Termingebyr er et gebyr banker legger på det månedlige beløpet du betaler på boliglånet ditt. Termingebyret kommer i tillegg til renter og avdrag. Vi i Renteradar gir deg oversikten over det viktigste å vite om termingebyr, og hva som er lurt å tenke på.
Hva er termingebyr?
Termingebyr er en fast månedlig kostnad som påløper hver gang du betaler renter og avdrag på boliglånet ditt. Dette gebyret er ment å dekke bankens administrative utgifter knyttet til lånet. Normalt varierer kostnaden for termingebyret mellom 50 og 75 kroner.
Termingebyret er en del av den effektive renten
Termingebyret utgjør en del av den effektive renten, som er den faktiske kostnaden for boliglånet. Derfor er det viktig å vurdere den effektive renten når du sammenligner tilbud fra forskjellige banker. Den nominelle renten, derimot, er renten uten inkludering av ekstra kostnader som termingebyr og etableringsgebyr.
Det er ikke alltid lurt å velge boliglån etter lavest rente, hvis termingebyret er høyt. Har du et termingebyr på 70 kroner betaler du faktisk 16 080 kroner totalt i løpet av en nedbetalingsperiode på 20 år.
Renteradar finner de beste tilbudene på effektiv rente som inneholder både nominell rente og termingebyr.
Termingebyr – oversikt over kostnader
I tabellen nedenfor finner du termin- og etableringsgebyrer til ulike banker. Dette er satsene for ordinære boliglån, uten medlemskap. Etableringsgebyr er en kostnad du betaler til banken når lånet opprettes. Du betaler bare etableringsgebyret én gang. Gebyret er ment for å dekke arbeid banken gjør knyttet til å etablere og utbetale lånet ditt. Her har vi lagt sammen etableringsgebyr og depotgebyr.
Hvor mye utgjør termingebyret over lånets løpetid?
Selv om det kan virke som små summer, enten det er 40 kroner eller 70 kroner per måned i termingebyr, vil denne summen faktisk utgjøre en betydelig sum over lånets løpetid. Nedenfor har vi beregnet total kostnad av termingebyret over en nedbetalingstid på 25 år.
Lån uten termingebyr?
Det er mulig å få lån uten termingebyr, men det avhenger av hvilken bank du velger. Noen banker tar termingebyr for å administrere lånene sine, mens andre ikke gjør det. Det kan være lurt å undersøke nøye før du velger en långiver og se etter en som ikke tar termingebyr eller har lavere gebyrer enn andre.
Husk imidlertid at selv om et lån ikke har termingebyr, kan det likevel ha andre gebyrer og kostnader som du må ta hensyn til, for eksempel etableringsgebyr, avtalegebyr eller gebyrer for forsinket betaling.
Digitale banker har ofte ingen eller lite gebyrer
Noen banker tilbyr boliglån uten termingebyr. Banker som tilbyr lån uten termingebyr er for eksempel Bulder, Nybygger og Kassa (ikke bank). Bankene har heller ikke etableringsgebyr. Bulder har i tillegg gode lånebetingelser på boliglån. Det er også verdt å nevne at du kan prøve å forhandle termingebyret med nåværende bank.
Andre viktige begreper
Det er flere andre begreper som er viktige å vite når det kommer til økonomi og lån. Her får du en oversikt.
- Behandlingsgebyr: Et gebyr du må betale dersom du ønsker å gjøre endringer i låneavtalen din etter den er opprettet og signert.
- Årsgebyr: Et beløp som du må betale én gang i året, og er prisen det koster for å ha lånet eller tjenesten.
- Uttaksgebyr: Noen banker tillater kun et visst antall gebyrfrie uttak eller overføringer fra én lånekonto til en annen konto. Ønsker du flere uttak utover det må du ofte betale et uttaksgebyr.
- Lånetermin: Et begrep som brukes om perioden du betaler avdrag og renter for. Som regel er det månedlige terminer, men det kan også være halvårlig eller kvartalsvis.
- Terminbeløp: Totalsummen av renter, avdrag og andre gebyrer som du må betale for lånet ditt hvert termin. Velger du et fleksibelt lån kan du selv bestemme over avdragene. Da vil det laveste terminbeløpet bestå av kun gebyrer og renter.
FAQ – Kjappe svar på vanlige spørsmål
Termingebyr er et gebyr banker legger på terminbeløpet ditt for å dekke administrative kostnader knyttet til lånet ditt.
Termingebyr ligger normalt på mellom 50 og 75 kroner, men noen banker tilbyr også lån uten termingebyr.
Banken pålegger et gebyr når de oppretter et lån i ditt navn. Vanligvis varierer dette gebyret fra null til flere tusen kroner. Du betaler dette beløpet kun én gang, men hvis du velger å flytte lånet, kan det være at du må betale etableringsgebyr til den nye banken også.
Det er noen banker, som Bulder Bank, Nybygger.no og Sbanken, som tilbyr lån uten termin- og etableringsgebyr. I tillegg kan du prøve å forhandle gebyret med nåværende bank.
Celine er markedsfører og jobber med å lage innhold til blogg og sosiale medier for Renteradar. Celine har en joint mastergrad fra BI Handelshøyskolen i Oslo og Luiss Guido Cari i Roma.