt eller rammelån, lar deg låne opptil 60 % av boligens verdi. Du kan bruke pengene som du vil og betale tilbake når det passer, uten å kontakte banken. Du betaler renter kun på beløpet du faktisk bruker. For å få flexilån må belåningsgraden din være under 60 %. Dette gir deg fleksibilitet til å tilpasse lånet til dine behov.

Hvordan fungerer Flexilån?
Flexilån fungerer ved at banken setter en kredittramme for deg basert på boligens verdi. Denne rammen kan utgjøre opptil 60 % av boligens verdi. Du kan bruke så mye av kredittrammen som du ønsker, og betaler kun renter på det du faktisk benytter. Flexilån gir deg stor økonomisk fleksibilitet, ettersom du kan bruke pengene til alt fra oppussing til å dekke uventede utgifter.
Hvordan og hva kan jeg bruke lånet på?
Med et flexilån betaler du kun renter på pengene du faktisk har brukt. Du bestemmer når du vil ta ut penger fra kredittrammen, hvor mye du vil bruke og på hva. Mange bruker flexilån til oppussing eller forbedring av boligen.
Hvordan fungerer nedbetalingen?
Du bestemmer selv hvordan du vil betale tilbake lånet. Vil du betale ned raskt, kan du gjøre det, og alt styres enkelt i nettbanken. Siden lånet ikke har en fast nedbetalingsplan, kan det være lurt å sette opp en månedlig betaling for å holde kontroll på nedbetalingen.

Viktig å huske på
Flexilån fungerer som en ekstra økonomisk buffer når du trenger det. Men det er viktig å bruke lånet fornuftig, siden boligen din er sikkerheten. Unngå å bruke pengene på unødvendige eller risikable ting. Ha alltid en plan for hvordan du vil bruke lånet og betale det tilbake.
Eksempel
Har du en boligverdi på 5 000 000 kroner og boliglånet ditt er under 3 millioner, kan du få en låneramme på opptil 3 000 000 kroner. Rammen kan være på maks 60 % av boligens verdi.

Hvem passer flexilån for?
Flexilån passer for de som ønsker økonomisk fleksibilitet og har god oversikt over egen økonomi. Dette lånet er ideelt for de med god økonomisk kontroll og som allerede har nedbetalt en betydelig del av boliglånet. Lånet krever likevel god økonomisk disiplin for å unngå økende gjeld. Bankene vil kreve at du har god økonomi, med stabil inntekt og god sikkerhet i fast eiendom.

Fordeler og ulemper
Fordeler med Flexilån:
- Økonomisk Fleksibilitet: Lånet vil stå tilgjengelig på en konto som gir deg muligheten til å låne penger etter behov.
- Betal kun renter på det du bruker: Renter blir trukket månedlig kun for den delen av lånet du har brukt.
- Nedbetaling når du ønsker: Det er ingen fast nedbetalingsplan, du kan derfor tilpasse nedbetalingen slik du ønsker
- Lånet kan brukes etter eget ønske: Du kan bruke pengene på det du vil så lenge du holder deg innenfor den fastsatte lånerammen fra banken.
- Lavere rentekostnader enn forbrukslån: Hvis alternativet er forbrukslån, så er flexilån et bedre alternativ med bedre rente.
Ulemper med Flexilån:
- Risiko for høyere gjeld enn nødvendig: Slipper man å betale ned boliglånet, kan mangel på disiplin kan føre til at du bruker mer på forbruk og mindre på nedbetaling.
- Risiko ved fall i boligverdi og høyere renter: Har makset ut flexilånet, kan det være en risiko for at sikkerheten din ikke er så god ved et større boligprisfall. I verste fall kan banken kreve høyere renter og det kan bli vanskelig å betjene lånet.
- Kan være høyere rente: Gjennomsnittlig har flexilån 0,10 prosentpoeng høyere renter enn nedbetalingslån.
Finn den beste renten på flexilån
Finn de beste boliglånstilbudene for deg på Renteradar. Over 200 000 har brukt tjenesten vår – i snitt har de sparer de 8 000 i året. Se renten din sammenlignet med markedets beste, og hva du kan spare. Vi hjelper deg med å forhandle med banken din, og viser deg de beste banktilbudene for deg.
Flexilån renter – sammenligning av banktilbud
Tabellen oppdateres jevnlig.
Flexilån vs. boliglån
Nedbetalingslån, også kjent som serielån eller annuitetslån, er den mest vanlige måten å finansiere boligkjøp i Norge. Med denne lånetypen betaler låntakeren faste månedlige avdrag sammen med renter over en avtalt låneperiode. Låntakeren har en klar plan for nedbetaling av gjelden, og lånet vil bli fullt tilbakebetalt ved slutten av låneperioden. Dette gir forutsigbarhet, spesielt når det gjelder månedlige utgifter.

Flexilån gir en mer fleksibel tilnærming. Du kan låne opp til en forhåndsbestemt grense basert på boligens verdi. Du betaler kun renter på det beløpet du faktisk har brukt, og har friheten til å låne mer penger etter behov. Dette kan være gunstig for de som trenger penger til forbedringer i boligen eller uforutsette utgifter.
Men fleksibiliteten til flexilån kan også føre til økt gjeld hvis det ikke brukes ansvarlig. Det er viktig å vurdere dine lånebehov og opprettholde god økonomisk disiplin før du tar beslutningen mellom de to alternativene.
Flexilånkalkulator
Er belåningsgraden din 60 % eller lavere, så kvalifiserer du for å søke om flexilån. Det er likevel opp til banken å ta en helhetlig vurdering før de tilbyr flexilån.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Flexilån, også kalt fleksilån, boligkreditt og rammelån, er en type boliglån som passer for deg som har betalt ned en del på boliglånet og ønsker mer frihet til hvordan lånet brukes.
Du får tilgang til en kredittramme som kan utgjøre opptil 60% av verdien på boligen din.Innenfor denne kredittrammen har du full frihet til å bruke pengene akkurat som du trenger. Det kan være for å pusse opp, investere i en ny bil, eller håndtere uforutsette utgifter.
Rammelån passer for de som eier en bolig med mye egenkapital og ønsker frihet til å låne penger etter behov. Du betaler kun renter på det du bruker og kan betale tilbake i ditt eget tempo.
Ja flexilån er som regel litt dyrere. Basert på vår innsikt så er rentene på flexilån i gjennomsnitt 0,10 %-poeng høyere enn renter på ordinære boliglån.
Du kan nedbetale i det tempoet som passer best for deg. Siden lånet ikke har en nedbetalingsplan som du må følge, er det smart å sette opp en fast innbetaling hver måned slik at du betaler ned på lånet ditt.
Sjekk tabellen som gir en oversikt over bankene med best rente på flexilån. Tabellen oppdateres automatisk.