Bankene øker rentene etter Norges Banks renteheving i mars

renteheving mars

Norges Bank satte 24. mars styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenten er nå 0,75 %. Bankene har raskt fulgt opp med å varsle renteheving på boliglån. Renteradar gir deg oversikten over hva de største bankene har kommunisert.

DNB blant de første til å heve renten igjen

Sparebank 1 Nord-Norge var denne gang først ut med å melde om renteheving. Banken hever renten med inntil 0,25 prosentpoeng. Dagen etter fulgte DNB opp som neste bank med tilsvarende renteheving. Dette er ikke overraskende, da de har vært først ute med å øke renten de to siste rentehevingene. DNB øker boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. For nye boliglån gjelder dette fra 4. april og for eksisterende boliglån fra 13. mai.

Renteradar har sett nærmere på hvor mye bankene har økt renten med. De fleste bankene har inntil videre økt renten på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng. Et unntak er Fana Sparebank, som har økt renten med inntil 0,50 prosentpoeng. Tabellen nedenfor viser kommuniserte renteendringer per 6. april 2022. I kolonnen lengst til høyre finner du datoen når banken kommer til å øke rentene mot eksisterende kunder.

Renteradar har sett at bankene har oppdatert sine listepriser mot nye boliglånskunder. For de fleste lånetyper er renten økt med 0.25 prosentpoeng. Bankene bruker ordet fortsatt ordet inntil når de kommuniserer, men kundene får nok nå i praksis hele renteøkningen.

Når bankene også bruker ordet inntil på innskuddsrenter bør man være mer skeptisk. Hittil har de fleste bankene ikke rørt innskuddsrentene på lønnskonto og kun gjort mindre justeringer på sparekontoen.

Flere banker har ikke meldt om endring i innskuddsrenten

Nordea, SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Østfold Akershus er blant bankene som har meldt at de vil øke innskuddsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. Likevel er det flere banker har ikke kommunisert endring i innskuddsrenten enda. Det kan godt være disse bankene har planer om å øke innskuddsrentene likevel, men dette er ikke kommunisert per 31. mars 2022. Dette gjelder blant annet:

Boliglånsrenten fremover – hva skjer?

I Norges Bank sin prognose ser vi at de forventer at styringsrenten heves med et kvart prosentpoeng hvert kvartal i 2022. Det anslås at styringsrenten vil være rundt 2,5 % ved utgangen av 2023. Dette innebærer syv rentehevinger til. Når styringsrenten økes, følger som regel bankene opp med å heve utlånsrentene. Dette betyr at dagens rentenivå på boliglån rundt 2 % kan dobles i slutten av 2023 til 4%.

For et lån på 3 millioner med 2 % rente tilsvarer en dobling av boliglånsrenten hele 5000 kroner mer i rentekostnader per måned. Boliglånet kommer til å bli dyrere, men sørg for å ikke betale mer enn du må. Sjekk renten jevnlig på Renteradar.

3 Skjermbilder Renteradar

Gjør som 110 000 nordmenn før deg.

Boliglån gjort enkelt

Automatisk og enkel utfylling. 
Ferdig på to minutter

Få kontroll

Full oversikt over lånet ditt, beste
tilbud og hva du kan spare

Spar penger

Prut med ett klikk eller bytt
til en bank med bedre tilbud

4 av 5 nordmenn kan spare tusenvis på boliglånet

  • Gratis sammenligning av boliglånet ditt mot markedets beste lånerente.
  • Automatisk utfylling. Ferdig på 2 minutter.
  • Bli varslet når renten må sjekkes og bedre tilbud finnes.