5 sparetips som DNBs Silje Sandmæl ikke vil gi deg

sparetips

Sparetips fra DNBs Silje Sandmæl i programmet «I lomma på Silje» kan være nyttige. Likevel må vi huske på at hun selv er ansatt i en bank, og bankenes forbrukerøkonomer gir ikke sparetips som bankene taper på. Hun gir derfor heller ikke råd om noen av de virkelig store utgiftene i din privatøkonomi.

Tipsene Sandmæl kommer med handler mer eller mindre kun om forbruk. Renteradar mener derimot at faktorer som boliglånsrente og forsikring kan spare mange for store beløp uten at du må kutte i forbruket. Vi gir deg fem viktige sparetips her.

Sparetips 1: Forhandle på boliglånet ditt

Nedbetaling av boliglån og renter er en stor utgift for de fleste. Bankene tjener godt på boliglånet ditt, og det er nok derfor DNBs Silje Sandmæl ikke gir sparetips som handler om å prute på boliglånsrenten din.

Har du tre millioner kroner i boliglån, vil et halvt prosentpoeng lavere rente utgjøre 15 000 kroner i året. Du har derfor mye å spare på å finne den beste boliglånsrenten. Dette kan du bruke tjenesten vår til å gjøre!

Renteradar har over 160 000 brukere. Hver bruker kan i snitt spare 8 000 kroner årlig på boliglånet sitt ved å bytte bank eller prute med nåværende bank.

Sparetips 2: Sjekk forsikringene dine

Et annet godt sparetips er å sjekke forsikringene dine. Forsikring er, i tillegg til boliglån, noe av det norske forbrukere bruker aller mest penger på.

Du kan lett spare noen tusenlapper bare på å passe på at du ikke er overforsikret, og ved å bytte forsikringsselskap. Du må selv ta en gjennomgang for å finne ut av hvilke forsikringer du egentlig har bruk for. Kanskje du er overforsikret, og lett kan spare penger på å kutte ut noen av forsikringsavtalene dine?

Her er forsikringene du må ha:

  • Husforsikring: Forsikringen dekker blant annet brann, vannlekkasjer og skader på bygningen. Du bør merke deg at sameier og borettslag som regel har forsikret bygningsmassen. Du bør derfor lese gjennom vilkårene før du tegner ny forsikring.
  • Innboforsikring: Forsikringen skal sikre boligen din mot ødeleggelse og skader. Du må ha innboforsikring selvom du bor i leilighet i et borettslag eller sameie.
  • Ansvarsforsikring på bil: Har du bil er du lovpålagt å ha ansvarsforsikring. I tillegg er det anbefalt å ha det dersom du eier båt. En viktig merknad her er at ansvarsforsikring bare dekker skader du påfører andre. En kaskoforsikring vil dekke skader på bilen eller båten.
  • Fritidsbolig/hytteforsikring: Forsikringen handler også om å sikre hytta eller fritidsboligen din mot ødeleggelse, brann og skader på bygningen.

I tillegg til de forsikringene du må ha, er det en rekke andre forsikringer du bør ha. Her får du en oversikt:

  • Kaskoforsikring på bil
  • Reiseforsikring
  • Livsforsikring
  • Uføreforsikring

For noen vil også disse forsikringene være aktuelle, men vær kritisk til om det faktisk gir en verdi for deg:

  • Barneforsikring
  • Utleieforsikring
  • Boligselgerforsikring
  • Husdyrforsikring

Forsikringer du kan droppe

Trygghetsforsikring: Det er mulig å unngå trygghetsforsikring. Når du kjøper elektronisk utstyr som en ny telefon, PC eller vaskemaskin, får du tilbud om denne forsikringen. Over tid kan det bli dyrt å alltid si ja til slike forsikringer, da du sjelden har behov for å benytte deg av dem. Det kan være mer lønnsomt å kjøpe en ny vare dersom uhellet skulle inntreffe, i stedet for å forsikre deg mot det. Hvis det oppstår en feil med varen, er dette dekket av kjøpslovgivningen.

Helseforsikring: Du bør også vurdere å droppe helseforsikring. Du får behandling i offentlig helsevesen. I tillegg vil du alltid få behandling der køene er kortest. Likevel er det verdt å merke seg at arbeidsgivere kan tegne en behandlingsforsikring. Dette er lurt å forhandle seg frem til å få inkludert i bedriftens forsikringspakke.

Slik får du en god pris på forsikring

Det er ikke lett å finne ut av hvilke forsikringsselskap som kan gi deg de beste betingelsene. De fleste sparer på å ha alle forskringene sine i samme selskap. Da gir forsikringsselskapene ofte en samlerabatt.

Slik bør du gå frem:

  1. Hent forsikringsdata: Du bør starte med å hente ut din forsikringsdata fra ditt nåværende forsikringsselskap. Du finner som regel dataen ved å logge inn på forsikringsselskapet sin nettside (ta gjerne skjermbilder), eller sjekke vilkårene du fikk tilsendt på mail da du først tegnet forsikringen. Her er det lurt å skrive ned hvor mye du betaler i året eller måneden for hver forsikringstype du har.

  1. Be om samlet pristilbud: Etterpå bør du sende inn informasjonen du har hentet ut til flere forsikringsselskap, og be om å få et samlet pristilbud. Du finner oversikt over alle forsikringer flere steder på nett, blant annet på Finansportalen.

  1. Bytt om du får et bedre tilbud: Får du et tilbud som er bedre enn dine nåværende forsikringsvilkår, bør du selvsagt bytte forsikringsselskap. Det er ganske lett å bytte, og det nye forsikringsselskapet tar seg av mesteparten av jobben.

  1. Forhandle på pris: Finner du ut av at andre forsikringsselskap opererer med lavere priser, kan du også bruke informasjonen til å forhandle med ditt nåværende selskap. Da forteller du hvor mye du har å spare på å bytte forsikringsselskap, og høre om de kan tilby deg samme pris.

Sparetips 3: Bytt pensjonsleverandør

Frem til 2021 har det vært arbeidsgiver som har valgt pensjonsleverandør for deg. Nå kan du derimot velge selv hvem som skal forvalte din jobbpensjon.

Det kan lønne seg økonomisk å bytte pensjonsleverandør. Da er det noen priselementer du bør se spesielt på. Først bør du se på administrasjonskostnader til de ulike pensjonsleverandører, som normalt er et kronebeløp. I tillegg bør du se på forvaltningskostnader, som er prisen pensjonsleverandører tar for å forvalte pensjonssparingen din.

Kron vant pristest

På Norsk Pensjon sine nettsider finner du en oversikt over hvilke priser som gjelder for dine nåværende avtaler. Kron ble kåret til vinner av Forbrukerrådet sin pristest for aktører som tilbyr egen pensjonskonto og forvaltning av pensjonkapitalbevis.

Spare til pensjon på egenhånd

Mange sparer også til pensjon på egenhånd i tillegg til det de får av arbeidsgiver. Her kan du for eksempel se på om du bør spare opp i en individuell pensjonssparing (IPS). Dette er en spareordning hvor du kan spare opptil 15 000 kroner i året, og få opptil 3 300 kroner redusert i skatt (skatteutsettelse). Det minner litt om en BSU-konto, bare for pensjon. Oppsparingen kan du ikke bruke før du har fylt 62 år.

Å bruke Kron er et godt sparetips

Sparetips 4: Sjekk strømleverandør

Strøm er en stor kostnad i norske hjem. Mange strømselskaper prøver å lure kundene sine inn i dyre og kompliserte prisavtaler. I 2021 satte Forbrukerrådet strømselskapet Fjordkraft i søkelyset, etter de ulovlig hadde skrudd opp prisene uten å varsle kundene sine. Det er mange måter å spare strøm på. Du bør ikke godta at strømleverandøren din øker prisene som de selv ønsker.

Vi anbefaler Tibber

Renteradar anbefaler Tibber. Det er et digitalt strømselskap. Gjennom en app får du full innsyn i eget forbruk og full transparens i priser, som gjør det mye lettere for deg å kutte ned på strømforbruket.

I tillegg kan Tibber tilby mer gunstige strømpriser enn andre strømselskap, ettersom at alt gjøres digitalt. Her har du mulighet til å sammenligne strømpriser du betaler i dag mot Tibber sitt tilbud. Det er heller ingen bindingstid, så hvorfor ikke teste det ut allerede i dag?

Tjenesten Tibber er et godt sparetips

Sparetips 5: Sparer du i fond bør du sjekke forvaltningsgebyret

Selvom sparekontoer i banken kan virke som den tryggeste måten å spare penger på, er det som regel ikke den spareformen som gir høyeste avkastning. Stadig flere velger å sette sparepengene i fond istedenfor i en vanlig bankkonto. Det siste sparetipset vi ønsker å komme med er derfor å sjekke forvaltningsgebyret dersom du sparer i fond.

Eksempel

La oss si at du i dag setter du inn et innskudd på 15 000 kroner i et fond med 1,40 % i årlige forvaltningskostnader. Naboen din setter inn samme beløp i et annet aksjefond, med bare 0,40 % i årlige forvaltningskostnader. Begge fondene har lik årlig avkastning. Etter 30 år vil din investering tilsvare bare 75 % av naboens investering, på grunn av forskjellene i forvaltningskostnader.

Du bør derfor huske på å velge et fond med lavest mulig forvaltningskostnader, og en leverandør med lavest mulig administrasjonsgebyrer.

Vi anbefaler Kron også for fond

Vi kan anbefale Kron. Ikke bare er de gode på pensjon, de tilbyr også rimeligst indeksfond, lavest kostnad på pensjonskapitalbevis, og de har lavest eller nest lavest pris på enkeltfond. De har også nylig lansert Kron Indeks Global, som for øyeblikket har lavest forvaltningsgebyr på 0,15 %.

Er du i tillegg medlem av Akademikerne, får du ekstra gode vilkår hos Kron. Du får blant annet fondssparing, individuell pensjonssparing, egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis til markedsledende priser.

Kron

KLP indeksfond

KLP sine indeksfond har også lave forvaltningsgebyrer. KLP AksjeNorden Indeks har for eksempel et forvaltningsgebyr på 0,18 %. Nedenfor ser du en oversikt over de topp 10 indeksfond med høyest avkastning de siste 5 årene i følge Finansportalen.

FAQ – Sparetips

Hvordan finner jeg billigst mulig forsikring?

Her bør du skrive opp alle forsikringene du har med pris hver for seg, og plusse sammen hva du du betaler totalt. Videre bør du sende informasjonen til flere forsikringsselskap, og høre om du kan få et tilbud fra de. Tilbyr de billigere pris, kan du enten bytte selskap, eller gå til ditt nåværende selskap og vise til hva konkurrentene vil tilby deg.

Hvilke forsikringer kan jeg droppe?

Mange forsikringer må du ha. Likevel kan du droppe trygghetsforsikring. I tillegg bør du vurdere å droppe helseforsikring, da vi likevel får gratis behandling i offentlig helsevesen. 

Hvor finner jeg en oversikt over best boliglånsrente?

Du får en oversikt inne på Renteradar! Vi finner på få sekunder ut av de beste lånetilbudene for akkurat deg. Da kan du starte prosessen med å flytte boliglånet ditt, eller velge å prute med din nåværende bank.

Hva bør jeg tenke på om jeg velger å sette pengene mine i fond?

Her er det viktig å sjekke forvaltningsgebyret. Gebyret kan utgjøre en betydelig forskjell om du har tenkt å spare pengene over flere år, som mange gjør når de setter pengene i fond. Her anbefaler vi klart Kron, som har et av de rimeligste indeksfond i Norge.

Gjør som 170 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

© 2022, HAYON AS

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.