Flytende rente – hva betyr det?

Flytende rente er den vanligste lånetypen blant norske boliglånskunder. Over 90 % av boliglånskundene i Norge har flytende rente, noe som betyr at renten kan endre seg i takt med markedet. Vi i Renteradar forteller deg hvordan renten fungerer, og hva du bør tenke på før du bestemmer deg for fast eller flytende rente.

Hva er flytende rente?

Flytende rente innebærer at renten din justeres basert på markedsrenten. Når styringsrenten fra Norges Bank går opp, vil bankene ofte øke renten på lånet ditt. Når styringsrenten går ned, kan du få lavere lånekostnader.

Flytende rente

Hvordan få lavest mulig flytende rente?

For å få best mulig rente bør du:

  • Sammenligne tilbud fra flere banker. Det gjør du enkelt på Renteradar.
  • Forhandle med banken din om bedre vilkår. Vi hjelper deg også med å prute på et par klikk på Renteradar.
  • Sjekke om boligverdien din har økt. Økt boligverdi gir deg lavere belåningsgrad som kan bety at du kvalifiserer for lavere rente.

Renteradar får du en oversikt over hvilke banker som gir deg de beste tilbudene akkurat nå. Vi henter automatisk et estimat på boligverdien din og viser hvor mye du kan spare på boliglånet ditt.

Styringsrenten sin effekt på boliglånsrenten

Styringsrenten til Norges Bank brukes som et utgangspunkt for rentesetting av bankene. Norges Bank har satt opp styringsrenten en rekke ganger i 2021, 2022 og 2023. Når styringsrenten går opp følger bankene som regel opp med å heve boliglånsrenten noen få dager senere.

Gjennomsnittlig boliglånsrente utvikling

Grafen under viser gjennomsnittlig boliglånsrente for brukere av Renteradar. Med hyppige renteøkninger de siste årene har boliglånsrenten økt mye, men

Bankene bestemmer din flytende rente

Bankene styrer selv den flytende renten og setter den ofte helt individuelt for boliglånskundene. Den følger altså ikke en offentliggjort flytende referanserente som er vanlig i mange andre land.

Noen banker har faste priser

Digitalbanker som Bulder og Nybygger har lik listepris på ulike kundegrupper. Som kunde i disse bankene kan du se renten din fra en offentlig prisliste. Er du kunde i storbankene eller en sparebank følger ofte ikke renten din en prisliste, men settes individuelt. For å finne renten din må du gå inn i nettbanken eller bruke Renteradar.

Det er store variasjoner i rentene banken gir

Det er ofte store variasjoner i renten mellom kunder i samme bank og bankene i mellom. Bankene prøver å ta seg så godt betalt som de kan. Lenger ned forklarer vi hvordan du kan få oversikt over de beste tilbudene på flytende rente og at du bør jevnlig forhandle renten på boliglånet ditt. Renteradar hjelper deg med begge deler.

Fast eller flytende rente?

Det skilles mellom flytende og fast rente. Flytende rente følger markedsrenten. Et boliglån med flytende rente kan fortsatt tilpasses din økonomi, blant annet ved å endre forfallsdato på terminbeløpene eller nedbetalingstiden.

Med en fastrenteavtale vil du binde renten din i en avtalt periode, normalt 3, 5 eller 10 år. Du betaler det samme beløpet på lånet ditt hver måned. Ønsker du forutsigbare lånekostnader kan et fastrentelån være verdt å vurdere. Med fastrente får du et mer forutsigbart lånebeløp. Likevel er ulempen med fastrente bindingstiden, og at du er mindre fleksibel når det kommer til nedbetaling. Man kan også ha noe av boliglånet med fastrente og beholde deler av lånet med flytende rente.

Bør jeg binde renten?

Det er vanskelig å finne riktig tidspunkt å binde renten på. Derfor anbefaler vi at du heller fokuserer på din økonomiske situasjon og hvor godt rustet du er for renteøkninger. Er du dårlig rustet for rentesvingninger kan du vurdere å binde renten på deler eller hele boliglånet. Står du i en god økonomisk situasjon kan flytende rente være det beste alternativet.

Fast og flytende rente på studielånet

Som utgangspunkt får alle flytende rente på studielånet. Vil du ha fastrente på studielånet må du søke om å endre dette hos Lånekassen.

Det er Finanstilsynet som setter renten på studielånet. For å fastsette renten på studielånet bruker Finanstilsynet et gjennomsnitt av de fem siste boliglånsrentene. Deretter blir det trukket fra 0,15 prosentpoeng fra dette gjennomsnittet.

Sjekk forventet renteutvikling for lånet ditt

På Renteradar kan du nå se forventet renteutvikling på ditt lån. I tillegg forteller vi deg hvor mye de månedlige kostnadene for boliglånet ditt er forventet å øke. Etter innlogging går du inn på analysesiden så vil du se din forventede renteutvikling.

FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål

Hva er forskjellen på flytende og fast rente?

Med en fastrenteavtale vil du binde renten din i en avtalt periode, normalt 3, 5 eller 10 år. Er renten flytende så følger den markedsrenten.

Hvilken type rente bør jeg velge på boliglånet?

Historisk sett har det vist seg at flytende rente lønner seg. Dette varierer ut i fra din økonomiske situasjon. Kan du tåle at renten svinger kan det lønne seg å velge flytende. Har du behov for stabile renteutgifter kan fastrente være verdt å vurdere.

Hvilken rente bør jeg velge på studielånet?

Ønsker du mer forutsigbare låneutgifter kan du vurdere fastrente, men historisk sett har flytende rente vært det beste alternativet. Vil du bytte til fastrente er dette noe du må søke om inne hos Lånekassen.

Hvordan kan jeg få lavere rente?

Her kan du bruke Renteradar. På få minutter får du en oversikt over de beste lånetilbudene for akkurat deg. Vi hjelper deg også med å starte prosessen med å bytte bank eller forhandle lånebetingelser med nåværende bank.

Gjør som 250 000 nordmenn før deg.

Få boliglånsrenten du fortjener

Sammenlign renten på boliglånet ditt mot markedets beste rente og se hva du kan spare.

Få oversikt

Se din forventede rente- og kostnadsutvikling på boliglånet.

Forhandle med banken på 2 klikk

Renteradars prutefunksjon hjelper deg til bedre rente.

© 2022, HAYON AS

Sjekk renten på boliglånet ditt