Hva er mellomfinansiering og når trenger man det?

annuitetslån

Mellomfinansiering er et ekstra lån i den perioden du eventuelt eier to boliger samtidig. Det kan være etter at du har kjøpt den nye mens du venter på salg av den gamle. Mellomfinansieringslån er ofte dyrere enn ordinært boliglån. Det lønner seg derfor å sjekke priser i markedet da det er store forskjeller mellom bankene.

De fleste som i en kort periode eier to boliger, trenger to lån – med mindre du er en av få som har nok egenkapital til å kjøpe en ekstra bolig uten lån. Lånet på den nye boligen blir mellomfinansieringslånet inntil du har solgt den gamle boligen. Her kan du lese mer om risiko, samt hva mellomfinansiering koster hos ulike banker.

Rente og periode på mellomfinansiering

De fleste banker tar høyere boliglånsrente på mellomfinansieringslånet enn den renta du har fra før på det eksisterende boliglånet.

Det er vanlig å avtale en periode på 6 til 12 måneder for mellomfinansieringslånet. Hvis det tar lenger tid å selge den gamle boligen kan en lengre periode avtales på lånet. Vær da oppmerksom på at banken kan kreve at du begynner å betale avdrag på mellomfinansieringslånet, som kun er avdragsfritt i en avtalt periode.

4 av 5 nordmenn kan spare

Risiko med mellomfinansieringslån

Hva skjer om du ikke får solgt boligen din? Siden det ofte er vesentlig høyere boliglånsrente på mellomfinansieringslån enn vanlig boliglån, er det mange som foretrekker å selge den gamle boligen før de kjøper ny. Da unngår man risikoen med å sitte på et dyrt mellomfinansieringslån over tid hvis det skulle ta lang tid å selge den gamle boligen. Flere banker gir mellomfinansieringslån på inntil ett år. Dersom du bor i et område der du vet at salg av bolig ofte kan ta lengre tid enn et år, bør du vurdere å selge boligen din før du kjøper ny.

Hvordan fungerer mellomfinansiering?

Så snart den gamle boligen er solgt, blir mellomfinansieringslånet slettet, og den gamle boliglånsrenta opprettholdes på det nye boliglånet. Dette gjelder alltid med mindre du bytter bank og får en lavere boliglånsrente der. Hvis salgssummen blir vesentlig lavere enn forventet, kan det bli behov for å opprettholde en liten del av mellomfinansieringslånet.

Det høres kanskje mye ut å skulle betale «dobbelt opp» på to lån hvis du ønsker å kjøpe ny bolig bør du selger den gamle. Dette har bankene tatt høyde for, og de kan gi deg avdragsfrihet i perioden med mellomfinansiering. Da slipper du å betale avdrag på mellomfinansieringslånet i en avtalt periode på for eksempel 6 måneder. Da betaler du kun renter på mellomfinansieringslånet.

Vær oppmerksom på at disse utgiftene kommer i tillegg til det lånet du allerede har på den gamle boligen. Andre utgifter som kan påløpe på den nye boligen kan være offentlige avgifter, forsikring, strøm m.m. Disse ekstrautgiftene er det lurt å budsjettere inn i mellomfinansieringslånet når du snakker med banken.

Laveste boliglånsrente på begge lånene

Når du har bestemt deg for å kjøpe ny bolig, enten du skal selge den gamle først eller ikke, er det lurt å sondere markedet for å finne den laveste boliglånsrenta. Dette gjør du enkelt via Renteradar.

Du logger inn på nettsiden vår med BankID. Vi henter automatisk inn dine lånedata, og forteller deg hvor mye du kan spare på å bytte bank eller prute med nåværende bank.

Med dette grepet kan det hende at du både får lavere boliglånsrente på eksisterende boliglån, samt at du får forhandlet samme rente på mellomfinansieringslånet hvis det er behov for det. Det er nemlig stor forskjell på hvilken rente de ulike bankene tar for lånet hvis du velger å kjøpe før du selger.

Mellomfinansiering er som regel dyrere enn ordinært boliglån

Hva koster mellomfinansiering?

Som ved vanlig boliglån varierer boliglånsrenten fra bank til bank. S-banken tilbyr en effektiv rente på 3,92 %. Hos Nordea er renten på mellomfinansieringslånet litt høyere enn ved vanlig boliglån.

Det er mange banker som ikke oppgir renta de tilbyr på mellomfinansiering. Ofte må du ta kontakt med banken for å få et tilbud. Vi har i en tabell samlet alle listepriser som er oppgitt på Finansportalen samt nettsidene til de største bankene. Enkelte av tilbudene i tabellen stiller krav til medlemskap eller et minimumsbeløp på mellomfinansieringslånet.

Landkreditt Bank, Sparebanken Øst og Sbanken tilbyr mellomfinansiering til lave listepriser. I banker som DNB, Nordea og Sparebank 1 Østlandet må du som oftest sende en forespørsel for å få et tilbud på mellomfinansiering.

Noen kunder vil oppleve at mellomfinansieringsrenten i banken hvor de har boliglån i dag kan være svært gunstig. For de som har boliglån fra før i OBOS-banken er det billigst ved at mellomfinansieringen får samme boligrente som er på det eksisterende lånet. Det kan også være en mulighet hos de bankene som ikke oppgir renta. Oppsummert viser dette at det er store forskjeller på prisen på mellomfinansieringslån.

Mellomfinansiering - Renter

Mange banker opererer ikke med listepriser på mellomfinansiering, men gir individuelle renter basert på forespørsel.

Mellomfinansiering – Kalkulator

Bruk kalkulatoren under til å regne på hvor mye mellomfinansiering kan koste deg.

Prisforskjell mellomfinansiering billigste og dyreste bank

Den billigste banken i tabellen (uten medlemskap), Landkreditt bank, har 2,79 % i nominell rente. Den dyreste banken, OBOS-banken har 6,15 %. Når man sammenligner renta på mellomfinansieringslån og vanlig boliglån, er det betydelig forskjell. Det er derfor mye å spare på å velge riktig bank når du skal kjøpe ny bolig!

Nytt lån i gammel eller ny bank?

Du trenger ikke ta opp mellomfinansieringslånet i den banken du har fra før. Tvert imot så lønner det seg å sjekke med andre banker. Boliglånsrenta kan ha blitt lavere i andre banker slik at du taper penger på å fortsette med din eksisterende bank.

Det er nok mange, inkludert undertegnede, som har opplevd at egen bank setter ned boliglånsrenta i sin markedsføring, uten at eksisterende kunder automatisk får samme rentenedgang. Til og med når man tar kontakt med banken og legger fram konkurrerende tilbud som er bedre, hender det at banken ikke vil gi deg samme boliglånsrente.

Da er det på tide å bytte bank, og heldigvis er det langt enklere i dag enn bare for noen få år siden. Nå kan du gjøre alt gratis via Renteradar.no og i tillegg få varsling når det dukker opp bedre tilbud.

Kan alle få mellomfinansieringslån?

Det er banken som avgjør om din økonomiske situasjon tillater at du kan få et mellomfinansieringslån for å kjøpe ny bolig før du selger den gamle. En faktor som kan gjøre det vanskelig, er dersom du overstiger 85% belåningsgrad etter kjøp og salg.

Er du allerede nært den grensa på ditt gamle boliglån, og/eller selger for mindre enn planlagt, kan du ende opp på mer enn 85% belåningsgrad. Det er i utgangspunktet ikke tillatt hos banken ifølge Boliglånsforskriften. Når banken skal vurdere dette, ser de på den totale gjeldssituasjonen din.

Jeg fikk redusert renten med 0,30 – 0,40 %. Det tilsvarer rundt 400 kroner i måneden.


Jeg er veldig fornøyd med en brukervennlig nettside som Renteradar.no. Slipper å bruke tid på å ringe rundt til sin egen eller andre banker. Det er rett og slett utrolig lettvint, for Renteradar.no gjør jo jobben for oss
.

Rita Bügelmeyer, Stavanger

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et midlertidig lån banken kan gi dersom du ønsker å kjøpe en ny bolig før du har solgt den du allerede eier.

Hva skjer om jeg ikke får solgt boligen min?

Flere banker tilbyr mellomfinansiering inntil et år. Du kan også søke om utvidelse dersom du ikke får solgt boligen din. Du bør vurdere å selge boligen din før du kjøper ny dersom du tror at salg av bolig kan ta lengre tid enn et år.

Bør jeg få mellomfinansiering i min egen bank eller en ny bank?

Den laveste nominelle renten er hos Landkreditt Bank (2,6%), og den den høyeste renten er hos Sparebank1 Telemark (5,4%). Derfor er det lurt å sjekke ut flere banker før du bestemmer deg.

Kan alle få mellomfinansiering?

Banken avgjør om din økonomiske situasjon tillater at du kan få et mellomfinansieringslån.

Gjør som 80 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.