bytte bank

Nettavisen Økonomi: Tjener fett på boliglån – slik skviser bankene deg

09.06.21

Vi i Renteradar.no ble nylig omtalt i en artikkel på Nettavisen. Bakgrunnen for artikkelen er at bankene nå tjener mer på boliglånet ditt enn tidligere. Vi mener det er viktigere enn noen gang å følge med på boliglånsrenten din nå.

Vi har gjennom året fulgt med på bankenes endringer i boliglånsrenter. Vi ser at kun et fåtall av storbankene og sparebankene har satt ned boliglånsrenten sin for vanlige kunder. Bulder Bank og Sparebanken 1 SMN er to av de få bankene som har gått frem som et godt eksempel og kuttet renten på ordinært boliglån. Med mindre du er aktiv og selv pruter, eller er medlem i en organisasjon eller et fagforbund, er det vanskelig å få kuttet renten.

Totalt sett har den observerte snittrenten bare endret seg fra 1,79 prosent til 1,78 prosent siden 1. mars. Dette tjener bankene på. Vi mener det er nå boliglånskunder bør følge ekstra godt med på renten sin, og valgte derfor å uttale oss om temaet til Nettavisen Økonomi.

Grunnen til at vi mener flere banker burde ha kuttet renten, er at pengemarkedsrenten Nibor, har falt markant i løpet av året. Renten har falt fra 0,44 prosent til 0,24 prosent de siste tre månedene. Dette gir bankene høyere marginer. Når pengemarkedsrenten faller, bør også boliglånsrenten bli lavere.

Sindre Noss, markedssjef i Renteradar.no, forteller til Nettavisen Økonomi at bankene låner penger med mye lavere rente enn tidligere, samtidig som de låner penger videre til sine kunder til samme rente som tidligere.

DNB tjener spesielt godt på boliglånet ditt

Høye marginer på boliglån har gjort at DNB rapporterte sterk inntjening for første kvartal i 2021. I fjor så vi også at DNB ikke satte ned rentene sine like mye som styringsrenten ble satt ned. De økte marginene på de kundene som hadde gode renter. Kun 27 prosent av DNB-kundene fikk hele rentekuttet på 0,85 prosentpoeng som de kommuniserte. Blir styringsrenten satt opp høst 2021, tror vi at DNB kommer til å øke rentene like mye som styringsrenten blir satt opp. Det er altså nå DNB-kunder må følge ekstra godt med på boliglånsrenten sin. Banken har sperret sine kunder fra å bruke tjenesten vår, men vi har nå funnet en løsning på det.